Stormarikåpe Alchemilla mollis

Legg grunnlaget for et lettstelt staudebed

Stormarikåpe Alchemilla mollis

Nå kan du klippe bort det visne og beskyttende bladverket, slik at årets staudeblomstring kommer til sin rett

Stauder er planter som kommer igjen år etter år og som visner ned til bakken om vinteren. Stauder har godt av å beholde det visne bladverket over vinteren, siden det beskytter planten mot vind og kulde. Men når våren kommer kan du fjerne alt det visne slik at årets staudeblomstring virkelig kommer til sin rett!

Mange synes kanskje at det ikke er pent å la staudene stå og visne ned over vinteren og at det ser uryddig eller rotete ut. Men det er faktisk flere gode grunner til å gjøre nettopp dette. Vent med å rydde bedene til våren og bruk det visne bladverket som dekkmateriale i bedene. Det sparer deg for arbeid, beskytter staudene gjennom vinteren og er et viktig Økologisk prinsipp.

Krokus - et sikkert vårtegn. Det markdekkende laget av plantemateriale daner en flott bakgrunn for vårløkene.

Krokus – et sikkert vårtegn! Det markdekkende laget av plantemateriale danner en flott bakgrunn for vårløkene

Du kan bruke det visne plantematerialet som markdekke. Klipp stengler og bladverk i passe biter og strø dette utover bedene til et jevnt dekke. Dette beskytter jorden mot uttørking i den skarpe vårsola og gjør at den holder bedre på næringsstoffene. Og ikke minst sparer det deg for mye luking! Markdekket gjør det vanskeligere for ugresset å spire og du unngår at ugresset får et forsprang. Dette gjør hagen mer lettstelt, fordi bedene ikke trenger like hyppig luking som når jorden ligger bar.

Når plantematerialet etter hvert brytes ned, tilbakeføres næring til plantene og dermed er det økologiske kretsløpet i gang. Plantedelene gir struktur til jorden, slik at den blir mer porøs og et bedre sted å være for mikroorganismer. Markdekket minimerer også nitrogentap fra jorda om våren.

Tulipaner popper opp av jorda

Tulipaner popper opp gjennom et dekorativt markdekke av oppklipt plantemateriale

Jeg syns det oppklipte visne plantematerialet danner en fin mosaikk i bedene, som både er fin å se på i seg selv og som skaper en flott bakgrunn for de vårblomstrende løkene som etter hvert titter opp av jorda.

På ettervinteren, når snøen ikke lenger er til hinder kan du klippe ned staudene. Det er en fordel om bakken er litt frossen, slik at du ikke tråkker ned og komprimerer jorda i bedet. Men ikke vent for lenge med å klippe ned staudene! Da kan du tråkke ned vårblomstrende løk som er på vei opp av jorda eller skade de nye friske skuddene på staudene.

Slik ser staudebedet ut med et dekke av plantemateriale. De visne stenglene og bladene er klippet opp og strødd utover til et beskyttende dekke.

Slik ser staudebedet ut etter at de visne stenglene og bladene er klippet opp og strødd utover til et beskyttende dekke

Når staudene får visne ned og stå i fred over vinteren skaper de struktur i hagen og gir øyet noe interessant å hvile på. Hos mange stauder er frøstandene, altså den visne toppen, dekorative i seg selv gjennom vinteren. Og de blir ekstra flotte med rim eller snø på, eller som silhuetter mot en bakgrunn.

Rød solhatt har dekorative blomsterstander gjennom hele vinteren

Rød solhatt har dekorative blomsterstander gjennom hele vinteren

Echinaceae purpurea Rød solhatt og Calamagrostis x acutiflora `Karl Foerster` Rørkvein er eksempler på stauder som har frøstander som holder seg godt gjennom hele vinteren.

Dekorative frøstander dekket av rim.

Dekorative frøstander dekket av rim

4 replies
 1. Camilla
  Camilla says:

  Hvordan er det å strø plenklipp over plantene for vinteren? Er litt redd for å lage en koselig yngleplass for brunsneglen…

  Svar
  • Gunnhild Bårdsnes
   Gunnhild Bårdsnes says:

   Hei, og takk for godt spørsmål!
   Beklager at svaret kommer sent. Jeg hadde barselpermisjon i fjor og fikk derfor ikke svart.

   Jeg strør selv et tynt lag plenklipp rundt plantene i staudebedet gjennom hele sesongen for å dekke jorden, slik at ugresset ikke spirer så lett og at jorden ikke tørker ut. På ettervinteren/tidlig på våren klipper jeg ned staudene og strør et tynt lag oppklipt plantematereiale over hele bedet som et jordekke. Du har helt rett i at det er en viss fare for at det blir koselige yngleplasser for brunsnegler under dette jorddekket. Jeg har sett at spesielt de små sneglene gjemme seg der. Så om du vil ha kontroll på sneglene, er det kanskje best å ikke gjøre dette. Men på den andre siden, de finner steder å gjemme seg uansett!

   Dersom du tenker på å bruke plenklipp for å beskytte plantene mot kulde, så har jeg ikke prøvd det. Jeg legger granbar rundt de plantene som er mest sårbare, resten lar jeg bare stå som de er. Staudene lar jeg bare visne ned som de er. Jeg er usikker på om plenklipp vil gi brunsnegler nok isolasjon mot vinterkulda. Jeg tror de søker ned til hulrom i jorden og mellom steiner når de «går i hi» for vinteren.

   Lykke til!

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] økologisk hagebruk er det et viktig prinsipp å dekke jorda. Plantematerialet tilbakefører næring til jorda og […]

 2. […] Når jorden er dekket holder den på fuktigheten og man slipper å vanne så ofte. Ved å bruke vissent plantemateriale fra hagen som dekkmateriale resirkuleres næringstoffer i et […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar