Pallekarmer med spinat og sukkererter

Praktisk kjøkkenhage med pallekarmer

WP_20130703_010

Det var så gøy å dyrke grønsaker i fjor at jeg ville ha mer plass til å dyrke på i år! Jeg har en liten hage og har dessverre ikke plass til så stor kjøkkenhage som jeg ønsker. Da egner det seg godt å dyrke i pallekarmer. De er fine å se på, lette å sette opp og gode romdannende elementer i en liten hage. Det er dessuten fint å få grønnsakene litt opp fra bakken.

Forhåpentligvis skal de nye pallekarmene jeg gikk til innkjøp av bugne av grønsaker og blomster. Jippi – nå spirer og gror det i kjøkkenhagen! Høres dette fristende ut?

Spinat og sukkererter trives godt i de nye pallekarmene

Spinat og sukkererter trives godt i de nye pallekarmene

Jeg kan ta deg gjennom grunnarbeidet steg for steg, slik at du kan gjøre det selv! Bruk pallekarmer eller andre kanter som danner en opphøyd ramme som kan fylles med jord. Opphøyde bed gir varmere jord, slik at du kan så tidligere og får bedre avling. Det bør være en viss høyde på rammen, slik at du får nok jorddybde i kassen, minst 30-50 cm. Jeg brukte to pallekarmer i høyden slik at kassene ble ca.50 cm høye. Dersom du ikke liker pallekarmer, kan du snekre en treramme selv. Om du ikke vil bruke tre som materiale, kan du eventuelt lage en ramme av steiner, kantstein, gangheller eller stålkanter.

Kjøkkenhage

Kjøkkenhage

Finn et egnet sted i hagen hvor det er mye sol, minst 6 timer om dagen. Det bør helst være syd eller vestvendt. Det kan være lurt å ha grus, singel eller heller på bakken rundt pallekarmene, slik at det er lett å komme til. Pallekarmene kan også plasseres direkte på gresset, men det kan da bli et problem med rotugress som trenger inn i kassen. Før du setter i gang med arbeidet trenger du:

 • Pallekarmer eller andre kanter
 • Kraftig fiberduk, som ikke ugressrøtter kan trenge gjennom
 • Bygningsplast eller annen kraftig plast
 • God jord og kompost
 • Singel, grus, heller etc. til å legge rundt kassene.
Kjøkkenhagen min som består av pallekarmer langs husets sydvendte fasade

Kjøkkenhagen min består av pallekarmer langs husets sydvendte fasade

Fra før hadde jeg en liten kjøkkenhage, bestående av to såkasser lagd av pallekarmer. Disse står på den mest solrike delen av tomta og rett ved en terrassedør, slik at det er lett å fyke ut og hente godsakene. Men det er jo begrenset hvor mye grønsaker man kan dyrke i to såkasser, så derfor ville jeg utvide kjøkkenhagen i år.

Selv om hagen min er liten, er det alltid nok å gjøre. Når jeg skal planlegge forsøker jeg derfor å tenke ut løsninger som både er estetiske, praktiske og sparer meg for vedlikehold. Derfor har jeg valgt å ha et dekke av singel rundt pallekarmene i kjøkkenhagen. Noe som er både vakkert og praktisk.

Gresstorva er fjernet og det er klart for legge på fiberduk.

Her skal det bli kjøkkenhage! Gresstorva er fjernet og det er klart for legge på fiberduk.

Slik gjorde jeg det:

 • Først skavet vi av gresstorva, la den til side og jevnet ut underlaget.
 • Deretter la vi ut fiberduk for å hindre at rotugress, som for eksempel løvetann kommer opp gjennom singelen. Bruk en kraftig fiberduk, som man får kjøpt på en byggvarehandel.
 • Plasser pallekarmene på fiberduken. Dersom du skal sette to i høyden kan det være lurt å bruke vater. Du kan evt. klippe hull i duken under pallekarmene dersom det er god jord under som plantene kan nyttiggjøre seg av.
 • Stift evt. plast langs kantene på pallekarmen, for at treverket skal holde lenger. Har du problem med snegler bør du ikke bruke plast, fordi snegler kan overvintre mellom treverket og plasten.
Her er pallekarmene på plass. Nå kan de fylles med jord.

Her er pallekarmene på plass. Nå kan de fylles med jord.

 • Til slutt fyller du pallekarmene med jord. For å gjenbruke den gode jorden som var i gresstorva, la jeg torva tilbake i såkassene, med gressiden ned slik at dette på sikt blir til god plantejord igjen. Deretter fylte jeg på med rikelig med jord blandet med hestemøkk fra den lokale stallen. Hestemøkk kan også erstattes med kukompost eller hønsegjødsel, som du enklere får tak i på et hagesenter. Bland rikelig med kompost i jorden, slik at jorden får god struktur og høyt humusinnhold.
Siste finish! Nå skal det legges singel rundt de nye pallekarmene

Siste finish! Nå skal det legges singel rundt de nye pallekarmene

Til slutt la vi singel rundt pallekarmene og avsluttet med en kant mot gresset. Det ble faktisk plass til en liten sitteplass ved kjøkkenhagen også!

Slik ble det ferdige resultatet. Her i sydveggen er det mye sol og grønsakene trives

Slik ble det ferdige resultatet. Her i sydveggen er det mye sol og grønsakene trives

9 replies
 1. Sverre
  Sverre says:

  Hei,

  Har du overflatebehandlet pallekarmene på noen måte ?

  Har gått til anskaffelse av pallekarmer (ubehandlet tre), og vil tro at de har en kort levetid om de ikke settes inn med noe.

  Men alt vi leter opp av midler til overflatebehandling inneholder stoffer vi ikke er trygge på med tanke på at dette skal i kontakt med matjord…

  Mvh
  Sverre

  Svar
  • Gunnhild
   Gunnhild says:

   Hei Sverre!
   Jeg har ikke behandlet pallekarmene mine med noe. Både fordi jeg ikke ville bruke noe som inneholder giftige -eller andre stoffer som kan tenkes å ikke være trygt å få i jorden, og dermed i grønsakene. Men også av estetiske grunner, jeg ønsket at pallekarmene skulle gråne til en naturlig grå farge. Da jeg laget til grønsakshagen stiftet jeg plast (bygningsplast) på innsiden av pallekarmene, for å beskytte treverket. Dette gav god beskyttelse og var ikke synlig, siden plasten bare gikk opp til jordkanten.

   Men jeg vil ikke anbefale dette om dere har snegler! Jeg fikk brunsnegler i hagen for første gang i fjor. Derfor har jeg i år fjernet plasten på innsiden av pallekarmene. Sneglene liker seg nemlig veldig godt i slike mørke trange mellomrom, som mellom plast og treverk. Det er helt riktig som du sier at levetiden forkortes ved å ikke behandle treverket. Men jeg kom frem til at jeg heller vil det, enn å ha sneglefarm i pallekarmene…

   Gi meg gjerne tilbakemelding om dere finner en miljøvennlig og matvennlig måte å behandle treverket på!
   Lykke til!

   Mvh
   Gunnhild

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] eller sette frukt, sånn som chili, paprika og tomater. De andre vekstene sår jeg direkte i pallekarmer ute i grønnsakshagen, når tiden er inne. Jeg går etter de frøsortene som egner seg best til å […]

 2. […] enkel måte å etablere en kjøkkenhage på, er å dyrke i pallekarmer. De gjør det mulig å dyrke, selv om du har liten plass eller bare harde […]

 3. […] eller sette frukt, sånn som chili, paprika og tomater. De andre vekstene sår jeg direkte i pallekarmer ute i grønnsakshagen, når tiden er inne. Jeg går etter de frøsortene som egner seg best til å […]

 4. […] ca. 10 cm mellomrom, slik at de får nok plass å vokse på. I kjøkkenhagen dyrker jeg i pallekarmer, hvor jorden er godt drenert og næringsrik. Som løker flest trenger også hvitløk godt […]

 5. […] Hestemøkk kan legges rundt planter, som rabarbra, bærbusker, frukttrær og stauder. Men i kjøkkenhagen bør du legge den som en såle under minimum 20 cm jord, der hvor du skal så grønsaker. Ikke legg hestemøkk på toppen av jorda der hvor du skal så. Det vil gi for mye næring til, og kan svi de små spirene. Det beste er at hestemøkka ligger som et energilager nede i jorda, som de nysådde plantene kan nytte seg av når røttene går dypt nok til å ta til seg næringen. Jeg vannet sålen godt, før jeg la 20-30 cm med økologisk jord på toppen. Da er det klart for å så i pallekarmene! […]

 6. […] Praktisk kjøkkenhage med pallekarmer […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar