,

Gjødsling av kjøkkenhage

WP_20140329_10_47_46_Pro

Kjekt med en stall i nærområdet, hvor jeg kan hente hestegjødsel.

Siden jeg altså skal `Go Eco` heretter og er så heldig å ha en stall like i nærheten, tok vi med oss en trillebår og gikk til den lokale stallen for å samle inn hestemøkk til kjøkkenhagen forrige helg. Hestemøkk egner seg veldig godt som gjødsel, i tillegg til at den også varmer opp jorden nå på våren.

Hestemøkk kan legges rundt planter, som rabarbra, bærbusker, frukttrær og stauder. Men i kjøkkenhagen bør du legge den som en såle under minimum 20 cm jord, der hvor du skal så grønsaker. Ikke legg hestemøkk på toppen av jorda der hvor du skal så. Det vil gi for mye næring til, og kan svi de små spirene. Det beste er at hestemøkka ligger som et energilager nede i jorda, som de nysådde plantene kan nytte seg av når røttene går dypt nok til å ta til seg næringen. Jeg vannet sålen godt, før jeg la 20-30 cm med økologisk jord på toppen. Da er det klart for å så i pallekarmene!

WP_20140329_11_02_34_Pro

WP_20140329_15_06_40_Pro

9 replies
  • Gunnhild Bårdsnes
   Gunnhild Bårdsnes says:

   Hei:)
   Jeg blir litt usikker på hva jeg skal svare her. Dersom du mener plengress vil jeg tro at det blir for næringsrikt. Plengress ønsker helst sandholdig jord med litt innhold av humus.

   Mvh Gunnhild

   Svar
 1. Kristin
  Kristin says:

  Hei,
  Jeg har noen spørsmål jeg lurer på om du har svar på?

  Jeg har fått en del hestemøkk blandet med flis. Hvordan er det som gjødsel f.eks i pallekarmen? Noen sier møkka må komposteres. Hvordan gjøres det i så fall?
  Vh
  Kristin

  Svar
  • Gunnhild Bårdsnes
   Gunnhild Bårdsnes says:

   Hei
   Ser at det er en stund siden du sendte denne, jeg har vært off en periode. Hestemøkk er bra som en såle eller grunnlag, legg et lag med ca. 15 cm jord over som du planter i. Da vil planterøttene nå tak i næringen litt etter hvert, samtidig som møkka omdannes. Alternativet er å kompostere møkka. Det skjer av seg selv om den får ligge i et år eller to. Da får du kjempeflott kompost som du kan dekke jorden med. 5 cm tykt lag med jordekke på ugressfri jord gir massevis av meitemark og jordliv som igjen vil gi god plantevekst.

   Lykke til 🙂

   Svar
  • Gunnhild Bårdsnes
   Gunnhild Bårdsnes says:

   Hei
   Har ikke noe konkret svar på det, men du trenger ikke være redd for å legge for tykt lag. Pass bare på at du legger tykt nok lag med jord over, slik at ikke planterøttene kommer i kontakt med kruttet med en gang. Det blir for sterk kost for dem.
   Der du skal dyrke trenger du ikke å grave først, den kan legges rett på bakken. Anbefaler å først legge utover aviser eller papp på bakken dersom det er mye ugress. Legg møkka utover, her kommer det bare an på hvor mye møkk du har fått tak i/ hvor stort areal du vil dekke. Sålen kan fint være 20 cm, om du har så mye møkk. Dekk deretter med et 10-15 cm tykt lag jord. Nå kan du plante. Vær oppmerksom på at nedbrytning er en ressurskrevende prosess, du må derfor gjødsle litt ekstra første året slik at ikke nedbrytingen tar energi fra plantene.
   Lykke til!

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] det stadig blir mindre igjen av på jorden. Isteden for kunstgjødsel bruker jeg hønsegjødsel og hestemøkk. Og når jeg får bladlus på sommerblomstene utpå sommeren, må jeg løse problemet på annen […]

 2. […] den ikke ligger bar. Prinsippet er at den skal være mest mulig dekket av planter, kompost, halm, hestemøkk, blader eller […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar