Lavendel er populære blant humlene

Økologisk!

WP_20130815_002Jeg driver hele hagen min økologisk, ikke bare kjøkkenhagen.

Jeg velger økologiske planter, frø og jord så langt jeg kan. Men desverre er det ikke så tilgjengelig med økologiske planter i norske hagesentra, så helt økologisk klarer jeg ikke å få til dessverre. Jeg håper økologiske varer og planter vil være mye mer tilgjengelig om noen år. Det er stor interesse for økologi blant hageeiere nå og forhåpentligvis vil hagesentrene etter hvert forstå det også! I mellomtiden prøver jeg å drive hagen etter økologiske prinsipper, slik at den skal komme mer i balanse. At jord, planter og dyreliv skal samarbeide i ett stort system. Jeg ønsker å stelle jord, planter og dyreliv og i bonus får jeg noe vakkert å se på og godt å spise.

Når man driver hagen etter økologiske prinsipper, er det viktigste at kjemiske midler er forbudt. Det gjelder både sprøytemidler og kunstgjødsel. Kunstgjødsel er egentlig ikke nyttig verken for jorden, mikro- eller makroorganismene. Dessuten er fosfor, som er et viktig stoff i kunstgjødsel, en ufornybar ressurs som det stadig blir mindre igjen av på jorden. Isteden for kunstgjødsel bruker jeg hønsegjødsel og hestemøkk. Og når jeg får bladlus på sommerblomstene utpå sommeren, må jeg løse problemet på annen måte enn å bruke insektgift. (Dette kommer til å bli det vanskeligste. I fjor gav jeg til slutt opp prinsippene og brukte en blanding av eddik og grønnsåpe. Ikke på langt nær like ille som innsektgift, men bladlusene døde… Når man bruker insektgift i hagen blir det ubalanse i dyrelivet, fordi giften tar knekken på både skadedyrene og nyttedyrene. Dessuten forsvinner ikke de kjemiske stoffene, selv om innsektene dør. De havner i jorda, binder seg til vannmolekyler og tas opp av plantene gjennom røttene.

Både frø, blomsterløker og planter behandles med insektmidler i produksjonen og mesteparten av jorden vi kjøper vet vi ikke noe om opphavet til. Utvalget av økologiske frø er bedre og økologisk jord finnes, men økologiske planter er det vanskelig å finne. Det finnes også et lite utvalg av økologisk gjødsel å få kjøpt. Hestemøkka jeg har brukt i hagen har jeg ikke oversikt over om er økologisk, da må hestene kun spise økologisk for og det tror jeg ikke er tilfelle. Men det er i alle fall et naturprodukt og derfor bedre for både plantene og oss mennesker enn kunstgjødsel.

For at jorden skal bli god og næringsrik, må den ikke ligge brakk, men være mest mulig dekket av planter, hestemøkk og eller annet dekkmateriale som blader, kvister eller lignende. Når jorden er dekket holder den på fuktigheten og man slipper å vanne så ofte. Ved å bruke vissent plantemateriale fra hagen som dekkmateriale resirkuleres næringstoffer i et kretsløp.

DSC_4215For å få en god balanse i hagen må man også ha et rikt dyreliv. Nyttedyrene trenger blomster, nektar og skjulesteder for å lokkes til nettopp din hage. Nyttedyr er både mark og andre underjordiske kryp, humler, bier og andre insekter, fugler, padder og pinnsvin.

I tillegg til å sørge for god jord og lokke nyttedyrene til hagen, holder plantene seg sunne når man dyrker blandingskulturer, altså veksler på hvor og hva man planter hvor for hvert år.

Alt dette kan kanskje virke litt mye å holde styr på. Men kanskje det egentlig bare er helt naturlig bare man setter i gang? Jeg skal prøve, kanskje du også fikk lyst?

6 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] du i tillegg en økologisk hage er dette et godt utgangspunkt. Et bunndekke av planter vil beskytte jorden mot ugress og tørke. […]

  2. […] økologisk hagebruk er det et viktig prinsipp å dekke jorda. Plantematerialet tilbakefører næring til jorda og […]

  3. […] om du får tak i det. De er ikke behandlet med giftstoffer og dermed kan du dyrke dine egne økologiske hvitløk om du […]

  4. […] og plukke sukkererter rett fra «busken». Mmm, gleder meg til knasende, ferske og økologiske sukkererter. Snakk om […]

  5. […] Økologisk prinsipp å gjenbruke de visne plantedelene som jorddekke om våren. Det vil beskytte plantene og dekke jorden slik at jorden beholder næringstoffene, samt hindre ugresset å etablere seg. Når plantematerialet etterhvert brytes gir det struktur til jorden og næring til plantene og kretsløpet er i gang. […]

  6. […] jeg ønsker å dyrke etter økologiske prinsipper, bruker jeg ikke sprøytemidler og kunstgjødsel. Og dermed er det viktig at jorden pleies ved å […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar