Løkblomstring

Fargerik løkblomstring

Rørkvein sammen med Allium aflatunense, Tulipa `Groenland`og Tulipa `Spring Green`

Calamagrostis acutiflora sammen med Allium aflatunense, Tulipa `Groenland`og Tulipa `Spring Green`

I hagen min er det ikke helt slutt på løkblomstringen enda. I halvskyggen av en lévegg på terrassen har jeg en sammenplanting av tulipaner og allium kombinert med gress og andre stauder.

Hvite Allium `Mount Everest`rager over de andre plantene i bedet

Hvite Allium `Mount Everest`rager over de andre plantene i bedet

Løkenes flotte farger skaper en fin kontrast til det harmoniske og levende gresset. Jeg nyter å se hvordan allium åpner seg og er på sitt beste nå sammen med det høye grønne gresset.

Denne sammenplantingen er dekorativ hele våren og sommeren. Gresset vokser seg tidlig grønt og frodig og er dekorativt i seg selv. Etter hvert kommer løkene og jorden i bedet dekkes helt. Tidlige tulipaner blomstrer først, etterfulgt av senere tulipaner og til slutt allium. Når løkene er ferdige med jobben tar de andre staudene i bedet over stafettpinnen og byr på mer blomstring utover sommeren. Staudene skjuler løkenes visne bladverk. Stenglene kan klippes ned etter blomstring, men bladverket bør få visne ned før det fjernes slik at næringen går tilbake til løken.

Gress, prydløk og tulipaner i fin kontrast til de horisontale spilene i leveggen

Gress, prydløk og tulipaner i fin kontrast til de horisontale spilene i leveggen

Akkurat nå føles det som et hav av tid til det blir høst og det igjen er tid for å planlegge løkblomstringen. Men det kan være nyttig å planlegge nå, mens du har løkblomstringen friskt i minne. Noter hva du har lyst å plante til høsten og ta et par bilder slik at du husker hvor løkene står og hvilke farger de har. Her har du noen tips som kan hjelpe deg å planlegge neste års løkblomstring .

Planlegge løkblomstringen

  • Plassering: Plant løkene slik at du ser dem godt inne fra ulike deler av huset. Da får du mer valuta for pengene og får nyte mer av blomstringen. Dette gjelder spesielt de tidligste løkene. Tenk at du skal se dem fra yndlingstolen i stua, fra kjøkkenbenken eller terrassen. Og selvfølgelig det bør det være noen løker som ønsker velkommen ved inngangspartiet!
  • Attraksjon: Velg løker som blomstrer til ulike tidspunkter, spesielt de tidlige som gir mye farge og glede når lite annet blomstrer. Krokus, snøklokker, minnesnøstjerne og villtulipaner blomstrer tidlig. Velg farger som harmonerer med hverandre.
  • Solforhold: Halvskygge er det beste, da får løkene både sol og skygge og blomstringen varer lenge.
  • Jordforhold: Jorden bør være godt drenert, slik at løkene ikke blir stående i vann, for da råtner de. Ha gjerne sand i plantehullet.
  • Jorddekke : Tidligblomstrende løker løker dekker jorden, slik at jorden holder bedre på fuktigheten og ugresset ikke etablerer seg så lett.

Løkblomster passer perfekt sammen med tidlige stauder. De danner et tett og grønt bakteppe som fremhever løkenenes fargerike blomstring. Og når løkene har gjort jobben sin, tar staudene over showet og skjuler det visne bladverket til løkblomstene. Det er altså både pent og praktisk å plassere løker sammen med tidlige stauder.

Tulipaner gir farge til staudebedet om våren. Etter blomstringen tar staudene over

Tulipaner gir farge til staudebedet om våren. Etter blomstringen tar staudene over

 

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] er det på tide og planlegge neste års løkblomstring!  Det kan være smart, slik at du vet hva du ser etter i hagesenteret. Prøv å tenke stort og […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar