Økologiske hjemmedyrka sukkererter
,

Masse deilige grønnsaker klare for høsting!

Kjøkkenhage

Kjøkkenhagen er liten, men innholdsrik

Nå i slutten av juni bugner det i kjøkkenhagen. Pallekarmene som vi satte opp i vår er velfylte av ulike grønnsaker og mellom kassene står krukker med krydderurter og blomster. En liten kosekrok har det også blitt plass til. Det er fint å sette seg ned mellom grønnsakene og blomstene og høre biene summe.

Sukkerertblomst

Sukkererter har utrolig dekorative blomster, som vi kan nyte mens vi venter på selve sukkerertene

Såtid – gøy for store og små! 

Sukkerertene har strukket seg høyt over espalieet vi lagde tidligere i sommer. De skulle bli lengre enn jeg hadde sett for meg. Derfor har vi strukket flere tråder videre opp til takrenna, så nå kan de klatre så mye de vil. Høyden gjør at sukkerertene skaper et fint rom i hagerommet, hvor det akkurat er plass til å sitte i solen og se på det som vokser og gror. Sukkererter har nydelige blomster, som vi kan nyte mens vi venter på godsakene.

Økologiske hjemmedyrka sukkererter

Jippi! Nå kan vi snart plukke sukkererter!

De første sukkerertene har begynt å dukke opp. Her kan jeg sitte i kosekroken og plukke sukkererter rett fra «busken». Mmm, gleder meg til knasende, ferske og økologiske sukkererter. Snakk om luksus!

Sitteplass i kjøkkenhagen

Kjøkkenhage med kosekrok

Praktisk kjøkkenhage med pallekarmer

I kjøkkenhagen har jeg en blandingskultur. Det vil si at jeg sår flere ulike grønnsaker ved siden av hverandre. Det gjør plantene mindre utsatt for skadedyr, samtidig som jorden dekkes bedre og dermed ikke tørker ut så lett. Flere ulike grønnsaker sammen gjør også at hele kjøkkenhagen blir mer interessant å se på, for da er det stadig er noe som spirer og vokser i de ulike pallekarmene.

Skjermdill og salat vokser fint sammen

Skjermdill og salat vokser fint sammen

I kjøkkenhagen min står gulerøtter sammen med hvitløk, skjermdill sammen med salat og sukkererter sammen med salat og rødbeter. Hvitløkens sterke lukt forvirrer gulerotflua, slik at den forhåpentligvis ikke finner gulerøttene mine og salaten dekker jorden rundt sukkerertene slik at den ikke tørker ut.

Pallekarmer med sukkererter og salat

Frodig blandingskultur. Sukkererter og salat vokser godt sammen med smådodre, som lokker humler til kjøkkenhagen.

For å lokke humlene til kjøkkenhagen har jeg sådd smådodre i små grupper rundt om i pallekarmene. Smådodre har små hvite blomster og er god humlemat, i tillegg hjelper den til med å dekke jorden.

Krukker gjør kjøkkenhagen mer frodig og innholdsrik. Sukkererter og urter deler krukke

Krukker gjør kjøkkenhagen mer frodig og innholdsrik. Sukkererter og urter deler krukke

En kjøkkenhage trenger ikke være stor. Har du bare plass til en krukke kan du likevel dyrke litt og samtidig ha noe pent å se på. Jeg dyrker både i pallekarmer og krukker. Krukkene gir litt ekstra dykingsplass samtidig som de tilfører kjøkkenhagen frodighet. Krukkene blir frodigere om du planter urter sammen med det du sår. Da er krukken frodig og grønn, selv før frøene spirer. Her har jeg planta bladpersille og kruspersille sammen med sukkererter som jeg sådde direkte. De deler fint på plassen i krukka. Sukkerertene vokser i høyden og urtene dekker jorden.

Plukksalat

Frodig avling av plukksalat. Nå spiser vi så mye salat vi bare orker!

Jeg sår til ulike tider slik at det hele tiden er noe å høste utover sommeren. Plukksalat sådde jeg flere runder av i vår. Slik kan vi nyte hjemmedyrka salat lenge nå. Men jeg var nok litt ivirg med såingen, for salaten vokser raskere enn vi rekker å høste og spise!

Plukksalat er min favoritt, for den kan du høste etterhvert som bladene vokser frem og salatbladene er best når de er små og nye! Salat er en takknemlig grønsak å dyrke. Du kan så i flere omganger gjennom sommeren, der du har ledig plass i hagen. Den er ganske  dekorativ med ulike bladfrger og former, så hvorfor ikke ha salat sammen med blomster i krukker på terrassen. Når salaten er høstet kan tomrommet fylles av noe annet spiselig eller nydelig.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar