Hvitløk fra egen hage

Nam! Hvitløk fra egen hage

Hvitløk

Nå er hvitløkene klare for høsting! Jeg løsner hvitløkene forsiktig med et greip og trekker dem opp av bakken. Så utrolig godt som det lukter av fersk hvitløk! Det er helt himmelsk. Dette har jeg gleda meg til siden jeg satte hvitløksfeddene i jorda i fjor høst.

Økologisk grønnsaker fra egen kjøkkenhage

Økologisk grønnsaker fra egen kjøkkenhage nå i juli

Jeg var spent på om det ville bli noe avling, siden jeg bare brukte en hvitløk jeg hadde kjøpt på matbutikken. Men de grønne spirene tidlig i vår fortalte at det var liv i dem. Og som dere ser, så ble det mange fine hvitløker av den ene hvitløken jeg satte i fjor høst!

Reddik spirer mellom hvitløken som jeg satte i fjor

Allerede i april var hvitløkene høye og kraftige. Ved siden av sådde jeg først reddiker, deretter gulerøtter mellom hvitløksrekkene

Hvitløk kan du fint dyrke selv om du ikke har så mye plass. De kan vokse i en krukke i en vinduskarm eller på en balkong. Hvitløk egner seg veldig godt til å stå mellom andre planter, for eksempel jordbær, krydderuter, eller som jeg gjorde, mellom gulerøttene. Hvitløk og gulerot er gode naboer, for hvitløkens sterke lukt forvirrer gulerotfluene.

WP_20140601_012

I april/mai var hvitløkene høye og frodige mellom reddiker og salat i pallekarmene

Hvitløk krever veldig lite og er lett å dyrke. Hos meg har de stort sett klart seg sjøl, til de ble klare for høsting. Pass bare på at jorden er godt drenert, så ikke løken blir stående i vann. Da risikerer du at løken blir svart og stygg.

Hvitløk fra egen hage

Om du har lyst å prøve selv, er det bare å dele en hvitløk du har liggende i enkeltfedd og sette dem i jorda i september/oktober. Legg feddene et par cm ned i jorda, med ca 10 cm mellomrom. Løkene trenger litt plass for å vokse seg store. Du kan kjøpe setteløk på hagesenteret, eller bare bruke en hvitløk du har kjøpt på butikken. Men for å få nye hvitløk av avlingen din år etter år, må du bruke setteløk.

Bare prøv! Så utrolig gøy det er å dyrke sin egen mat!

3 replies
  • Gunnhild
   Gunnhild says:

   Veldig lett å få til, så det anbefaler jeg virkelig! Jeg er helt enig med deg – gendyrket mat er bare det beste 🙂
   Hva har du gode erfaringer med å dyrke?
   Hilsen Gunnhild

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Nå er det tid for å sette hvitløk! Det gjør du enkelt ved å dele en hvitløk opp i enkeltfedd og sette dem et par cm ned i jorda. Så er det bare å vente til neste sommer! Da kan hvitløken høstes! […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar