Hvitløk

Dyrk din egen hvitløk!

Hvitløk fra egen hage

Økologisk hvitløk fra egen hage

Nå er det tid for å sette hvitløk! Det gjør du enkelt ved å dele en hvitløk opp i enkeltfedd og sette dem et par cm ned i jorda. Så er det bare å vente til neste sommer! Da kan hvitløken høstes!

Reddik spirer mellom hvitløken som jeg satte i fjor

Hvitløken spirer tidlig på våren

Hvitløk er en takknemlig grønnsak å dyrke. Den vil gjerne stå solrikt, men ellers krever den lite og gjør stort sett jobben selv. Litt vanning og luking på våren og forsommeren må du regne med.

Setteklare hvitløksfedd

Setteklare hvitløksfedd

Det er jammen stilig at ett lite fedd blir til en hel ny hvitløk! Det gir best utgangspunkt å bruke faste og fine løker som er ferske og spenstige. Du kan kjøpe setteløk beregnet på nordiske forhold, eller du kan bruke hvitløk fra grønnsaksdisken. Jeg gjorde det siste i fjor og det fungerte veldig bra, så jeg prøver igjen i år. Kjøp økologisk hvitløk om du får tak i det. De er ikke behandlet med giftstoffer og dermed kan du dyrke dine egne økologiske hvitløk om du vil!

Slik setter du hvitløk

Slik setter du hvitløk

Du kan sette hvitløk både på høsten og om våren. Feddene skal i jorden sent på høsten, slik at de ikke begynner å spire før vinteren kommer. En hard vinter eller for våt jord kan ta knekken på dem, så pass på at du planter i godt drenert jord. Om de ikke spirer tidlig neste vår, kan du bare sette nye om våren.

Jeg setter hvitløksfeddene 2-3 cm ned i jorden i rekker med ca. 10 cm mellomrom, slik at de får nok plass å vokse på. I kjøkkenhagen dyrker jeg i pallekarmer, hvor jorden er godt drenert og næringsrik. Som løker flest trenger også hvitløk godt drenert jord, ellers blir de svarte eller i verste fall råtner bort.

Om du ikke har hage kan du sette hvitløk i en potte på balkongen, eller på et lyst sted inne. Jeg har skal prøve å dyrke hvitløk inne i høst. Da er det hvitløksgresset, og ikke selve løken du dyrker frem. Det kan høstes etter hvert, smaker hvitløk og brukes i salater el.

Spinatfrø

Spinat kan sås frem til midten av september

Etter at hvitløken var satt, sådde jeg spinat mellom rekkene. Spinat liker ikke for høye temperaturer. Den kan sås tidlig om våren og på høsten frem til midten av september. Så har du noen spinatfrø til overs fra i fjor kan du fortsatt rekke det!

Spinatspirer i september

Spinatspirer i september

Kjøkkenhagen min i slutten av august var ikke mye å skryte av. Bare litt bladbeter, noen rødbeter og ruccola, samt squash som jeg ikke vet om rekker å bli modne. Da er det godt at det fortsatt er noe som kan sås, selv om det er på tampen av sesongen. Der det var ledig plass sådde jeg reddik og spinat. Nå vokser reddikene flittig og spinaten har begynt å spire. Jeg håper de rekker å vokse seg ferdig før frosten kommer!

Reddikspirer i september

Reddikspirer i september

 

1 svar
  1. Finn Jacobsen
    Finn Jacobsen says:

    Noen hvitløker utvikler blomsterstengel, og ut på sommeren kommer en slags knoll i enden etter at stengelen har tatt en 180 graders piruett. Ser merkelig ut. I hver blomsterknoll blir det 20-30 småløk. Jeg lar disse ligge til våren, setter dem så i plantebrett der de spirer til noe som ser ut som grasstrå. Det dannes en liten løk under som jeg setter ut i hvitløk-kassen min om våren. De får stå over neste vinter, neste sommer blir de til en rund hvitløk som visner ca juli. I butikken kalles de kinesisk hvitløk. Gode med mild smak. Får de stå over neste vinter, danner de hvitløk med fedd neste sommer, noen danner blomsterstengel med ny forsyning miniløker. Så det ser ut til å være en fire-årig prosess som er enda artigere enn fedd i jorda og høste neste sommer. Hvitløk er skikkelig hardfør, det er den første veksten som starter på våren, og en serie med frostnetter på 5-6 kuldegrader gjør ingen skade.

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar