Planlegge neste års løkblomstring

Tid for å sette løk!

Tulipanblomstring

Tulipa `Spring Green` er en av mine tulipanfavoritter

Nå er det på tide og planlegge neste års løkblomstring!  Det kan være smart, slik at du vet hva du ser etter i hagesenteret. Prøv å tenke stort og kjøp mer enn bare èn pakke av hvert sort. Plant i grupper – èn stor gruppe tulipaner gjør mye mer ut av seg, enn en tulipan her og der. Her er 3 tips som gjør planleggingen lettere:

  1. Hvilke FARGER og FORMER vil jeg ha? Hva passer til huset, til de vårblomstrende buskene eller de andre løkene i bedet?
  2. NÅR skal løkene blomstre? Tidligst mulig, samtidig eller over lengst mulig tid?
  3. Tenk GRUPPER og kjøp mange av hver sort.
Planlegge neste års tulipaneblomstring

Fargeblyanter og et bilde av fjorårets løkblomstring er alt du trenger for å planlegge neste vår

Det er ikke lett å huske hvordan det så ut i bedene i april-mai. Jeg tror alltid at jeg husker hvor løkene står og hvordan blomstringen var, men det gjør jeg bare ikke! Det gjør det mye lettere å planlegge, om jeg har bilder av hvordan løkblomstringen faktisk så ut. Ta med et bilde ut i hagen og tegn og planlegg litt for deg selv. Jeg syns det er lettere å se det for meg når jeg er på stedet. Spesielt ser jeg etter «hull» der det er plass til å sette flere løker. Jeg tenker også på fargekombinasjoner, høyder og blomstringstidspunkt, slik at det som blomstrer samtidig passer sammen. Bruk gjerne et bilde som er tatt litt på avstand slik at du lettere ser helheten.

Tidlig tulipanblomstring

I dette staudebedet har jeg en løkblomstring som begynner tidlig på våren og varer helt ut i juni. Det begynner i mars med krokus, snøklokker, villtulipaner og snøstjerne. Etter hvert tar tulipanene over, samtidig som staudene begynner å dekke jorden. Til slutt blomstrer påskelilje og allium samtidig med de vårblomstrende staudene. Jeg holder meg til en fargeskala av hvit, lime, lilla og rosa, med innslag av gult. Jeg liker disse fargene og de passer godt sammen, så jeg bygger videre på dette fargetemaet hver sesong. I høst planlegger jeg å sette flere løker av de sortene som fungerer godt, pluss at jeg kommer til å prøve ut noen nye sorter også. Spesielt når det gjelder tulipaner må man regne med litt svinn, så det er lurt å supplere litt hvert år. Det skaper dessuten variasjon i blomstringen fra sesong til sesog, selv om fargetemaet er det samme.

Nyinnkjøpte løker som skal i jorden snart

Nyinnkjøpte løker som skal i jorden snart. Tulipaner, ruteliljer, krokus og snøklokker

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar