Pasjonsblomst Passiflora x violacea

Blomst med pasjon

Pasjonsblomst Passiflora x violaceae

Pasjonsblomst er eksotiske og flotte. Hvem skulle tro at den fortsatt kan blomstre nå i oktober?

Pasjonsblomst er en morsom slyngplante med unike blomster. Det er ikke vanskelig å få en pasjon for denne nydelige saken her! Den har gleda oss med nydelige blomster hele sommeren, i en krukke på terrassen. Men hvem skulle tro at denne eksotiske og tilsynelatende skjøre blomsten kan klare å blomstre i midten av oktober? Det har vært kjølige nattetemperaturer en stund allerede, men til tross for det blomstrer pasjonsblomsten fortsatt. I dag tidlig var det bare 4 grader ute, men likevel åpenbarer den nye vakre blomster.

Pasjonsblomst i knopp

Pasjonsblomst i knopp

Passiflora x violacea har store burgunderrøde knopper, som er dekorative også før blomsten åpner seg. Men den er aller vakrest når de ti kronbladene åpner seg og den dekorative griffelen og kransen av trådlignende filamenter åpenbarer seg. Bladene er store, blanke og oppdelte. Passiflora finnes i et utall av sorter i blå, lilla, hvite og rosa farger.

Pasjonsblomst dekorativ slyngtråd

Snakk om vakre slyngtråder!

Pasjonsblomst blir dyrket som prydplante på grunn av de vakre blomstene og på grunn av den gode pasjonfrukten. Planten kan bli opptil 5 m lang og klatrer ved hjelp av slyngtråder. Pasjonsblomst fikk navnet sitt av noen spanske oppdagelsesreisende misjonærer i Sør-Amerika, som mente plantens vakre blomster symboliserte Jesu korsfestelse.

Pasjonsblomst i krukke sammen med sommerblomster

Pasjonsblomst i krukke sammen med sommerblomster

På terrassen, i denne romslige krukka holder altså pasjonsblomsten fortsatt ut, selv om det nå er midten av oktober! Den er plantet sammen med rødbladet kløver og rosa femtunge. De takler også kjølige temperaturer bra. Men det er jo tross alt oktober. Om ikke lenge må jeg potte om pasjonsblomsten og ta den inn i stua for vinteren. Den er også flott som stueplante!

 

10 replies
  • Gunnhild
   Gunnhild says:

   Takk for det 🙂 Jeg syns ikke pasjonsblomst er vanskelig å få til. Hos meg har den stått i halvskyggen og fått vanlig jord og jevnlig vanning. Tror det med halvskyggen er kluet 😉

   Svar
  • Gunnhild
   Gunnhild says:

   Hei Lise! Da har du fått pasjonsfrukt! Det er jo utrolig gøy:) Den er spiselig som bare det! Alt etter sorten kan pasjonsfrukt være rund eller oval og ha gult eller lilla skall når den er moden. Så kan hende du har en moden frukt. Den er søt og syrlig på smak og er gul inni. Hadde vært artig å høre hvordan pasjonsfrukten din smakte 🙂

   Svar
 1. Bjørg Aarsheim
  Bjørg Aarsheim says:

  Hei Gunnhild. Jeg har hatt pasjonsblomst et par år og overvintret den i vaskerommet i kjelleren.. Mistet mye blader.. Den som var ny i fjor var veldig stor og nå lurer jeg på om den bør klippes tilbake? Har klippet Bort alle tørre grener, men skulle jeg klippe mer tror du?

  Svar
  • Gunnhild
   Gunnhild says:

   Hei Bjørg! Det er moro å få pasjonsblomst til å overvintre:) Min erfaring er at at om den ikke har tørka for mye ut i løpet av vinteren, så kommer det mange nye skudd når bare den får rikelig med vann og lys igjen. Men du skriver at den har mista mye blader, mulig den har tørka ut, da er det ikke sikkert at den vil komme seg igjen. Men jeg ville ikke klipt bort mer, heller vente å se om den kommer seg 🙂

   Svar
 2. ingvild rønning
  ingvild rønning says:

  Hei ! Når du sier at du kan ha den inne i stua om vinteren, hva gjør du med den før du tar den inn? Nå har jeg den i en stor utepotte, og har ikke akkurat plass til den inne til høsten:) Klypper du den ned og potter om? Og gjør du på samme måte igjen til våren når den skal ut igjen, som om den hadde stått på «lagring » og hvile, som du gjør hvis du har hatt den inne i stua?
  Mvh Ingvild

  Svar
  • Gunnhild
   Gunnhild says:

   Hei Ingvild!
   Når jeg tar pasjonsblomsten inn om høsten, potter jeg den først om til en mindre krukke. Det betyr at jeg må kutte ned på plantas rotvolum for å få plass i en mindre og mer stuevennlig krukke. Og når det så blir vår/sommer igjen, planter jeg den ut i utekrukka igjen, omtrent på denne tiden.

   Jeg klipper ikke ned pasjonsblomsten når jeg tar den inn. Det kan man sikkert gjøre, om den bare skal stå «på lagring». Siden jeg tar den inn i stua, prøver jeg å beholde den like grønn, frodig og dekorativ, som den var når den stod ute. Jeg surrer de lange greinene rundt en kjegle av bambuspiner som best jeg kan. Da har den noe å klatre på gjennom vinteren. Det er plasshensyn som gjør at jeg tar den i stua. Den hadde utvilsomt hatt det bedre i et kjølig og lyst rom i kjelleren for eksempel. I mangel på et slikt rom, står den på stua hele vinteren hos meg. Og det går helt fint det også! Bare husk å gi nok vann, for den har lett for å tørke ut og miste bladene i stuetemperatur.

   Mvh
   Gunnhild

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar