Økologiske hjemmdyrkede rødbeter

Rødbeter

Rødbeter i kjøkkenhagen

Rødbetene dyrkes i pallekarmer i kjøkkenhagen

Deilige økologiske rødbeter fra egen hage! Jeg syns det er utrolig gøy at kjøkkenhagen har noe å by på helt til nå i november. Derfor prøver jeg å strekke dyrkingssesongen i begge ender. Men nå er det ikke mer å høste, dette er definitivt årets siste avling.

Økologiske hjemmdyrkede rødbeter

Rødbeter tåler litt kulde, men må beskyttes mot frost. Derfor pakket jeg løv og halm rundt rødbetene tidligere i høst, for å beskytte dem mot frostnetter. Og siden vi ikke har hatt så mange av dem denne høsten, har rødbetene kunnet stå i jorda helt til nå.

Før helgen ble rødbetene høsta. Ikke alle var like store og noen hadde åkersneglene dessverre forsynt seg litt av… Men likevel var de kjempe gode. Egendyrket mat smaker jo som kjent utrolig godt!

Visste du at den karakteristiske mørkerøde fargen i rødbetene skyldes en kombinasjon av lillafarge (betacyanin) og gulfarge (betaxantin)? Dette gjør rødbeten til en god antioksidantkilde. Dessuten er rødbeter smekkfulle av kostfiber, kalium, B-vitaminer og mange andre vitaminer og mineraler som vi trenger ekstra mye av nå i den mørke årstiden.

Høstreddiker

Høstreddiker

Kjøkkenhagen har også forsynt meg med reddiker, spinat og bladbete denne høsten. Reddikene sådde jeg i begynnelsen av septemeber. Det var helt i siste liten, men jeg tok sjansen siden høsten var så mild. Reddiker tåler også litt kulde, så det gikk fint, men reddikene ble ikke så store som de jeg høsta i vår.

Bladbeter

Hele høsten har vi høsta bladbeter i glade farger fra kjøkkenhagen

En annen grønnsak som tåler kulde og som har forsynt oss med sine lekre blader hele høsten er bladbete. Den lett å dyrke, fargeglad og smaksrik. Faktisk står bladbete like grønn og fin ute i hagen fortsatt! Dette til tross for at vi er i slutten av november nå. Bladbete minner om spinat og plukksalat, på den måten at du høster bladene etter hvert som du trenger dem. Planten forsyner deg hele tiden med nye blader fra august og helt til november! Rød bladbete piffer opp i en salat eller wok med den flotte røde fargen. Denne har jeg lyst å satse på neste år også!

 

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar