Hurdalsrose. Bildet er lånt fra publicpollen.no

Beskjæring av buskroser

Romantiske rosa roser. Bildet er lånt fra pinterest.com

Jeg har fått et spørsmål på facebook fra Hans Petter om beskjæring av roser. Det er det kanskje flere som lurer på, tenkte jeg! Derfor svarer jeg likegodt i en bloggpost. Spørsmålet er som følger – når skal man beskjære Hurdalsrose og hvor langt ned skal den skjæres? Hurdalsrose er en hardfør engangsblomstrende buskrose som er ganske vanlig i norske hager. Mange av dere har nok denne eller andre buskroser i hagen. Kanskje lurer du på hvordan du skal gå frem med beskjæringssaksen?

Først vil jeg bare si at for å lykkes med rosene dine kreves det litt ekstra omtanke, både når det gjelder beskjæring, men også jordsmonn, vinterdekking, sykdomsbekjempelse og gjødsling.

Vi deler gjerne roser inn i grupper etter bruksområder, altså etter hvordan de brukes i hagene. Engangsblomstrende buskroser, klaseroser, stilkroser, remonterende buskroser, klatreroser, miniatyrroser, bunndekkeroser og stammeroser.

Hurdalsrose. Rosa fylte blomster. Bildet er lånt fra publicpollen.no

Hurdalsrose er en engangsblomstrende buskrose. Det vil si at den enten blomstrer på årsskuddene eller på kortskudd som vokser ut på eldre greiner. Altså bør den beskjæres nå på våren, slik at den kan sette nye skudd som vil blomstre til sommeren (juni/juli). Det er også mulig å beskjære den etter blomstring om man ikke vil vente helt til neste vår. Men dette gir ikke ny blomstring samme år, siden Hurdalsrose er engangsblomstrende, men det gir busken en mulighet til å ta seg litt opp før beskjæring neste vår.

Remonterende buskroser, altså de som kan blomstre flere ganger på en vekstsesong, beskjæres på samme måte som engangsblomstrende buskroser om våren. Etter blomstring klippes de visne blomsterklasene av for å stimulere til utvikling av nye blomsterknopper.

Hurdalsrose. Bildet er lånt fra dilldallsaant.blogspot.com

Buskroser vokser kraftig og har det gjerne med å bli høye og litt tynne nederst. De bør beskjæres regelmessig så de ikke blir forvokste og tette. Årlig beskjæring gir friskere og sterkere busker. Jevnlig tynning av greiner gjør at det slipper mer lys og luft inn busken, noe som også forebygger sykdommer og råte. De tåler hard beskjæring. Har du en gammel og/eller forvokst buskrose, som ikke har blitt beskjært på en stund kan du med fordel foryngelsesbeskjære.

Årlig beskjæring

  • Fjern først visne og gamle greiner.
  • Tynn i skuddene, ta først og fremst bort de svake og minst utviklede skuddene
  • Kort inn skudd som vokser altfor sterkt, slik at de kan forgreine seg bedre.
  • Fjerne/grave opp rotskudd.

Foryngelsesbeskjæring

  • Kutt greinene ned til 10-20cm over bakken. Hvis det finnes noen unge friske skudd, kan du med fordel la dem stå.
  • Deretter tynner du buskrosen jevnlig hvert år med den årlige beskjæringen. Det kan ta ett år eller to før busken blomstrer igjen, men til gjengjeld får du en mye tettere vekst og rikere blomstring.

Lykke til!

 

 

 

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar