Krukke med vårblomster. Plantekombinasjon

Slik velger du riktige vårplanter til krukkene!

Tusenfryd og perleblomst

Tusenfryd og perleblomst er et vakkert par

I takt med at temperaturen stiger, begynner det å klø i fingrene og jeg får lyst å fylle krukkene med noe fint og frodig! Vi har hatt sommertemperaturer i Oslo de siste dagene, men april er en lunefull måned. Det er fortsatt fare for nattefrost, så det kan lønne seg å være litt tålmodig.

Krukke med vårblomster. Plantekombinasjoner. Sammenplanting

Vårblomster i krukke, en kombinasjon av ranunkel, vårlyng og fiol

Selv om det er fristende å plante ut sommerblomster når sola begynner å varme, kan plantene få skader og veksten stagnerer om du setter ut plantene for tidlig. En gyllen regel er å ikke plante ut sommerblomster før nattetemperaturene holder seg over 5 grader Celsius. Men det betyr ikke at du må vente med å plante.

Det finnes en hel rekke planter som tåler lave temperaturer, så du kan få frodige krukker selv om det fortsatt er fare for nattefrost! Du kan kombinere ulike planter i samme krukke eller plante en sort i hver krukke. Det kommer egentlig an på hva du liker og hvor mange krukker du har til rådighet.

Betongkrukke med hvite bellis

Betongkrukke med hvite tusenfryd

Og så må vi ikke glemme å tenke på humlene! De har våkna fra vinterdvalen og summer rundt på leting etter nektar. Dessverre er det ikke så mye humlemat å finne tidlig på våren, så vi kan godt hjelpe dem, syns jeg!

Vårblomster i krukke. Sammenplanting. Plantekombinasjoner

Krukke med vårblomster som kan plantes tidlig. Her har jeg brukt eføy, fiol og perleblomst og dekorert med seljekvister

Her har jeg laget en oversikt over planter som både tåler kulde og er humlevennlige:

 • Løkblomster; krokus, perleblomst, snøklokke, minnesnøstjerne
 • Julerose Helleborus
 • Vårlyng Erica carnea
 • Kusymre Primula
 • Karpatklokke Campanula carpatia
 • Vinterblom Eranthis

Flere planter som tåler kulde, men som ikke er like humlevennlige:

 • De aller fleste vårblomstrende løk; tulipan, rutelilje, påskelilje, pinselilje, russeblåstjerne, hyacint
 • Anemone
 • Stemor Fiol
 • Tusenfryd Bellis
 • Ranunkel Ranunculus
 • Våriris Iris reticulata
 • Tvillingblomst Diascia
Perleblomst og påskelilje i krukke

Blå perleblomst og gul påskelilje er en sikker kombinasjon

 

 

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Både stemor, forglemmegei, tusenfryd, vårlyng og ranunkel er planter som tåler flere minusgrader. Løkblomster som påskeliljer, perleblomst og rutelilje trives i lave temperaturer. Om du vil gjøre krukkene mer frodige kan du fylle inn med grønne bladvekster, det fremhever blomstene. Eføy, muehlenbeckia og prydkløver tåler lave temperaturer, men trives ikke i full sol. Jeg har laget en oversikt med vårplanter du kan plante nå! […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar