,

Slik bygger du et insekthotell selv!

WP_20140611_018

Marihøne er et av nyttedyrene jeg vil ha flere av i hagen min!

Gi nyttige pollinerende insekter et sted å bo! Hunnhumlene legger egg i hule stilker av for eksempel bambus eller solsikke. Så hvorfor ikke lage et insekthotell til dem, der de kan legge eggene sine og overvintre til neste år! Se hvordan jeg gjorde det! Bruk rester av materialer du har liggende til å bygge hotellet og så er det bare å samle inn naturmaterialer til å innrede rommene!

Humlefrokost

Humler – her i hagen har vi ledige rom!

Mangfold

Hagen trenger et stort mangfold av innsekter! Derfor bør du innrede hotellrommene med forskjellige naturmaterialer som gir gjemmesteder for ulike insekter. Du kan for eksempel bruke kongler, lav, mose, bark og vedkubber med hull i. Slik blir insekthotellet noe for enhver smak og du kan få både nytte og glede av at mange innsekter besøker hagen din i sommer.

Et insekthotell i eller i nærheten av hagen din vill tiltrekke seg mange ulike nytteinnsekter, noe som også gjør at flere fugler og andre små dyr vil finne seg mat der. Dett er et godt bidrag til ditt lokale økosystem, samtidig som det skaper et godt grunnlag for å drive en hage økologisk. Du får hjelp av flere innsekter og fulger til å jakte på bladlus og andre skadedyr i hagen. I tillegg er du sikret at både grønnsaker, frukt, bær og blomster blir pollinert.

For å tiltrekke seg størst mulig variasjon av arter bør hullene variere i diameter mellom 2 mm -10 mm. Vi har for eksempel mange ulike humlearter i Norge og de foretrekker ulik diameter på hullene de skal legge egg i. Dersom du borer hull i vedkubber, ikke bore helt gjennom og ha en innbyrdes avstand på minimum 2 cm.

Tenk gjenbruk og bruk rester av materiale du har liggende, da får hotellet et naturlig og rustikt utseende. Husk å bruke ubehandlede materialer.

Slik gjør du det:

1. Kutt en planke i seks deler, fire til rammen og to til taket. Størrelsen på rammen bestemmer du selv, alt etter hvor stort insekthotell du vil lage. Mitt insekthotell ble stort, 80×100 cm. Sett fire deler sammen til en rektangulær ramme og skru de fast. Sett de to takplankene sammen  til en 90 graders vinkel og fest den på toppen av rammen. Om du ikke skal feste insekthotellet på en vegg, lag en bakvegg med rester av panel eller plater du har liggende.

Slik bygde jeg rammen til insekthotellet mitt

Slik bygde jeg rammen til insekthotellet mitt

2. Innred hotellet med rom i ulike størrelser. Bruk en hagesaks eller sag til å dele stengler og kvister i samme dybde som rommene. Samle inn naturmaterialer som kongler, lav, mose og visne blomsterstengler. Og om du vil kan du bore hull i vedkubber. Bruk kreativiteten din til å lage fine mønstre!

Hule blomsterstilker til insekthotellet

3. Fyll rommene forsiktig til de er helt fulle, når de siste bitene er på plass vil det låse materialene sammen. Fest hønsenetting utenpå til slutt, slik at insektene blir skjermet mot fugler. Plasser hotellet på et lunt og solrikt sted, for eksempel en vegg skjermet mot regn og gjerne et godt stykke fra uteplassen.

Så er det bare å vente på at årets humler og andre innsekter skal leie rom hos deg!

Insekthotel

Nå er hotellet ferdig, bare møbleringen som gjenstår!

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] humlebol, insekthotell og andre krypinn til de pollinerende […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar