Rød solhatt er populær blant humlene
,

Lag summende sjekkesteder!

Rød solhatt tiltrekker seg sommerfugler

Hvordan er egentlig utelivet for pollinatorer i Tigerstaden? Hvor er møtestedene, sjekkestedene? Finnes det noen bra spisesteder og er hotellene attraktive? Du kan enkelt lage summende sjekkesteder og gode spisesteder for humler, bier, sommerfugler og andre pollinatorer ved å så blomsterfrø eller plante humlevennlige planter. En stor dugnad, Pollinatorpassasjen, lanseres i dag, på Verdens biomangfolddag!

Fokus folkens! Naturens mangfold er faktisk veldig viktig for oss. Det angår oss alle, enten vi bor i by eller bygd. Konsekvensene av at en art dør ut, eller en naturtype forsvinner kan være enorme for oss!

Skogssti

Alle dyr, fugler, planter og småkryp har sin egen oppgave i et balansert økosystem. Dessverre truer vi mennesker både arter og naturtyper ved blant annet å bygge, forurense og bruke plantevernmidler. Vi ser rundt om i verden at naturlige økosystemer og menneskers livsgrunnlag står i fare for å bryte sammen, på grunn av våre handlinger.

Allium er rik på nektar og tiltrekker seg derfor humler!

Allium er rik på nektar og tiltrekker seg derfor humler!

Et eksempel på dette er biedøden. Bier og humler er en trua art over hele verden nå. Det blir færre og færre av dem, det er virkelig krise! Vi er helt avhengige av den viktige jobben humler, bier og andre pollinerende insekter gjør! Uten dem mister vi hele matgrunnlaget vårt og konsekvensen er rett og slett fatal! Derfor må vi gjøre noe, før det er for sent!

«Hva kan jeg gjøre med dette?» tenker du kanskje. Her kan vi faktisk gjøre en forskjell, alle sammen!

Så solsikker!

Så solsikker!

Her er 3 tips til hva DU kan gjøre:

  1. Så blomsterfrø – i hager, parker og grøftekanter! Plant humlevennlige stauder og busker!
  2. Lag humlebol, insekthotell og andre krypinn til de pollinerende insektene
  3. Ikke bruk insektgift, den dreper nyttedyrene også!

6tag_200614-190109

Jeg har tenkt å markere Verdens Biomangfolddag med å så masse blomsterfrø – både i min egen hage og rundt omkring i lokalmiljøet mitt! Slik lager jeg attraktive spise- og hvilesteder for pollinatorer som bier, humler, sommerfugler, biller, blomsterfluer og lignende.

Alle landskapsarkitekter i Oslo, meg inkludert, har fått en frøpakke med blomsterfrø i posten fra NLA Oslo /Akershus, i anledning Verdens Biomangfolddag og Pollinatorpassasjen, for å støtte opp om dette prosjektet. Den, og flere andre frøposer, skal såes i dag!

Pyntekosmos er en humlefavoritt!

De pollinerende insektene liker pyntekosmos, og det gjør jeg også! Den har dekorative blomster i ulike rosatoner og er dessuten lett å så

Pollinatorpassasjen er en stor dugnad, der alle byens innbyggere inviteres til å delta for å skape gode leveområder for de pollinerende insektene. Det blir litt som en Oslo-guide for byens minste innbyggere. Nettsiden polli.no åpner i morgen og her kan du selv dokumentere hva du gjør for pollinatorene våre.

2 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar