Gjødselvann av brennesle

Brennesle – økologisk gjødsel til hagen

Brennesle

Visste du at brennesle ikke bare er en pest og en plage? Den kan brukes som gjødsel både til grønnsakene og blomstene dine! Brennesle er spekket med mineraler og vitaminer og er faktisk spiselig. Du kan lage suppe, te eller til og med pesto av den. Men den kan være nyttig på andre måter også! I en økologisk hage trenger vi alternative gjødselkilder og nettopp fordi brennesle er så næringsrik kan den brukes til å lage gjødselvann. Økologisk og helt gratis gjødsel!

Gjødselvann av brennesle

Nestlevann lager du ved å legge nestleskudd i en bøtte vann og la det gjære. I denne næringssuppa frigjøres de stoffene som plantene dine kan nyte godt av. Nesle regnes som en av de mest næringsrike plantene i naturen. Gjødslevannet vil tilføre plantene dine nitrogen, kalium, kalsium og jern. Brennesle inneholder også mye vitamin C, samt vitamin K og B, proteiner og stivelse. Nestlevannet vil virke styrkende på plantene og øke motstandskraften mot sykdommer og skadedyr.

Nestlevann

Nestlevann

Slik lager du nestlevann

Plukk en halvfull bøtte – bruk saks og hansker!  Bruk bare de unge skuddene, de er mest næringsrike. Fyll på med vann og la den stå ute og gjære i minst 14 dager. Den kan gjerne stå i sola. Legg et nett over så ikke insekter faller oppi. Siden dette blir en klissete og illeluktende blanding, kan det være lurt å legge nestlene i en tøypose. Bruk for eksempel en gammel håndduk eller en striesekk. Da blir det lettere å sile «suppa» når den er klar. Knyt igjen posen og legg den i bøtta.

Rør i bøtta hver dag og etterfyll vann hvis det er nødvendig. Etter 2 uker begynner det å lukte ganske ille og da er nestlevannet snart ferdig. Sil av bladene eller ta ut posen og gjødselvannet er klart. Tynn ut før bruk!

Blandingsforhold

Det ferdige gjødselvannet er en sterk blanding og må derfor fortynnes med vann før den brukes på plantene. Blandingsforholdet varierer med størrelsen på plantene og hvor de er i vekstsyklusen. For småplanter er har blandingsforholdet 1:10 vist seg å være gunstig for rotutviklingen, i følge Agropub. Bland 1 liter nestlevann med 9 liter vann i en vannkanne.

Blandingsforholdet varierer etter plantevekst og utviklingsstadium. Større planter trenger mer næring og kan derfor få en litt sterkere blanding. Men vær forsiktig og prøv deg fram så du ikke gjødsler for mye! Før du setter i gang må du vanne jorden godt, slik at næringstoffene fra gjødselvannet bindes til jordstrukturen.

Hvor ofte kan du gjødsle?

Hvor ofte du kan gjødsle med nestlevann, kommer an på hvilke andre gjødselkilder du bruker og hvor mye du gjødsler totalt sett. Jeg bruker nestlevann som et supplement til hestegjødsel og hønsegjødsel, som er det jeg gjødsler med tidlig på våren og rundt midtsommer. Derfor er jeg forsiktig med blandingsforholdet på nestlevannet, slik at plantene ikke skal få for mye gjødsel totalt sett. Jeg vanner med nestlevann et par omganger i løpet av sommeren i juni/juli.

Nestlevann er midt i blinken når du ser at plantene trenger en oppkvikker. Gjødselvann er hurtigvirkende og lettilgjengelig næring, som egner seg godt til næringskrevende vekster. Neslevann egner seg spesielt godt til tomater, men også til de fleste grønnsaker og prydplanter.

Bladlus og meldugg

Hvis du lar neslebladene ligge i vann bare noen dager, får du et økologisk og helt gratis sprøytemiddel som vil kunne være effektivt mot bladlus og meldugg. I gamle dager ble brennesle også brukt som insektmiddel innendørs. Den ble strødd i soverom og fjøs for å holde loppene unna, eller satt i en vase i spiskammeret for å holde fluene borte.

13 replies
  1. Tone Kroll
    Tone Kroll says:

    Et lite tips som jeg så på «Trädgårdstisdag» er å putte brenneslen i en striesekk før man legger den i vannet. Brenneslen blir ofte til en klissete masse når den har ligget i vann over en lang periode og ved å legge den i striesekken, er problemet løst. Striesekken løftes opp og vips sitter du med klar nestlevann 😉

    Svar
    • Gunnhild
      Gunnhild says:

      Hei Tone! Det er et kjempegodt tips! Det har jeg ikke prøvd selv, men det kommer jeg til å gjøre! For det blir en ganske så illeluktende og klissete suppe dette 😉

      Svar
    • Gunnhild
      Gunnhild says:

      Hei!
      Helt enig med deg 🙂 Jeg har brukt nestlevann på både hageblåbær og bringebær, og det fungerer. Har ikke prøvd det på jordbær, men går ut fra at det også funker.

      Svar
  2. Rolf Henrik
    Rolf Henrik says:

    Hei. Jeg bare lurer på holdbarheten på gjødselvannet/nestlevannet. Kan man lagre det over tid, og eventuelt hvor lenge?

    Svar
    • Gunnhild
      Gunnhild says:

      Hei Rolf!
      Etter at nestlebladene er silt av har jeg lagret gjødselvannet og brukt av det så lenge jeg har hatt bruk for det. Jeg vet faktisk ikke om det har begrenset holdbarhet, men det er i alle fall slik jeg har gjort det.

      Svar
    • Gunnhild
      Gunnhild says:

      Hei Tony! Det kommer an på om nestlevvann er eneste næringskilden til plantene dine eller om du bruker det i tillegg til andre gjødselkilder? Selv har jeg brukt nestevann som tilleggsgjødsel, for både busker, stauder, bærbusker, sommerblomster og grønsaker. Jeg vanner med nestlevann når jeg ser at plantene trenger en oppkvikker og jeg vanner gjerne i et par omganger i løpet av sommeren. Siden jeg bruker det som tilleggsgjødsel til hestegjødsel og hønsegjødsel er jeg forsiktig med blandingsforholdet, slik at plantene ikke skal få for mye gjødsel totalt sett.

      Svar
  3. annk
    annk says:

    I stedet for striesekk som jeg dessverre ikke har noe særlig av, og de blir jo ubrukelig etterpå, tar jeg heller å tømmer denne klissete saken over i en ny dunk gjennom fluenetting. Deretter går klisset direkte i komposten med litt jord og løv over. Men så klart da må jeg kunne stå ute.

    Svar
    • Gunnhild Bårdsnes
      Gunnhild Bårdsnes says:

      Hei!
      Godt tips å bruke fluenetting som sil. Da har du ferdig silt og konsentrert nestlevann som du kan blande ut med vann. Den klissete bladmassen er super å legge på komposten. Det blir jo litt av en energiboost for komposten din! 🙂

      Hilsen Gunnhild

      Svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] å ha en stall eller gård i nærheten kan du hente gjødsel der. Jeg lager også mitt eget gjødselvann av brennesle. De første nestlebladene inneholder mye nyttig næring. Organisk gjødsel virker […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar