Tar du grønsakene mine, blir det krig! Slik skal jeg bli kvitt brunsneglene!

Brunsnegle, mordersnegle

En liten Iberiaskogsnegle, også kalt brunsnegle eller mordersnegle.

Mordersneglene har nesten tatt livet av motivasjonen min. Både hagen og bloggen er døden nær – og jeg er møkka lei! DEN innsatsen for hva, liksom! Jeg har plukka snegler nesten hver kveld i en hel måned, likevel blir de bare flere og større. Det eneste jeg får gjort i hagen er å plukke brunsnegler og humøret daler etter hvert som størrelsen på sneglefangsten øker. Nå er det rett før jeg gir opp!

Morderinstinktet våkner

Hagen min ble fullstendig invadert i vår. I fjor fant jeg bare noen få iberiaskogsnegler, eller brunsnegler som de også heter. Men etter den milde vinteren vi hadde på Østlandet i år kom de plutselig fra alle kanter og var overalt. De er langt fra kresne på maten og spiser på alt, til og med planter de egentlig ikke «liker». Noen spiser de helt opp.

Men det som har holdt litt av motivasjonen min oppe, er at jeg inntil nå ikke har funnet noen i kjøkkenhagen. Men her en dag, hva annet enn en stor, stygg og feit brunsnegle satt og gaflet i seg av den deilige salaten min. «Tar du salaten min, blir det krig!» Et sted går jo grensen og hos meg går den i grønsakshagen. Jeg orker IKKE tanken på at de skal spise på maten min!

Biologisk krigføring

Krigen utkjempes i skumringen hver eneste kveld. Det siste store slaget ble utkjempet i går og nå tror jeg at jeg har overtaket! Fienden er påført store tap, takket være mitt nyeste våpen. Det heter Nemaslug.

Nemaslug er et middel som du får kjøpt på bla Plantasjen. (Det er bestillingsvare, har kort holdbarhet og må oppbevares i kjøleskap.) Nemaslug består av nematoder, en rundorm som heter Phasmarhabditis hermaphrodita. Den finnes i naturen og går spesifikt på snegler. Sneglene blir syke av den og dør. Siden brunsneglene er kannibaler, spiser de sine døde kamerater. Slik sprer sykdommen seg videre og flere og flere individer dør.

Nemaslug er mest effektivt på de små sneglene. De store kan leve videre med noe av middelet i kroppen. Derfor fortsetter jeg å plukke de store sneglene.

Regjeringen har vedtatt å bekjempe brunsneglene. Skadedyrene har blitt et stort problem og spiser avlinger og planter for millioner av kroner hvert år. Sneglene har ingen naturlige fiender og formerer seg derfor raskt. Når hvert individ legger 400 egg, sier det seg selv at de raskt blir mange.

Kannibalmetoden

Denne metoden er effektiv og bekjemper skadedyrene biologisk og skader derfor ikke miljøet eller andre arter. Istedenfor å følge bruksanvisningen til Nemaslug, som ikke er spesielt effektiv, bruker jeg Torstein Mos metode. Mo er sivilagronom og har utvikla denne måten å bruke Nemaslug på gjennom mange år. Slik gjør jeg det:

1. Plukk så mange snegler du klarer i hagen/boligområdet. Gå gjerne sammen med naboer

2. Løs opp Nemaslug i ei bøtte med lunka vann. (1 pakke kan løses opp i 50 liter vann)

Sneglefangst

3. Legg sneglene i et dørslag og dypp dem i bøtta.

WP_20150712_003

4. Her kommer sadisten i meg frem. Klipp sneglene i to med en saks og legg dem tilbake i bøtta med Nemaslug blandingen. Dette er ganske ekkelt, men tar du grønsakene mine, så…!

5. Legg blandingen ut på skyggefulle steder og der du bruker å finne brunsnegler. Tøm på middelet som er igjen i bøtta over sneglerestene.

6. Det tar ikke lang tid før friske snegler kjenner lukten og strømmer til. De spiser restene av sine artsfrender, blir selv smittet og dør – og blir i neste runde spist av andre friske snegler som også blir syke og dør. Dermed blir bestanden i hagen/boligområdet kraftig redusert på ganske kort tid.

WP_20150713_005

Kilde: Aftenposten

2 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar