Røsslyng Calluna vulgaris

Slik binder du en høstkrans

Røsslyng Calluna vulgaris

Røsslyng Calluna vulgaris

Etter en lang sommerferie er jeg nå tilbake! Ferie er historie, hverdagene står i kø og dagene er igjen fylt med rutiner.

Vakker høstdag i skogen

En vakker høstdag med tepper av røsslyng mellom furutrærne

August måned har både sommer og høst i seg. Dagene kan være varme, men kveldene er mørkere og det er et drag av høst i lufta. Jeg liker å gå i skogen på denne tiden av året. Frisk luft og vind som røsker i trærne. Plukke blåbær rett fra lyngen. Nyte synet av lilla tepper med røsslyng som brer seg utover skogbunnen.

Høstkrans

Jeg plukker med meg en stor bukett røsslyng fra en tur i skogen. Den er så fin å binde krans av!

Før trodde jeg det var så komplisert å binde krans, men det er det altså ikke! For meg er det meditasjon. Prøv du også, det er ikke så vanskelig og dessuten er det gøy å skape noe!

Høstkrans av røsslyng

Hyggelig velkomst med en høstkrans av røsslyng på døra!

Jeg lager først en «skjelettkrans» av lyng eller greiner. Om du vil gjøre det enkelt kan du bruke en kjøpekrans. Spar den fineste lyngen til etterpå, den skal du bruke til å fylle kransen slik at «skjelettet» ikke synes. Bruk tynn ståltråd, blomsterbindertråd, til å feste bunter av lyng til hverandre til en remse med lik tykkelse. Når sirkelen har den størrelsen du ønsker fester du endene sammen.

Slik gjør du det

WP_20150824_0161. Tenk at du skal jobbe i èn retning – med klokka!

2. Legg en bunt av lyng i venstre hånd, med stilken mot deg. Ta deretter en ny bunt med høyre hånd, som du stikker/vikler inn i den første. Vri eller bøy bunten i den retningen du jobber. Tykkelsen på buntene avgjør tykkelsen på kransen. Trikset er å feste hver nye bunt godt inn i den forrige og slik låse greinene i hverandre.

WP_20150824_0083. Vikle ståltråd rundt etter hvert som du fester nye bunter med lyng i hverandre, til slutt har du en sammenhengende «pølse» som du samler til en sirkel.

4. Nå kan du fylle kransen! Start fra ett punkt og arbeid sirkelen rundt, til hele kransen er tett og fin. Stikk hver grein inn i kransen, under den forrige og i samme retning, slik at bare det grønne er synlig. Vikle til slutt ståltråd rundt kransen for å samle greinene.

Hvor tett du fyller kransen med lyng og hvor tett du vikler ståltråden avgjør utseendet på kransen. Ønsker du en tett og kompakt krans, bruker du mye lyng og vikler ståltråden tett. Et løsere utrykk oppnår du ved å bruke mindre lyng og vikle ståltråden løsere og færre ganger rundt kransen. Jeg syns lyng passer med et litt løsere utrykk og slik ble det!

Hvordan lage krans

Her er jeg i gang med å fylle kransen

 

2 replies
  1. Anita Dalmo Moltubak
    Anita Dalmo Moltubak says:

    Så fint, god ide, Gunnhild👍 hver årstid sin sjarm, det gjelder bare å nyte dem slik de er😍

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar