Økologiske egendyrkede rødbeter

Kjøkkenhagen tar ferie

Økologiske egendyrkede rødbeterNå kan kjøkkenhagen snart ta en velfortjent ferie! Den har gitt meg mye godsaker dette året og har absolutt gjort jobben sin. Nå skal den få ligge og hvile helt til våren kommer, godt dekket av en god og varm dyne av halm og vissent plantemateriale. Det hindrer at jordstrukturen ikke ødelegges av snø og regn og at næringsstoffene ikke vaskes ut. En slik økologisk tankegang skaper bedre balanse i kjøkkenhagen. God jordstruktur og jorddekke gjør at minimalt med næringsstoffer vaskes ut eller fordamper og jorden behøver ikke å få tilført like mye gjødsel til neste vekstsesong når den dekkes til.

SquashDa nattefrosten kom høstet jeg kjøkkenhagens siste grønsaker. Rødbeter! Fantastisk gode og økologiske! Dessverre ble de litt mindre enn i fjor, så til neste vår planlegger jeg å forbedre jorden min med kompost i tillegg til hestegjødsel. Jeg valgte å ta opp rødbetene mine nå, men faktisk kan rotfrukter stå ute en stund til. Dersom du dekker knollene godt med et lag høy, kan de tåle litt nattefrost.

Slutten på èn sesong er begynnelsen på neste! Så selv om alt er høstet er det noen forberedelser du kan gjøre for å få en bedre start på neste kjøkkenhagesesong:

 

Forberedelser til neste sesong

 1. Luke ugress. Fjerne alle visne grønsaksplanter som står igjen.
 2. Jakte på sneglegjemmesteder. Vil jo ikke at åkersnegler og brunsnegler skal gjemme seg i pallekarmene mine!
 3. Dekke til jorden og eventuelt tilføre kompost. Du kan bruke halm, vissent plantemateriale eller hestemøkk. Hestemøkk er som regel full av halm, noe som er ypperlig i denne sammenheng, fordi det virker som et saktevirkende jorddekke!

 

Har du lyst å dyrke mer? Prøv deg på vintersådd eller sett hvitløk!

2 replies
 1. BLTS
  BLTS says:

  Hei hei – og takk for nyhetsbrev.

  Det er vel også tid for å begynne å anlegge ny kjøkkenhage. Jeg har en skråning i hagen som er nordvendt der det nå vokser gress og ugress. Dette er masse som ble brukt til å dekke steinfylling som ble kjørt på tomta før bygging for 18 år siden. Det var ingen plantejord, men sikkert tatt fra utmark et sted, som grunnlag for plantejord og plenjord.

  Nå har jeg planer om å utnytte denne skråningen (ca. 5-6 m * 20-30 m) ved å fylle opp med jord. Der vil det stå noen frukttrær nederst (eple, plomme, moreller), så noen bærbusker (bringebær) og øverst noe grønnsaker, som ikke krever for mye stell og som ikke krever mye sol.

  Jeg tror at det er best å dekke med duk før jeg legger på jord, 30 cm, fordi underlaget er kun ugress. Jeg antar at det kan være gunstig å gjøre dette nå istf. å vente til våren.

  Har du noen tips om dette -? I så fall tar jeg gjerne imot dem –

  Mvh

  Sigbjørn Berge

  Kristiansand

  Svar
  • Gunnhild
   Gunnhild says:

   Hei Sigbjørn!
   Takk for spørsmål om anleggelse av kjøkkenhage.
   Siden skråningen du vil anlegge kjøkkenhage i er nordvendt, er jeg usikker på frukttrær og bærbusker vil få nok dagslys? Men på den andre siden, det er jo bare å prøve! 🙂 En generell regel er at frukttrær, bærbusker og grønsaker trenger minimum 6 timer med sol på sommeren for å ha god vekst og gi god avling. Men noen grønsaker trenger ikke å stå i full sol, for eksempel salat, ruccola, sukkererter, reddiker og urter. Kanskje også rabarbra.
   Med tanke på lysforholdene går det an å prøve seg frem med bare noen trær og busker det første året, slik at du finner ut om der er nok sol, uten for store investeringer i innkjøp av trær og busker.

   Når det gjelder grunnforholdene, bør du dekke den ugressdekte skråningen med en kraftig duk, veiduk el. En tynn duk vil rotugresset trenge gjennom. Dekk gjerne med duk nå på høsten, slik at ugressveksten hemmes til neste sesong. Dekk duken med minimum 30 cm jord. Grønsaker kan klare seg med 30 cm, men busker og trær må ha større jorddybde. Legg enten på et tykkere lag med jord, eller lag hull i duken der du planter busker og trær. Lag da romslige plantehull, fjerne rotugress og bland gjødsel eller kompost i plantehullet før planting.

   Få tak i god matjord til kjøkkenhagen din og forbedre den med kompost eller naturgjødsel, som hestemøkk eller hønsegjødsel. Tenk på hvordan du kan avgrense kjøkkenhagen og skjule endene på duken. Du vil ikke at ugress skal krype inn fra sidene. Kanter gjør det lettere å holde ugresset borte.

   Håper dette var nyttige tips!

   Hilsen Gunnhild

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar