Fristende røde og økologiske rips
,

Beskjæring av bærbusker

Fristende røde og økologiske rips

Fikk du lite bær på bærbuskene i fjor? Da kan en klipperunde gi buskene nytt liv! Børst støvet av beskjæringssaksen, for nå på ettervinteren er det dags for å beskjære bærbuskene!

Hvorfor beskjære?

Hvem drømmer vel ikke om bugnende bærbusker i egen hage? Med deilige og søte bær som du kan plukke rett fra busken eller lage søte sommerdesserter av! For at sola skal nå inn mellom greinene og modne bærene, må du beskjære slik at du slipper lys og luft inn i busken. Det gir friskere planter, større avling og forebygger sykdommer. Du beskjærer også for å unngå at busker vokser seg for store. Ved å forynge skjæres gamle greiner bort, slik at de kan bruke energien sin på å lage nye greiner som gir mer avling enn de gamle.

Årlig beskjæring gir sunne og friske bærbusker med mye bær. Men beskjæring alene er ikke nok for at buskene skal utvikle seg godt. De trenger naturligvis mye sol og vann, riktig jord og ikke minst riktig gjødsling for å få en jevn utvikling.

Beskjæringens ABC

Vårgrønne skudd på bærbuskeneFor at bærbuskene skal få en god utvikling og gi deg gode avlinger, må de bærskjæres regelmessig. Bærbuskene skal beskjæres allerede når du planter dem. Det kalles etableringsbeskjæring og gjør at buskene forgreiner seg bedre og lettere etablerer seg på det nye voksestedet. Legg snittet rett over en knopp, slik at det ikke står igjen tapper!

Den årlige vedlikeholdsbeskjæringen kan du utføre på vinteren, den går først og fremst ut på å fjerne gamle greiner. Dersom bærbuskene ikke beskjæres regelmessig, blir de store og tettvokste og gir lite avling. Da kan det være nødvendig med en kraftig foryngelsesbeskjæring for å stimulere utvikling av nye skudd. Det gjøres ved å klippe alle gamle greiner ned til ca. 15-20 centimeter over bakken (varierer med art), slik at gamle og forvokste busker kan få nytt liv og igjen gi avling. 

Når bør jeg beskjære?

Både rips, solbær, stikkelsbær og hageblåbær kan du beskjære fra løvet har falt om høsten, til ettervinteren når snøen ikke lenger er til hinder. Solbær og stikkelsbær får blader tidlig på våren, så ikke vent for lenge med beskjæringen. Bringebær og bjørnebær skal ikke beskjæres i denne perioden, men på ettersommeren når du har høstet bærene.

For øvrig skal både eple- og pæretrær, samt de fleste prydbusker og klatreplanter også beskjæres nå. De frukttrærne som har steinfrukt, altså plomme og kirsebær, skal beskjæres først til sommeren når de ikke blør lenger.

Hvordan vedlikeholdsbeskjære rips, solbær, blåbær og stikkelsbær?

Blomsterknopper dannes forskjellig hos solbær og rips. Solbær danner blomsterknopper både på eldre ved og på ettårige skudd, rips derimot danner oftest blomsterknopper på litt eldre ved. På solbær og stikkelsbær får du best avling på unge skudd. Vær mer forsiktig med å beskjære eldre greiner hos rips. Blåbær bærer frukt på fjorårsskuddet.

 1. Begynn med å tynne ut de eldste greinene som gjør busken for tett. Fjern også døde, syke og skadde greiner.
 2. Ta noen skritt tilbake og se på busken før du går videre. Velg de greinene du vil beholde og hvilke du vil fjerne. Sats på friske greiner med opprett vekst og velg bort de som vokser innover i busken eller har skader.
 3. Beskjær de litt yngre greinene som du vil beholde, slik at busken blir mer åpen for lys og luft og har jevnt fordelte greiner.
 4. Greinene som skal helt bort, beskjærer du så nær bakken som mulig. La ingen tapper stå igjen!

Hvordan vedlikeholdsbeskjære bringebær?

Bringebær er botanisk sett en halvbusk. Det betyr at bare jordstammen er flerårig. De skuddene som vokser opp i løpet av sommeren, gir bær året etter og visner deretter ned. Vedlikeholdsbeskjæringen utføres etter innhøsting.

 1. Skjær bort alle skuddene som har gitt bær det året.
 2. Tynn ut i de nye skuddene som har vokst opp i løpet av sommeren, det klarer seg med 6-10 årsskudd per løpemeter.
 3. Grav bort skuddene som har vokst opp utenfor raden.

 

 

6 replies
  • Gunnhild
   Gunnhild says:

   Hei Anne! Ja det er en god anledning:) Har ikke tatt toppstiklinger selv, har ikke så stor hage men om jeg hadde, skulle jeg anlagt en stor bærhage! Takk for tipset og god vinterferie!

   Svar
 1. Tone
  Tone says:

  Heisann:) Har en veldig stor, ganmel og frodig ripsbusk som tar mye plass i Hagen. Er det for seint på året å beskjære denne nå i juni?? Gjør ingenting om en del bær går til spille, men vil busken evt vokse seg fint til??

  Svar
  • Gunnhild Bårdsnes
   Gunnhild Bårdsnes says:

   Hei Tone!
   Beklager sent svar! Jeg hadde barselpermisjon i fjor og det ble derfor lite tid til blogging!

   Er spent på om du gjorde noe med ripsbusken i juni, eller om du lot være?

   Det beste tidspunktet for å beskjære ripsbusker er fra løvet har falt på høsten, til ettervinteren nr snøen ikke lenger er et hinder. Så om du lot være å klippe den ned i fjor sommer er det snart beskjæringstid! 😉 Om du ikke har snø der du bor, kan du gjøre det nå eller vente til snøen ikke er i veien. Les gjerne denne bloggposten om beskjæring 🙂
   https://tantegronnshage.no/2016/02/15/beskjaering-av-baerbusker/

   Svar
  • Gunnhild Bårdsnes
   Gunnhild Bårdsnes says:

   Hei

   Ripshekk er fint:) Rips tåler beskjærering, men jeg anbefaler ikke å klippe den helt ned. Gi heller buskene en foryngelsesbekjæring! Det vil si å klippe bort de eldste greinene, slik at du slipper lys og luft inn i hekken din. Da vil du få mer bær til neste år. Beskjæringen gjør du i perioden fra løvet har falt på høsten til ettervinteren når snøen ikke lenger er et hinder.

   Slik gjør du det ( les også gjerne på bloggen min, der har jeg forklart det grundig) :
   – Klipp helt ned de eldste grenene på hver busk (så nær bakken som mulig), de som gjør at busken blir for tett. Fjern også syke og døde greiner.
   – Ta et skritt tilbake og velg de greienene du vil satse på, ca.8-10 per busk. Velg de som vokser oppover og som er friske og sterke.
   – Beskjær de grenene du vil satse på slik at busken får mye lys og luft og slik at grenene er jevnt fordelt.

   Lykke til!

   Hilsen Gunnhild

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar