Så i januar. Gjenbruk, såpotter av avispapir.
Mars er såtid! Gjenbruk, såpotter av avispapir.

Mars er såtid!

Stikkordet for mars måned er forberedelser. En av forberedelsene du kan gjøre nå er å så, for mars er såtid! I dag er det første mars, den første dagen i den første vårmåneden. Selv om det fortsatt er vinter her jeg bor, er det godt å merke at vi går mot lysere tider. Heretter blir dagene bare lengre og lengre – deilig! Det er godt både for mennesker og planter!

Forventninger …

WP_20140601_019

Våren er rundt hjørnet og det samme er forventningene om en lang og deilig sommer. Jeg har som vanlig på denne tiden store planer for årets dyrkingssesong. Jeg har vært på hagesenteret og latt meg friste av alle de spennende frøsortene, og endte opp med å kjøpe mye mer enn jeg klarer å så, i år også… Jeg lar meg villig blende av de fristende bildene på frøposene og drømmer meg bort, uten tanke for skadedyr, luking, vanning og gjødsling…

FrøposerVel, jeg er nok ikke den eneste som starter sesongen med masse planer og høye forventninger! Det er lett å la seg rive med og gøy å drømme seg bort. Men jeg innser allerede nå at jeg må begynne å justere litt på planene. Lista må rett og slett legges lavere, jeg har jo lyst å nyte sommeren også! En kalddusj med realisme må til for å innse at halvparten av planene mine kan utsettes til et annet år. Det er lett å skuffe seg selv om man har for store planer, da er det tross alt bedre å gjennomføre det man har satt seg fore og være fornøyd med det! Lettere sagt enn gjort, det er jeg helt enig i, men hage skal jo først og fremst være gøy, ikke sant!  

Så derfor sår jeg bare litt av det jeg hadde planlagt. Det blir helt sikkert mer enn nok likevel!

Plukksalaten spirer

Å forkultivere

Forkultivering av frø i melkekartonger

Melkekartonger er fine å gjenbruke til såpotter for forkultivering

Det går helt fint å vente med å så til det blir varmt nok ute. Det tar jo mye plass å fylle alle vinduskarmer og ledige flater med spirer og vekster. Men om du har lyst å komme våren litt i forkjøpet kan du forkultivere. Det vil si å så inne nå tidlig på våren, for så å flytte plantene ut senere når faren for frost er over. Noen frø tåler ikke kulde og  forkultiveres, mens andre kan forkultiveres om du ønsker å kickstarte våren. På frøpakken står det du trenger å vite, når frøene bør sås og om de skal forkultiveres eller sås direkte.

Jeg forkultiverer bare de vekstene som starte tidlig for å rekke å blomstre eller sette frukt, sånn som chili, paprika og tomater. De andre vekstene sår jeg direkte i pallekarmer ute i grønnsakshagen, når tiden er inne. Jeg går etter de frøsortene som egner seg best til å så direkte, da blir resultatet best og jeg sparer meg litt jobb. Jeg har visst lært noe om hvor lista bør ligge…

Alt klart for å så!

Alt klart for å så! Gjenbruk med såpotter av avispapir

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] du lyst å så frø i hjemmelagde avispapirpotter? Jeg liker å tenke gjenbruk i hverdagen, bedre å bruke noe jeg har liggende, enn å kjøpe noe […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar