,

Hva du kan gjøre i hagen i mars?

Krokus i plenen

Vårsola varmer og snart popper gule krokus opp av plenen min

Nå varmer marssola i ansiktet og jeg kjenner det klør litt i de grønne fingrene. Det er mye man kan gjøre i hagen i mars. Starter du tidlig med hagearbeidet, kan du spare deg for ekstra jobb senere! Har du lyst å sette i gang, men vet liksom ikke helt hva du skal begynne med? Her har du en begynnelse:

Forsythia x intermedia

Forsythia x intermedia. Vårgule blomster på bar kvist i slutten av mars. Blomstrer på fjorårskudd og skal derfor beskjæres etter blomstring

Beskjæring

Beskjæring er ikke uten grunn også kalt «å gjødsle med kniven». Når man jevnlig tynner bort gamle og døde greiner i busker og trær slippes det lys og luft inn i plantene. Det gir rikere blomstring og mer frukt og bær. Plantene blir også friskere og beskjæring er derfor god forebygging mot råte, sopp og sykdommer.

Jevnlig tynning hvert år gir friske og blomsterrike prydbusker. Den årlige beskjæringen gjøres ved å først fjerne visne greiner og greiner som henger mye ned. Kort deretter inn eldre greiner over friske sideskudd. Hva som er beste tiden for vedlikeholdsbeskjæring avhenger av når arten får blomsterknopper.

Har du gamle og forvokste busker kan de trenge en foryngelsesbeskjæring. Da kutter du busken ned til ca.10 cm over bakken og hvis det finnes noen friske skudd kan du med fordel la dem stå. Deretter tynner du busken jevnlig hvert år med den årlige beskjæringen. Det kan ta ett eller to år før busken blomstrer igjen, men til gjengjeld får du en mye tettere vekst og rikere blomstring.

Epleblomster

Epleblomstring

Når kan jeg beskjære?

Man kan ikke beskjære etter kalenderen i Norge, siden vi har så store variasjoner mellom nord og sør. Det kan være full vinter i Nord-Norge nå i mars, mens det på Sørlandet er full vår. Det riktige tidspunktet for beskjæring kommer altså an på hvor i landet du bor og årstidsvariasjoner. Men vi har noen hovedregler som kan hjelpe deg å vite når du kan beskjære.

 • Bærbusker, epletrær og pæretrær skal beskjæres på ettervinteren.
 • Prydbusker som blomstrer på korte sideskudd fra toårige eller eldre greiner eller på årsskudd, beskjæres på ettervinter eller vår.
 • Prydtrær beskjæres i vinterhalvåret.
 • Klatreplanter trenger normalt ikke årlig beskjæring, med unntak av storblomstret klematis som blomstrer på årsskudd og bør beskjæres hver vår.
 • Prydgress skal skjæres ned på ettervinter/vår før de setter nye skudd, med unntak av vintergrønne gress.

Gjøre bedene klare for våren!

Nå er det tid for å rydde i staudebedene, klippe ned prydgress og visne stilker fra fjorårets stauder. Da kan årets blomstring starte med blanke ark og fargestifter til. Både løkblomstringen og staudene blir så mye finere når de ikke må konkurrere om oppmerksomheten med visne stauder.

Tulipanspirer. Jorddekke. Økologisk hagebruk

Tulipanspirer på vei opp. Jorden er dekket av oppklipt plantemateriale

Men for all del, ikke kast dette nyttige plantematerialet! Det kan både gi næring til og beskytte jorda mot uttørking og ugress. Klipp av de visne stilkene, klippe dem deretter opp i små biter på ca.10 cm og strø det utover blomsterbedene til et jevnt dekke. Dette jorddekket av oppklipt plantemateriale er både nyttig og dekorativt og det beskytter jorda slik at du du sparer deg for luking av ugress.

I økologisk hagebruk er det et viktig prinsipp å dekke jorda. Plantematerialet tilbakefører næring til jorda og gir den god struktur når plantematerialet etter hvert brytes ned. Det beskytter jorda mot uttørking og hjelper den å holde på næringsstoffene. Dekket tilbyr også skjulesteder for innsekter og småkryp som bidrar til større biologisk mangfold i hagen.

Dekke til vintergrønne busker

Vintergrønn RodhodendronOm du ikke har dekket til vintergrønne busker og andre sarte planter før vinteren, så kan det være lurt å gjøre det nå. Marssola er sterk og jorda har ofte fortsatt tele eller frost. Da klarer ikke røttene å suge opp vann og planten kan tørke ut.

Rodhodendron, nåletrær og andre vintergrønne busker og trær er ekstra utsatt for tørke i den skarpe vårsola. De bør dekkes til med strie, fiberduk eller et gammelt fleecepledd. Spesielt utsatt er vintergrønne panter som står i krukker, de bør både vannes jevnlig og dekkes til i mars. Eventuelt kan du flytte krukka i skyggen om det er mulig.

Gjødsle plen

Gjødsle plenen hjelper mot mose.Så snart plenen din er snøfri, har tørket opp og har et skimmer av grønt kan du begynne gjødsle den. Det er bedre gjødsle lite og ofte, enn sjelden og mye!

Gjødsle plenen hver 4. eller 5. uke gjennom hele vekstsesongen. Har du mose i plenen, er gjødsling den eneste måten å fjerne mosen på.

Benytt anledningen til å fjerne litt løvetann og andre rotugress nå. Det setter ugresset litt tilbake og det blir mindre å fjerne senere på sommeren.

Luke

Ugresset tar rennfart om våren og rekker å vokse alt for mye før hageplantene våre kommer i gang. Så om du ser noe grønt i bedene nå, er det stor sannsynlighet for at det er ugress. Det er ingen grunn til å utsette det. Ta på lukehandskene og sett i gang! Kanskje klarer du å få et lite overtak på ugresset i år?

Vårblomstring

Vårblomstring

Gleder meg til det ser slik ut i bedene om en måneds tid!

 

2 replies
 1. connie leira
  connie leira says:

  ja her lærte jeg litt 🙂 har en vintergrønn i krukke som jeg skal huske på å vanne,fikk ødelagt en for et par år siden og det ønsker jeg ikke en gang til

  Svar
  • Gunnhild
   Gunnhild says:

   Så flott 🙂 Ja det er utrolig fort gjort at vintergrønne planter tørker ut nå på våren, kombinasjonen frost, sterk sol og kald vind gjør det ikke lett for dem, spesielt ikke viss de står i krukke 🙂

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar