Landskapsarkitektens 3 tips for hagesesongen

Våren er her og årets hagesesong er endelig i gang! Som landskapsarkitekt får jeg stadig spørsmål fra hageeiere som trenger inspirasjon og nye ideer. Mange har lyst gjøre endringer, men ser seg blind på sin egen hage og syns det er vanskelig å se løsninger. Her har jeg noen tips.

Del hagen inn i rom!

Deler du hagen inn i rom vil det få den til å virke større. Hagen blir mer spennende når du kan gå fra rom til rom og øyet kan oppdage hagen bit for bit. Bruk vegetasjon, murer, levegger og høydeforskjeller til å skape rom i hagen. Garasjevegger, boder og drivhus kan også utnyttes til å skape hagerom. Tenk på opphold, sol, innsyn og utsikt når du deler hagen inn i soner. Rommene kan ha ulik karakter, men likevel danne en helhet gjennom formspråk, farger og materialbruk.

Hagerom

Lag en planteplan!

Med litt planlegging kan du få en frodig hage med blomstring gjennom hele sesongen, fra tidlig vår til sen høst. Vi har jo en ganske kort og intens hagesesong i Norge, så det gjelder å strekke den så langt man kan i begge ender! Når ikke alt blomstrer på en gang, men attraksjonene fordeles utover sesongen rekker du å nyte mer av hagen.

Planlegg en kombinasjon av vårblomstrende løk, tidlige og sene stauder på samme sted. På èn og samme kvadratmeter i staudebedet: kan du for eksempel plante: minnesnøstjerner, villtulipaner, tulipaner, geranium og purpursolhatt. Slik oppnår du at den ene blomstringen avløser den andre og at det hele tiden skjer noe nytt på samme sted i hagen fra mars/april – august/september. Når blomstringen kommer i gang tidlig, dekkes jorden godt og det blir mindre ugress å luke for deg.

Planteplan skisse

Tenk i sjikt og høyder!

Bruk rommet og utnytt plassen i høyden. Trær og klatreplanter skaper stemning og gjør hagen frodig og spennende. Trekronene skaper tak og gir vakker blondeskygge på bakken. Mange er redde for trær fordi de gir skygge, men lys og skygge fremhever hverandre. Beskjær heller jevnlig, så får de den størrelsen du ønsker. Men har du en liten hage lønner det seg å velge trær som ikke blir så store.

Beskjær busker og trekroner slik at kronen løftes opp fra bakken. I rommet under kan du plante et sjikt med skyggetålende stauder eller bunndekkende planter. Dette gjør hagen mer frodig og interessant. Dessuten slipper du jobben med å klippe gresset rundt stammene og trærne unngår skader fra gressklipperen. Du kan også bruke klatreplanter for å utnytte høyden og slik lage grønne vegger. De trenger ikke mye plass og egner seg derfor godt på terrasser og i små hager.

Har du vanskelig for å se det for deg, kan det være en god ide å kontakte en landskapsarkitekt!

WP_20150605_002

8 replies
  1. Rani
    Rani says:

    Jeg liker bloggen din veldig godt. Påtar du deg småjobber som rådgivende landsskapsarkitekt i Ås-området?

    Svar
  2. Mona
    Mona says:

    Veldig inspirerende blogg!
    Har du laget de fine spileleveggene selv? Eventuelt hvilke materialer er brukt?

    Svar
    • Gunnhild Bårdsnes
      Gunnhild Bårdsnes says:

      Takk for det Mona! 🙂 Ja leveggene har jeg laget selv. Vi brukte lerk, ubehandlet. Lerk får veldig fin sølvgrå farge, som bare blir finere og finere med tiden.

      Mvh Gunnhild

      Svar
  3. Nicole Haugrav Wætten
    Nicole Haugrav Wætten says:

    Hei! Er ny på bloggen her, men blir veldig inspirert, liker spesielt godt tankene om å ivareta humler og andre småkryp. Ønsker selv å lage en tilrettelagt hage for våre små hjelpere. Tar du oppdrag i Oslo, eller vet du om noen med samme tilnærming som du kan anbefale? Hilsen Nicole

    Svar
    • Gunnhild Bårdsnes
      Gunnhild Bårdsnes says:

      Hei Nicole!
      Hyggelig å høre at du ble inspirert av bloggen min! 🙂 Jeg bor i Oslo og er interessert i oppdrag, dersom jeg har kapasitet. Du må gjerne fortelle meg litt mer om hva du ønsker slik at jeg får et inntrykk av omfang og arbeidsmengde. Jeg sender deg en mail.

      Mvh Gunnhild

      Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar