Gjødsle i kjøkkenhagen

Dyrke i pallekarmer – gi kjøkkenhagen en god start!

Egendyrket salat, økologiske grønsaker, kortreist mat, kjøkkenhage

Egendyrket salat smaker best!

En enkel måte å etablere en kjøkkenhage på, er å dyrke i pallekarmer. De gjør det mulig å dyrke, selv om du har liten plass eller bare harde flater tilgjengelig. Det kreves lite av underlaget, så lenge du fyller opp med nok jord og sørger for drenering i bunn. Opphøyde bed er praktisk fordi jorden varmes raskere opp enn i bakken, dermed kan du komme tidlig i gang med å så om våren. Lukejobben blir også lettere i opphøyde kasser.

God jord

Vårforberedelser i kjøkkenhagen. Organisk gjødsel i pallekarmene.For å få god avling og friske planter trenger du god jord! Når du dyrker i pallekarmer er plantenes tilgang på næringsstoffer begrenset. Derfor må du fylle på med næring hver vår. Forbedre jorden med kompost og organisk gjødsel før du sår, men ikke i det øverste jordlaget. De små spirene må ikke få for mye næring i begynnelsen. Grav derfor ut de øverste 20 cm av jordlaget i pallekarmen. Fyll på med et lag hestemøkk eller annen organisk gjødsel, vann godt og legg jorden tilbake. Når de små planterøttene vokser vil de etter hvert nå ned til næringen. Sand og grov grus forbedrer også jorden, særlig om den er tung og våt.

Gjødsle kjøkkenhagen med hestemøkk.

Jeg gjødsler kjøkkenhagen med hestemøkk

Nå er grunnlaget for denne sesongen lagt. Da er det bare å lete frem frøpakkene! 

Reddikspirer

 

 

 

2 replies
  • Gunnhild
   Gunnhild says:

   Om ikke nederst, så i et sjikt ca. 20 cm under overflaten. Lykke til med salatdyrkingen! 🙂 Anbefaler plukksalat i ulike varianter, da kan man høste fra de første salatbladene kommer og så lenge det kommer nye blader.

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar