Lavendel, Lavandula angustifolia er en humlefavoritt
,

Nå kan du beskjære lavendel!

Lavandula angustifolia

Nå blomstrer forsythia hos meg. Det er et tegn på at våren er her. Men det er også et tegn på at det er tid for å beskjære lavendel!

Lavendel

Lavendel er populære blant humlene

Jevnlig beskjæring gir mye blomster. Det setter humlene pris på!

Lavendel er en kjær plante for mange. Navnet Lavandula skal komme av det latinske ordet lavare som betyr «å vaske». Det viser til den romerske skikken med å bade i vann parfymert med lavendelolje. Lavendel vokser vilt i middelhavslandene, men er også en kjent hageplante i Norge. Den ble først nevnt i Christian Gartners hagebok fra slutten av 1600-tallet. Den gangen ble den dyrket først og fremst som en parfymeurt i krydderhagen.

Hvorfor beskjære?

Lavendel, Lavandula angustifolia er en humlefavoritt

Lavandula angustifolia, lavendel

Vi beskjærer lavendel for å få de til å skyte nye skudd nedenfra. Da blir plantene tette og på alle de nye skuddene kommer det rikelig med blomster til sommeren. Planter som ikke klippes jevnlig får lange bare ben. Lavendel har det også med å velte utover og bli bar i midten om den ikke beskjæres.

Hvordan beskjære?

Lavendel er en vintergrønn busk. Den bør derfor klippes ned til 5-8 cm over bakken hver vår. Men pass på å ikke klippe lenger ned enn at planten fortsatt har sunne nye skudd. Klipp gjerne slik at den avrundes litt i toppen, det gir finere planter. Lavendel kan se ganske vissen ut tidlig på våren. Er du usikker på om det er liv i planten, kan du klippe av en grein og se på snittflaten om den lever.

Når skal lavedel klippes?

Nye skudd kommer!

6 replies
 1. Rita
  Rita says:

  Oi.. er jeg for sen med å beskjære dem nå 16. mai? ? Jeg bor i Os i Hordaland.. Takk for god informasjon. 🙂

  Svar
  • Gunnhild Bårdsnes
   Gunnhild Bårdsnes says:

   Hei Rita! Takk for det:) Litt vanskelig for meg å si, i og med at jeg ikke vet hvor godt plantene dine er i gang med veksten. Os i Hordaland, antar at dere da har mildt kystklima og at lavendelplantene dine derfor allerede er i god vekst, siden våren gjerne starter tidligere langs kysten. Da vil jeg være forsiktig med å beskjære, alternativt kan du prøve deg på en lett beskjæring av en plante eller to om du har mange, bare for å teste, men helst vil jeg nok råde deg til å vente til neste år:)

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar