Anemone nemorosa, hvitveis

Slik kan du plante hvitveis i hagen

6tag_210415-104657

Drømmer du om et teppe av hvitveis i hagen, akkurat som i skogen?

Anemone nemorosa

Hvitveis Anemone nemorosa er en flerårig urt i Soleiefamilien. Hvitveis vokser opp fra en horisontal jordstengel, med en blomster per skudd. Plantene sprer seg med horisontale jordstengler under jorden slik at den raskt kan danne store tepper i skogbunnen. Den bruker høsten til å forberede seg til blomstringen neste vår. Om vinteren mens bakken fortsatt er dekket av snø bruker hvitveis smeltevannet og lyset slik at den kan springe ut i blomst lenge før trærne får blader. Hvitveis finnes i nesten hele Europa, unntatt lengst nord og sør. Den vokser ofte i moldjord i både løv- og barskoger, på enger, i kratt og en del andre steder. Bare husk at hvitveis er giftig! Plantesaften kan gi blemmer og sår.

Hvitveis i hagen

WP_20150421_004Det er mulig å ta med hvitveis hjem til hagen. Men man må ta hensyn og være forsiktig med å gjøre inngrep i naturen. Truede arter som for eksempel blåveis skal man naturligvis verken plukke eller grave opp tuer av! Hvitveis derimot har vi mye av i Norge. Så lenge du er forsiktig og ikke skader naturen, kan du ta med deg en liten tue med hvitveis hjem til hagen. Velg et sted der det ikke blir synlig for andre at du har gravd opp en liten tue fra skogbunnen, som for eksempel i et kratt eller lignende.

InstagramCapture_66660d93-9824-451e-8ec0-52a986c47609

Etterligne skogsforhold

Det gjelder å plante hvitveis på et sted som ligner mest mulig på forholdene i skogen. Under et tre eller en busk får plantene næringsrik moldjord fra løv og kvister som faller ned på bakken. Greiner og blader gir nødvendig skygge. Hvitveis trives best med både lys og skygge. Helst vil den ha vandrende skygge fra trær og busker slik som den får i skogen. I min egen hage har jeg plantet hvitveis under en stor rododendronbusk hvor den ser ut til å trives. Det fine med hvitveis er at den lille tuen du henter det første året vokser for hvert år som går!

WP_20150508_036

 

4 replies
   • Gunnhild Bårdsnes
    Gunnhild Bårdsnes says:

    Hei Gjertrud!
    Det stemmer at det ikke er en generell freding av blåveisen som art. MEN i en rekke områder med vernestaus (plantevernområder og naturresservater) er den en fredet plante. Generelt skal man alltid vise hensyn når man ferdes i skog og mark og ikke plukke eller høste planter slik at det skader artens utbredelse. Blåveisen er en av artene som står på Norsk Rødliste, og som dermed har en risiko for å dø ut. I følge Norsk Rødliste er Blåveis livskraftig, men altså likevel truet, i og med at arten er avhengig av maur for å spre frøene sine. Jeg syns derfor ikke det er noen god ide å plukke blåveis eller ta med en tue hjem til hagen sin.

    «Der den får stå i fred for plukking, innflytting til hager og innsamling for salg (Brandt 1974), og ikke utsettes for miljøforstyrrelse eller -ødeleggelse, vurderes den som stabil.» sitat fra Norsk Rødliste.

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar