Allium aflatunense

Allium – hagens elegante gigant!

Allium aflatunense

Allium aflatunense i vakker kontrast til bambus og hosta

Akkurat nå som sommeren endelig kom, fant allium det for godt å folde ut de store knoppene sine! Og for noen nydelige blomster! De høyreiste løkplantene er utrolig vakre. Store runde baller med massevis av små blomster på toppen av lange stilker. Nesten sånn at du tror de vil knekke i første vindkast. Men de står støtt og liksom svever over de andre plantene i bedet. Til glede for meg som har planta dem og til nytte for humlene. Allium er nemlig en skikkelig humlefavoritt!

Gressløk Allium schoenoprasum

Gressløk Allium schoenoprasum

Allium

Allium betyr hvitløk på latin. Både vanlig løk, hvitløk, sjalottløk, purreløk, gressløk og ramsløk kommer fra løkslekten Allium. De blomstrende løkene vi vanligvis kaller allium heter egentlig Kirgisløk og tilhører løkslekten Allium. Alle plantene i løkslekten produserer er stoff som gjør at de smaker eller lukter løk eller hvitløk. Kanskje er det dette som gjør at rådyr lar allium stå i fred? Plant allium mellom tulipanene, så blir de ikke så fristende for rådyrene.

Allium aflatunense og Allium Mount Everest sammen med tulipaner og prydgress

Allium aflatunense og Allium Mount Everest sammen med tulipaner og prydgress

Plant allium sammen med stauder

Jeg liker allium, eller kirgisløk, utrolig godt og har derfor plantet ulike sorter rundt om i hagen min. Jeg syns allium passer godt sammen med både busker og litt høye stauder. De gir høyde og farge til staudebedet tidlig på sommeren før de fleste stauder har begynt å blomstre. De danner en fin kontrast til andre planter med sin vertikale voksemåte og kuleformede blomsterklaser. Jeg syns allium er spesielt fin sammen med bambus, prydgress eller stauder med store blader, som for eksempel hosta. Kontrastene mellom plantenes vokseform og bladform fremheves – og det er nettopp det som gjør det så vakkert!

Allium aflatunense i vakker kontrast til bambus, stauder og prydgress

Allium aflatunense i vakker kontrast til bambus, stauder og prydgress

Etter blomstringen

Allium får lange brede liljelignende blader som er veldig dekorative, men som i likhet med andre løkplanter visner ned etter blomstring. Derfor er det en fordel å plassere dem innimellom tidlige og bladrike stauder. Slik skjuler du enkelt og greit de visne bladene. De lange visne stilkene kan klippes ned etter blomstringen, men bladene til løkplanten må få stå og visne ned av seg selv, slik at næringen går tilbake til løken. Allium egner seg godt som snittblomster, men har også dekorative visne frøstander.

Når kan du plante?

Allium atropurpureum

Allium atropurpureum

Du kan plante kirgisløk på høsten, sånn omtrent i september måned. Løkene er ganske store og settes derfor dypt. Allium blomstrer med lilla, lillarosa, burgunder eller hvite blomster i mai -juni. Blomstringstidspunkt og farge kommer an på sorten.

Ulike sorter

Allium aflatunense (70-90 cm høy) har lilla blomsterkuler. Det samme har Allium albophilosum, bare at blomsterkulene er enorme hos denne sorten. Allium Mount Everest har hvite blomsterkuler og er som navnet sier veldig høye, 130 cm! Allium nigrum (70 cm) har også hvite blomstersom ikke er kuleformet, men samlet i en halvskjerm. Allium atropurpureum, er 60-80 cm høy og har mørk lilla/burgunder blomster samlet i en halvskjerm. Allium sphaerocephalon er en lavere sort (60-cm) med mindre blomsterkuler (mørkrosa) enn de andre.

Allium Mount Everest, dekorative og høye

Allium Mount Everest, dekorative og høye

Et tips fra meg til slutt: planlegg allerede nå, hvor du vil plante allium til høsten. Tenk på høyder, bladformer og blomsterfarger. Ta gjerne bilder av stedet der du vil plante, så husker du lettere hvor løkene skal plasseres!

WP_20150613_17_45_00_Pro

5 replies
 1. Lilly A. Acot-Mirande
  Lilly A. Acot-Mirande says:

  Hei:) Jeg plantet allium giganteum i høst, glemte litt hva jeg hadde plantet og trodde det var tulipaner når de begynte å komme opp av jorden, men gle så positiv overasket da jeg etter hvert så resultatet. -Jeg bare elsker fornemmelsn av overvokste gressløkblomster(?) og har fått så mange kommentarer fra venner.
  Jeg har vært tålmodig og har latt dem stå i bedet og tørket til nå og har etter hvert som frøkapslene har åpnet seg «ristet» blomstene i en bøtte i håp om å kunne bruke frøene.
  Men jeg aner ikke hvordan jeg skal gå frem for å etter hvert få disse til å bli løk og så nydelige nye planter…?
  Kan du hjelpe meg?:)

  På forhånd takk¤¤¤
  Hilsen Lilly¤

  Svar
  • Gunnhild Bårdsnes
   Gunnhild Bårdsnes says:

   Hei Lilly!
   Takk for hyggelig spøsrmål! Beklager sent svar! Jeg hadde barselpermisjon i fjor og hadde derfor ikke tid til bloggen…

   Allium giganteum er virkelig utrolig vakre:)

   Jeg er litt på tynn is her, men tror det er mulig å så frøene du har samlet. (Jeg vet at noen Allium kan frøså seg selv). Men vær forberedt på at frøene vil trenge noen år på å utvikle seg fra frø til blomst. Lykke til:)

   Svar
 2. Maria van Vliet
  Maria van Vliet says:

  Hei, jeg plantet allium for 2 år siden og blomstret flott 1e vår, nå andre året ingen blomster, hva kan årsaken være? 🤔

  Svar
  • Gunnhild Bårdsnes
   Gunnhild Bårdsnes says:

   Hei!
   Er det ingen løkplante som kommer opp i det hele tatt kan årsaken være for våt jord. I våt jord med dårlig drenering kan løken råtne. Dersom det bare er blader og ingen blomst som kommer opp kan det være for tørt der alliumen står, slik at løken ikke har fått nok vann til optimal vekst.
   Mvh
   Gunnhild

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] de sentblomstrende løkene kan du for eksempel plante allium og pinseliljer, de blomstrer gjerne fra slutten av mai og utover juni. Slik strekker du […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar