Sette løk i krukke

Hvordan plante løk i krukker

Perleblomst

For å skape en hyggelig vårblomstrende krukke trenger du en frostfri krukke, litt lecakuler, jord og løk. Kjøp gjerne rikelig med løk av flere sorter, selv til en liten krukke. Det fineste resultatet får du om du setter løkene tett i tett og lagvis! Da blir blomstrer krukken lenge og du er sikret et bedre resultat ved å satse på flere ulike sorter.

Plante løk i krukke

Klar til å sette løk i krukke!

Jordkvaliteten har mye å si for resultatet. Løk råtner lett dersom jorda blir for våt. Bland derfor inn rikelig med sand i jorda, slik at vannet lettere renner bort og løkene ikke blir stående i vann. Krukka må ha god drenenring i form av hull i bunnen og lekakuler nederst, slik at vannet lett renner ut. Bruk bare fine og friske løker, kast de som evt. er mugne eller tørre.

Jeg syns det er finest når blomstenes farger og høyder er tilpasset krukka. Til en liten krukke, som den jeg brukte, passer det best med ganske lave blomster og farger som står til den rustrøde terrakottfargen. Jeg valgte å bruke hvite narsisser, gule villtulipaner og lilla krokus. Løkene satte jeg lagvis på tre ulike dybder. Du kan godt bruke mange flere sorter og farger om du vil!

Sette løk i krukke

Det første laget består av hvite narsisser

Begynn med å finne ut hvor dypt de største løkene skal settes og tilpass jorddybden i krukka etter det. Som en god regel skal de største løkene settes dypest og de minste grunnest, men les alltid på pakken for å finne riktig plantedybde før du begynner. Jeg satte hvite narsisser Narsissus triandrus `Thalia` nederst i krukka. De blir 35cm høye og blomstrer i mai.

Sette løk i krukke

Gule villtulipaner danner lag nummer to i krukka

Deretter la jeg på et tynt lag med jord slik at det ble klart for neste runde med løk. Jeg satte gule villtulipaner Tulipa miscellaneous `Dasystemon Tarda`. Dessverre ble det litt få av dem, men heldigvis gjør de mye ut av seg. De blir 10 cm høye og blomstrer i april.

Sette løk i krukke

Lilla krokus danner det siste laget med løk

Etter å ha lagt på et nytt tynt lag med jord, satte jeg det tredje og siste laget med løk, en lilla krokus som heter Crocus vernus `Rembrance`.  Den blir 10cm høy og blomstrer i mars/april. Til slutt dekte jeg løkene med ca. 5cm jord og plasserte krukka under tak. Med noen runde steiner under krukka unngår du at den fryser fast i underlaget. Denne krukka skal nemlig passes på og flyttes inn i garasjen etter hvert.

Jeg lar krukka stå ute en stund nå fremover, for løkene må gjennom en frostperiode for å kunne blomstre til våren. En gang i januar setter jeg den inn i garasjen, slik at den kan stå tørt og lunt. Husk å legge et tungt lokk over krukka, så ikke musene spiser opp løkene! Det har nemlig skjedd meg… Ut på senvinteren henter jeg krukka ut fra garasjen igjen. Løker skal ikke ha noe særlig vann, men dersom det blir mye sol og tørt vær på ettervinteren bør jorden vannes litt. Krukka kan med fordel stå i skyggen, så ikke jorden og løkene tørker ut. Og så er det bare å vente på at de første løkene skal spire!

wp_20150506_008

2 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Samle løk av samme sort, men bland gjerne farger. Plant lagvis i plantehullet. Du kan også plante løk i krukke! Bland både tidlige og sene sorter, slik at du får lang […]

  2. […] de er avblomstret, slik at de blomstrer igjen år etter år. Har du heller lyst å plante dem i en krukke kan du se hvordan jeg gjorde det i […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar