Tulipanblomstring

Tid for å sette løk!

Tulipanblomstring

Det er tid for å sette løk! En liten innsats nå på høsten, gir deg full uttelling til våren i form av en fargesprakende blomstring!

Frost og kulde

Krokus

Det er fascinerende å tenke på at løkene overlever den kalde vinteren. Men faktisk trenger løkene en periode med frost og kulde for å kunne blomstre så vakkert for oss til våren! Løk trenger litt tid til å sette rot før frosten kommer, men så hviler den gjennom vinteren og samler krefter til blomstringen. Når våren kommer spirer løken og det popper opp fargerike løkblomster både her og der!

Vinteren er lang og jeg glemmer ofte hva jeg planta høsten før, så våren byr ofte på hyggelige overraskelser. Jeg elsker løkblomster, og spesielt tulipaner! Hver vår syns jeg det er et like stort mirakel at en løk kan blomstre så vakkert år etter år!

Hvordan sette løk?

1. Grav et stort plantehull med jevn bunn.

Hvordan sette løk?2. Plant i lett jord. Legg gjerne sand i plantehullet for bedre drenering. Bland benmel i jorden, det gir løken næring til å blomstre bedre og lengre.

3. Sett løken på dybde 2-3 ganger løkens egen høyde. Store løker settes altså dypt og små løker tilsvarende grunt.

4. Sett løken med rotsystemet ned og spissen opp.

Et hav av tulipaner!5. Plant tett og i store grupper! Samle løk av samme sort, men bland gjerne farger. Plant lagvis i plantehullet. Du kan også plante løk i krukke! Bland både tidlige og sene sorter, slik at du får lang blomstring.

6. Legg jorden tilbake, pakk godt, da setter løken lettere rot. Vanne dersom jorden er tørr.


Chinodoxa sardensis

For å få en rik og frodig blomstring kan du plante tettere enn planteavstanden som står oppgitt på pakken. Det gjelder særlig de minste løkblomstene som blir aller finest når de står i tette grupper. Allium derimot bør plantes med oppgitt planteavstand.

Lang blomstring

TulipanblomstringØnsker du en lang løkblomstring, der den ene sorten tar over etter den andre gjennom hele våren? Plant en blanding av mange ulike sorter innenfor ett stort felt. Planlegg blomstringen slik at den starter tidlig og varer lenge. Det er ikke vanskelig å finne sorter som blomstrer i mai, men husk at du også vil ha sorter som blomstrer i mars, april og juni!

Av de tidligblomstrende løkene kan du for eksempel plante villtulipan, snøklokke, krokus, russeblåstjerne og minnesnøstjerne. De tidligste løkblomstene er livsviktige for humlene, som trenger mat, altså nektar, når de våkner etter vinterdvalen. Velg derfor de humlevennlige sortene!

Av de sentblomstrende løkene kan du for eksempel plante allium og pinseliljer, de blomstrer gjerne fra slutten av mai og utover juni. Slik strekker du løkblomstringen utover forsommeren, mens du venter på sommerstaudene!

Allium aflatuense

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar