Visne planterester som dekkmateriale i bedene
,

Slik minimerer du lukingen i år

Visne planterester som dekkmateriale i bedene

Visne planterester dekker bedene

Løv og visne planterester inneholder mange viktige næringsstoffer, som går tilbake til jorden og blir til ny næring for plantene når disse råtner. Rydder du dette bort om våren, går plantene dine glipp av disse nyttige næringsstoffene. Dessuten skaper du merarbeid for deg selv senere i sesongen, siden du må gjødsle mer og tilbringe mer tid på knærne for å luke bed.

Pleier du å rydde bort alt løv og visne planterester fra bedene om våren? Det er ikke nødvendigvis lurt.

For visste du at det visne plantematerialet kan brukes til å dekke jorden i bedene dine og på den måten hindre at ugress spirer, samtidig som jorden holder bedre på fuktigheten og næringsstoffene? Jorda tørker da ikke lenger så lett ut og du kan spare deg for en del av jobben med å vanne i tørre perioder. Det blir heller ikke for tett og fuktig, slik det kan blir når man bruker bark som dekkmateriale. Dekket hindrer også utvasking og fordamping av viktige næringsstoffer. Om du dekket blir tynt utover sommeren, fyller du på med mer oppklipt plantemateriale eller avklipp fra gressplenen.

Dekket bidrar også til et større biomangfold i hagen din, det blir et eldorado for meitemark og småkryp som bidrar til kretsløpet, samtidig som disse igjen blir mat for småfuglene.

Slik pleier jeg å gjøre det:

  1. Klipp ned de visne restene av fjorårets stauder
  2. Klipp eller bryt opp de visne stilkene til små biter, evt bruk en kompostkvern.
  3. Strø plantematerialet i bedet til et jevnt og dekkende lag.

Lykke til med en mer lettstelt hage!

2 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar