Forsytia i knopp
,

Vår i hagen – beskjæring

Beskjæring

Beskjæring er tema mange føler seg usikre på og som jeg har fått en del spørsmål om. Det er ikke så lett å gi generelle råd om beskjæring fordi det kommer an på hvor i landet man bor, lokalklima og hvor tidlig eller sein våren er.  Her i Oslo, hvor jeg bor, er våren i full gang nå i april, samtidig som det kan være full vinter et annet sted i landet.

Har du fortsatt vinter eller ettervinter der du bor kan du nå beskjære prydtrær, frukttrær (unntatt kirsebær og plomme), bærbusker og noen klatreplanter. Som hovedregel skal beskjæring av de fleste trær og busker skje på vinteren eller ettervinteren, når snøen ikke lenger er til hinder for arbeidet.

Nå tidlig på våren er tiden for å beskjære nåletrær, som barlind, furu, sypress og thuja. Noen klatreplanter, som eføy og italiensk klematis skal også beskjæres tidlig vår, men de fleste klatreplanter skal beskjæres på vinteren. Lavendel klipper du tilbake nå tidlig på våren, så får du tette og fine planter med mye blomster til sommeren.

Når de tidligblomstrende prydbuskene, som for eksempel forsythia, laurbærhegg og rododendron har blomstret ferdig, skal de beskjæres slik at de rekker å lage nye blomsterknopper til neste år. Klaseroser, stilkroser og klatreroser beskjærer du også om våren, når faren for sterk nattefrost er over.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar