Gjøsle nå for å få en blomstrende sommerhage
,

Vår i hagen – tid for å gjødsle

Riktig gjødsling gir frodig staudebed

Gi plantene dine påfyll til en ny vekstsesong! På samme måte som at vi mennesker trenger mat, har også plantene behov for næring. Fotosyntesen bidrar til at plantene vokser, men de trenger også å få tilført næring i form av gjødsel.

Det er nå på våren du legger grunnlaget for en frodig og blomstrende hage!

Gjødsel

Busker, trær og stauder gjødsler du nå i april, eller så snart snø og tele ikke hindrer deg. Jeg anbefaler å bruke organisk gjødsel, som for eksempel kukompost, hønsegjødsel eller hestemøkk. Naturens eget gjødsel inneholder et bredt spekter av næringsstoffer, gir god jordstruktur og tilfører jorden en rik mikrobakteriekultur.

Er du så heldig å få tak i ferskvare hos en bonde eller en stall er det helt supert, men pelletert organisk gjødsel er også et svært godt alternativ! Se på baksiden av pakken for riktig dosering.

Du kan også lage ditt eget gjødselvann av for eksempel brennesle.

Kompostjord

God jord er også viktig for at plantene skal komme i god vekst. Bland kompost ned i jorda rundt trær, busker og i staudebedet. Kompostjord er også godt egnet når du skal plante i krukker.

Kompost forbedrer jorda, slik at den bedre holder på fuktighet og næringsstoffer. Dermed trenger du ikke å gjødsle så mye og unngår at jorda lett tørker ut. Om du har din egen kompost, kan du lage kompostjord selv av ditt eget hage- og matavfall. Alternativt kan du kjøpe det hos for eksempel Oslokompost, til en mye bedre pris enn på hagesenteret.

Mesteparten av jorda som er i handel på hagesentre inneholder mye torv, men lite jord og kompost. Dette til tross for at det selges som jord. Torv er ikke gunstig for plantens vekst og fungerer kun som fyllstoff. Det er svært uheldig for naturmiljøet og for klimaet vårt at torv tas ut av myrområder for å selges som plantejord.

 

Hvordan gjør du det?

Løsne forsiktig på den tunge vinterjorden rundt plantene med en liten krafse.

Bland gjødselen godt ned i jorda uten å skade røttene. Vann godt etterpå slik at gjødselen virker raskere.

… Eller legg et godt lag med møkk rundt busker og trær som et saktevirkende jorddekke.

Gjødsle plenen første gang nå i april. Bruk pelletert organisk gjødsel og strø det utover.

2 replies
 1. Elisabeth Laza Ekstedt
  Elisabeth Laza Ekstedt says:

  Er det bedre med flis i hestemøkk enn uten? Tenker på om det blir for sterkt for blomstene med ren møkk.

  Svar
  • Gunnhild Bårdsnes
   Gunnhild Bårdsnes says:

   Hei Elisabeth! Jeg har lest at det kan bli for sterkt for plantene ja, men har ikke noe erfaring å vise til, da den hestemøkken jeg har brukt har vært flis i.
   Lykke til! 🙂

   Mvh Gunnhild

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar