Hageskisse
, ,

Planlegge hage – slik kommer du i gang!

Hageskisse. Planlegge hage, skisse

Bruk et kalkerpapir eller annet gjennomsiktig papir når du skisser

Skal du anlegge ny hage eller rydde opp i en gammel, men synes det er vanskelig å vite hvor du skal begynne? Som landskapsarkitekt får jeg mange henvendelser fra hageeiere som ikke vet helt hvordan de skal gripe det an. I denne bloggposten deler jeg noen gode tips og strategier som vil hjelpe deg i gang.

Ta deg tid

Det første du bør gjøre er å bo deg inn og bruke tid på å forstå stedet du skal anlegge hage på. Lysforhold, vær og  vind vil variere gjennom året og dersom du nettopp har flyttet inn, er det ikke alltid så enkelt å se for seg hva som vil fungerer godt i akkurat din hage.  Det tar tid å finne ut av hvor det er lunt å sitte og hvor leveggen bør stå, hvor du fanger de siste strålene med kveldsol eller hvor den beste jorden for å dyrke grønnsaker er.  Så et godt tips er å oppleve alle årstidene før du setter i gang.

Lag en analyse

Når du har brukt nok tid til å forstå stedet, kjent på alle årstidene og sett busker og stauder blomstre er det tid for lage en analyse. Hvilke kvaliteter har stedet?

  • hva skal man ta vare på av eksisterende terreng og vegetasjon?
  • hvor er det sol på morgenen og på ettermiddagen?
  • hvor kommer vinden fra og hvor er det lunt?
  • hvor er utsikten og hvor trenger man å skjerme seg mot innsyn?
  • hvor er det naturlig å gå og hvor er det naturlig å oppholde seg?

Bruk gjerne et kart over stedet og tegn inn det du har registrert.

Hva vil du med hagen din?

Hva slags hage ønsker du deg? Det er din hage og det er du som vet best hva du selv liker. Tenk derfor gjennom hva slags stemning du ønsker og hvilken stil du liker? Husk at hagen skal fungere for deg! Lag en liste med de behovene og funksjonene som er viktige for deg. Kanskje ønsker du en deilig terrasse med stor spiseplass og utekjøkken, en kjøkkenhage der du kan plukke urter til middagen eller en hengekøye i skyggen av et epletre?

Hent gjerne inspirasjon fra hager du liker eller har sett i magasiner, bøker eller på reiser.

Lista blir nok lang, det er ikke sikkert du får alle drømmene dine oppfylt, men sett gjerne behov og ønsker opp i prioritert rekkefølge. Bruk lista som sjekkliste når du planlegger.

Lag en skisse

Selv om du kanskje har hele planen i hodet, er det lurt å få ideene ned på papiret slik at du visualiserer dem for deg selv og for andre. Da ser du om det du har tenkt fungerer i virkeligheten og om det er nok plass. En skisse er dessuten helt nødvendig dersom du skal få hjelp til å sette planene ut i livet.

Tenk på helheten først og få på plass de store linjene. Så kan du ta detaljer som hagemøbler og krukker etter hvert.

Prøv ut ideene

Det kan være vanskelig å se for seg hvordan det du har tegnet vil bli. Gå ut i hagen og bruk planker, snorer og steiner som hjelp til å lage linjer og høyder, slik at du får et inntrykk av hvordan terrasse, trær, hekker og levegger blir.

Følger du rådene over har du et godt utgangspunkt for å lykkes. Det lønner seg å bruke tid på planleggingen, det gir gode løsninger og sparer deg for ekstra arbeid.

Lykke til!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar