Kompostering i varmkompost

Kompostering er fascinerende og givende

Først og fremst syns jeg det er utrolig fascinerende å kompostere! Det er utrolig spennede å se hvor raskt naturen jobber med å bryte ned matavfallet. Vi fyller komposten vår med nytt matavfall hver dag og likevel brytes det ned nesten like raskt som vi fyller på. Det er egentlig helt utrolig. Som en slags omvendt Sareptas krukke, der det stadig er plass til mer. Til slutt må den naturligvis tømmes. Da spar vi ut rykende varm kompost fra bunnen av beholderen, og så er det bare å sette i gang og fylle på igjen!

Jeg mener det er utrolig viktig å forstå at noe så tilsynelatende unyttig som matavfall er en stor ressurs. At skrell, brødskalker og middagsrester kan bli til jord, som vi igjen kan dyrke ny mat i. Dette er viktig kunnskap! Både for barn og voksne. Og det er noe helt annet å erfare det selv ved å gjøre det, enn bare å lære om det.

Jeg syns jeg har blitt mer bevisst hvor mye mat vi kaster etter at jeg begynte å kompostere. Jeg dyrker også grønsaker selv. Da jeg begynte med det fikk jeg virkelig øynene opp for hvor mye arbeid som må til for å produsere den maten som ligger på tallerkenen vår. Den forståelsen tror jeg bidrar til at man kaster mindre mat.

Alt i alt kjennes det rett og slett veldig givende å kompostere! Det tar ikke mye tid, det er heller ikke vanskelig og det er fremfor alt veldig nyttig! Plantene i hagen drar nytte av det. Familien min, som får hjemmdyrkede grønsaker fra hjemmelaga kompostjord, drar nytte av det. Og ikke minst er det nyttig for miljøet. Jeg føler også at jeg gjør en forskjell ved å kompostere. Det er en god følelse! Og så er det jo billigere å lage kompost selv, enn å kjøpe kompost og jord fra hagesenteret.

 

Nå er det ett år siden jeg begynte å kompostere og jeg vil derfor etter hvert dele litt av erfaringene jeg har gjort meg.

Kompostering i varmkompost

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar