Insekthotell. Hulrom i vedkubber for veps og humle

Gjester i hotellet!

Rød solhatt er populær blant humlene

Det var utrolig gøy å oppdage at vi har hatt gjester i insekthotellet vårt i vinter! Det betyr at noen insekter setter pris på både beliggenheten og innredningen av hotellet! Så her må jeg ha gjort noe riktig 🙂

Insekthoteller er et viktig bidrag til at humler, veps og andre pollinerende insekter finner steder å overvintre. De er opptatt av to ting: å finne mat og finne bolig. Det kan du sørge for ved lage et insekthotell i hagen din og plante tidligblomstrende løk i nærheten slik at de finner mat når de våkner fra vinterdvalen og trenger nektar.

Det gjelder å plassere insekthotellet solrikt og lunt og innrede det med naturmaterialer og mange små hulrom slik at det ligner på de stedene insektene foretrekker i naturen. Det finnes mange forskjellige pollinerende insekter og de har alle forskjellige krav til hiet sitt, så det gjelder å lage hulrom i mange varianter og størrelser.

Insekthotell

Insekthotellet har rom i ulike størrelser som er fylt med naturmaterialer

I naturen liker humler å overvintre i musebol, under røtter, i døde trær og på litt «ruskete» steder med høyt gress. Jeg har prøvd å etterligne naturen når jeg innreder insekthotellet, slik at det skal bli en attraktiv bolig for de pollinerende insektene. Jeg har brukt vedkubber, teglstein, gress, kongler, bark og hule stilker til å lage hulrom. I vedkubbene boret jeg små hull, fordi noen veps og humler liker å overvintre i små hull i døde trær. Og det er i disse hullene at vi har hatt gjester i vinter! Hullene har en diameter på 3-4mm, så sannsynligheten for at det er graveveps eller maskebier som har flyttet inn er ganske stor.

Lag et insekthotell selv

Slik lagde jeg insekthotell

I kjent hotellstil har jeg innredet rommene med ulike uttrykk og gitt dem navn etter utseendet 😉 Her har vi blant annet konglerommet, teglrommet og barkerommet. Jeg har samlet like materialer i hvert sitt rom, noe som gir insekthotellet et stilisert utrykk. Slik er det naturligvis ikke i naturen og dersom du har lyst å blande ulike materialer i hvert rom kan du naturligvis gjøre det. Kanskje liker insektene det bedre?

Jeg vil anbefale å snekre og inrede insekthotellet selv. Det finnes insekthoteller man kan kjøpe, men de fleste er laget i Sør-Europa eller Asia og er tilpasset større insekter enn det vi har i Norge. De er ofte innredet med bambuspinner, noe som er dekorativt men ikke særlig nyttig for humlene. Hulrommene i bambuspinner har for stor diameter for de små norske humlene. Har du lyst å lage et insekthotell selv? Se her hvordan jeg gjorde det.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar