Insektvennlig hage
,

Insektdød – Hva kan du gjøre for å redde insektene?

Insektvennlig hage

Skap en blomstrende hage for insektene!

Insektdød

Insektene forsvinner i et vanvittig tempo i verden. Mange insekter er på kraftig retur, hele 41 % av artene er under press og mange er utryddelsestruet. Nedgangen er dramatisk, og fortsetter det slik kan de aller fleste insekter være borte om rundt 100 år. Dette er utrolig skremmende! Spesielt dramatisk er det at det skjer i et så høyt tempo.

Vi trenger insektene

Dette er alvorlige nyheter for oss alle, for insektene er utrolig viktige for oss. Vi er helt avhengige av dem og den innsatsen de gjør i naturen. Tenk som de står på! De jobber hele tiden med å pollinere planter, bryte ned døde planter og dyr og danne ny jord. Uten insekter blir det derfor mye mindre mat på oss mennesker. Insekter er også mat for fugler og dyr, og mange planter er avhengige av insekter for å formere seg, ikke minst mange av matvekstene våre.

I tillegg til at dette er dramatisk for tilgangen på mat, så kan det også skape dominoeffekter vi ikke aner konsekvensene av. Vi risikerer å få store problemer knyttet til rent vann og god helse til alle, enda mer enn i dag. Altså har vi ikke tid til å vente med å gjøre noe for å snu utviklingen, vi må gjøre noe nå!

Alle kan bidra!

Staten har et stort ansvar for å bevare artsmangfoldet vårt. Politikere, arealplanleggere, bønder og skogbrukere kan gjøre mye mer. Men hva kan jeg og du, og vi alle gjøre for å hindre at insektene dør?

 

Dette kan vi gjøre

Gi plass til blomster

Sørg for at hagen din har blomstring gjennom hele sesongen, spesielt tidlig om våren! Insektene våkner tidligere fra vinterdvalen nå enn før på grunn av klimaendringene.
Plant humlevennlige planter.

Snakk pent om insektene

Vær nysgjerrig på småkryp, spør deg hvilken rolle de har i økosystemet og lær barna om alt det nyttige de gjør.

Ikke bruk bruk giftige insektmidler i hagen

Husk at også eddik og grønnsåpe dreper insekter.

La en del av hagen være litt rufsete

Klipp gresset mer sjelden. Lag blomstereng i en del av hagen, for eksempel i en skråning. Insektene foretrekker vile planter og levesteder som ligner på natur.

Plant flere frukttrær og bærbusker

Alt med pollen og nektar er bra!

Behold gamle trær

Ikke sag ned gamle trær, de er viktige skjulesteder og biotoper (levesteder) for en mengde insekter.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar