Hvordan lage rom i hagen! Terrassen, et hagerom

Lag rom i hagen!

Hvordan lage rom i hagen! Terrassen, et hagerom

En terrasse for avslappende sommerdager!

Drømmer du om en frodig hage med blomster, trær og hyggelige sitteplasser, men vet kanskje ikke hvordan du skal få det til? Det første mange gjør er gjerne å så en stor gressplen, lage et bed eller to og plante en hekk. Men hva er det egentlig som gjør at en hage oppleves som lun og hyggelig å oppholde seg i? Og hvordan kan du få til dette?

 

Å skape rom

Vi mennesker liker å ha det lunt og trygt og vi foretrekker å sitte inntil noe. Vi føler oss trygge i rom som er avgrenset av tak og vegger, mens det kjennes utrygt med store åpne plasser. Vi liker å oppholde oss under et tak eller en trekrone. Og vi foretrekker å ha noe å sitte inntil, fremfor å sitte åpent uten ryggdekning. Hagen trenger derfor vegger og tak, ellers vil den føles åpen, utrygg og kjedelig.

Som landskapsarkitekt er jeg opptatt av å skape gode rom når jeg planlegger, for det er steder der mennesker liker å oppholde seg! Gode uterom er lune og trygge, de har gode materialer, er frodige og har sitteplasser som innbyr til opphold.

 

Vegetasjon og terreng skaper rom i hagen. Staudebed, store betongkrukker, tredekke inntil berg-i-dagen

Vegetasjon og terreng skaper rom i hagen

Vegger, gulv og tak

Når jeg planlegger er jeg opptatt av å forme hagen ved å skape rom. Jeg bruker hekker, murer, trær og lèvegger som rominndelere. De ulike rommene kan ha ulike gulvmaterialer, som for eksempel gress, grus, tredekke eller heller. Uterommet trenger også tak, og foruten himmelen så kan det være trekroner, pergola eller markiser.

Hagen blir mer innholdsrik og spennende når den deles inn i rom.

Er du så heldig å ha terreng i form av nivåforskjeller eller bergknauser på tomten din kan du også bruke det til å skape rom. Ta utgangspunkt i det som finnes på tomten når du planlegger. Eksisterende trær og busker er verdifulle rominndelere. Tenk deg nøye om før du fjerner eksisterende vegetasjon, det tar mange år før busker og trær vokser seg så store at de skaper rom. Kanskje er det nok å beskjære fremfor å hogge ned.

 

Hagerommet er avgrenset av trær, busker og et bølgende staudebed

Soner

Hagerom kan danne ulike soner, slik at du kan veksle mellom å være helt privat, halvprivat eller offentlig, alt etter hvor på tomten du befinner deg. Dette er mulig å få til også i små hager. Du kan lage et terrasserom, hagerom, gårdsplassrom, et forhagerom mot gata og så videre…

Rommene har ulik karakter etter hvilke funksjoner de inneholder. For eksempel ønsker vi at gårdsplassrommet skal ønske velkommen, samtidig som det er behov for parkering og oppbevaring av sykler og avfallsbeholdere. Det krever et annet formuttrykk enn den mer private delen av hagen, der man trenger en hyggelig og skjermet krok til å spise, sole seg og ha hageselskaper i.

 

Levegg i spileverk av lerk skaper rom i hagen.

En transparent levegg i spileverk av lerk. Leveggen skaper en interessant overgang mellom hagerommene.

Identitet

Å dele hagen inn i rom gir en hage med tydelig form. Det gir mulighet for identitet og særpreg. Romminndelingen gjør hagen mer spennende, fordi du ikke opplever alt på en gang, men oppdager nye ting etterhvert som du beveger deg gjennom den.

Hagerommene kan utformes med ulik karakter og materialbruk, men bør ha en gjennomgående stil slik at helheten er ivaretatt.

Romfølelse

Hagen blir også mer innholdsrik når den er inndelt i rom. Du vil oppdage at hagen kan inneholde mer enn du trodde og likevel oppleves som større. Dette gjelder både for små og store hager, men er kanskje ekstra viktig i små hager.

Innrede rommene

Og helt til slutt når du har formet rommene innreder du med krukker, møbler og andre ting du trenger for å nyte hagelivet!

 

Urter og sommerblomster i krukker på terrassen

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar