Å dyrke sine egne reddiker.

Det er utrolig gøy å dyrke selv. Det er heller ikke vanskelig. Og dersom du begynner i det små, med grønnsaker som er enkle å få til er det stor sjangs for å lykkes. Du trenger litt tålmodighet og en dose omsorg for de spirende frøene i begynnelsen. Etter hvert handler det mest om å passe på å vanne nok. Til slutt kan du stolt høste belønningen i form av egendyrkede grønsaker. Det er stor sjangs for at det blir de beste grønsakene du noen gang har smakt!

Grønnsaker for ferskinger

Det er mye du kan dyrke som ikke er vanskelig å få til. Er du helt fersk og lurer på hva du kan prøve deg på, vil jeg anbefale disse grønsakene:

– Salat
– Spinat
– Squash
– Gulerøtter
– Reddiker
– Mangold
– Rødbeter
– Sukkererter
– Poteter
– Hvitløk, løk, gressløk

Så direkte ute

Disse grønsakene er både lette å få til og kan såes direkte der de skal vokse. Det er en stor fordel for deg som er nybegynner. Det betyr at du ikke trenger å forkultivere, det vil si å så innendørs på forhånd. Du trenger heller ikke drivhus. Det eneste du trenger å gjøre er å klargjøre dyrkingskassene eller kjøkkenhagen og når våren kommer, vanligvis rundt april-mai, kan du så frøene. På frøposene står det forklart når du kan så ute direkte i jorden. Det står også forklart hvor dypt frøene skal og hvilken planteavstand de enkelte plantene trenger.

Hvor bør kjøkkenhagen plasseres?

Uansett om du skal anlegge kjøkkenhage eller bare dyrke i noen krukker på terrassen er det to ting du må ha i tankene; sol og jordkvalitet. Plantene trenger varm, næringsrik jord og rikelig med sol. Jorden kan forbedres, men soltimene er det lite å gjøre med, så vær sikker på at kjøkkenhagen er plassert slik at den får minimum 6 soltimer gjennom hele sommeren.

Jord

For å få et godt resultat er jordkvaliteten viktig. I likhet med plantene trenger også vi næring for å vokse, så pass på at jorden inneholder næringsrik kompost. Det bidrar til at jorden holder godt på fuktigheten, noe som er viktig for at frøene spirer og at plantene ikke visner. Det er lettere å lykkes med dyrkingen i store og dype dyrkingskasser enn i små, fordi et stort jordvolum holder bedre på fuktigheten. Flere grønsaker, som for eksempel gulerøtter, trenger også en viss jorddybde for å vokse. Husk å vanne godt!

Pallekarmer

Det er gunstig å dyrke grønsaker i opphøyde bed. Om våren varmes jorden raskere opp i opphøyde bed og dermed kan du starte dyrkingssesongen tidligere. Er du litt handy kan du snekre opphøyde dyrkingskasser selv. Et mer lettvint alternativ er å stable to pallekarmer oppå hverandre i høyden og fylle med jord. Vipps så har du en liten grønnsakshage. Fint blir det også!

Fiberduk

Etter såing bør du dekke til kjøkkenhagen din med en tynn fiberduk. Den beskytter mot nattefrost og kulde og hjelper spiringen i gang.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar