Så inne i januar
,

Så grønnsaker i januar

Så i januar. Gjenbruk, såpotter av avispapir.

Gjenbruk er bra! Du kan så så i hjemmelagde avispapirpotter, melkekartonger eller plastbokser av ulike slag.

Selv om det fortsatt er vinter kan du begynne å så allerede nå. Tidlig på året sår jeg innendørs de grønsakene og urtene som skal dyrkes i potter i vinduskarmen. Jeg sår både varmekjære grønnsaker som chilia og paprika, som senere kan plantes ut i kjøkkenhagen eller på terrassen, og salat og urter. Jeg vintersår også ute for å være i forkant når våren kommer.

Fra små frø til plasskrevende planter

Det er ikke så dumt å ha bakhodet at det er fort gjort å så mer enn du hadde tenkt! Frøene er jo så små og det ser ikke så mye ut med en gang du har sådd, men etter hvert når plantene skal pottes om tar de mye plass og krever en del stell.

Stell av sådd

Når du sår tidlig innendørs anbefaler jeg å plassere såddene i et varmt og fuktig rom. Frøene trenger varme og fuktighet for å spire. Har du et stort bad kan du feks sette dem på baderomsgulvet. Det finnes også varmematter til spirebrett som gjør at frøene spirer raskere.

Etter spiring setter jeg såddene lyst og helst litt kjølig. Spirene bør helst stå under et vekstlys og i et rom med temperaturer under 20 grader. Blir det for varmt vokser plantene for fort og får lange  tynne stilker. Vi vil ha robuste planter med kraftig stilk som vokser sakte. Noen uker etter spiring pottes plantene om, eller prikles om du vil, til litt større potter. Dette bør helst gjøres flere ganger etterhvert som plantene vokser, før de endelig kan plantes ut. Når temperaturene ute har komt opp i rundt 10 grader, både dag og natt, kan plantene etter litt tilvenning plantes ut på friland. Har du drivhus eller varmbenk kan du plante dem ut tidligere. Selv har jeg ikke drivhus, men sår mest mulig ute og på friland. Det går også helt fint. Man må ikke ha drivhus for kunne dyrke selv.

Så inne i januar

Chili kan du så inne i januar-mars.

Dette sår jeg i januar

Inne, for dyrking i potter i vinduskarm og/eller undervekstlys:

dvergtomat, chili, basilikum, minipaprika, plukksalat, alfalfa spirer

Inne, for utplanting på friland

purreløk, tomat, dill, salat

Ute, i kaldbenk

sommergulerot, spinat, salat, ruccola

 

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar