Paprika -dyrke selv
,

Slik dyrker du chili og paprika!

Paprika -dyrke selvChili og paprika er blant de tidligste plantene du kan så. Du trenger ikke spesielt grønne fingre. Du trenger heller ikke å ha hage eller terrasse for å dyrke chili og paprika. De spirer villig, men trenger mye lys og et lunt sted å stå! Har du vekstlys kan du så allerede i januar-februar. Skal du dyrke i vinduskarmen anbefaler jeg å vente med å så til begynnelsen av mars. Da er dagene lengre og det er flere timer med dagslys i vinduskarmen.

Flerårig

Chili og paprika er flerårige planter, så har du først sådd dine egne planter kan du ha dem i flere år. Gir du dem nok lys og næring vil de vokse seg større og gi mer avling for hvert år som går. Det gjør dem også til fine gaver å gi bort!

Start tidlig

Chili og paprika er varmekjære planter som må forkultiveres inne fra januar-februar for å rekke å sette modne frukter før høsten kommer. Derfor må du starte tidlig, helst innen februar, og i alle fall 8-10 uker før utplanting. På frøpakken kan du se hvor mange dager du må beregne fra du sår til planten kan bære frukt.

Slik sår du

Så to-tre frø per potte i fuktig såjord. Bruk potter med ca. 5 cm diameter. Komprimer jorden lett, dekk frøene med et centimeter tykt lag med jord og klapp jorden i overflaten før du vanner. Husk å merke med dato og sort!

Den sterkeste planten av de tre tar du vare på, de andre luker du bort viss de spirer. Legg lokk eller plast på såkassen, men pass på å ha lufteåpning. Plasser såbrettet på et varmt sted, gjerne på baderomsgulvet. De trenger ikke å stå lyst i starten. Det kan ta noen uker før frøene spirer.

Mye lys er viktig

Med en gang etter spiring bør de små plantene plasserest på et lyst sted med temperatur rundt 20 grader. Jeg anbefaler vekstlys! Ta av lokk og plast slik at luftingen blir god. Blir spirene stående for varmt vokser de for fort og blir lange og tynne. Planter som vokser passe fort blir lubne og robuste; akkurat slik vi vil ha dem.

Vann reglemssig slik at jorden ikke tørker ut, bruk gjerne en sprayflaske sånn at du lettere kan kontrollere vannmengden. Etterhvert bør du vanne nedenfra fordi det stimulerer rotveksten. Etter noen uker kan du gi næring. Gjødsle regelmessig.

Når plantene har fått to bladpar er det på tide å potte om til 10 cm potter. Nå kan du bruke næringsrik jord.

Dyrke chili og paprika

Paprika og chili er ypperlig å dyrke i krukker. Da kan du flytte dem ut eller inn alt etter hvor forholdene er best

Utplanting

Når våren kommer kan du plassere plantene i drivhus, eller du kan la dem vokse i en varm og solrik vinduskarm innendørs. Plantene trenger helst flere omplantinger gjennom våren og sommeren for å vokse seg store og bære mye frukt.

Først når det virkelig har blitt sommer kan du flytte plantene ut. Har du et lunt, varmt og solrikt sted vil chili og paprika trives der. Dette er en tropisk plante, så de liker seg best når det er jevne temperaturer og minst 15 grader ute både dag og natt. Plantene må ikke settes rett ut, de må tilvennes. Flytt dem ut og inn en ukes tid og plasser dem lunt og skyggefult til de har vent seg til utetemperaturen.

Plant gjerne paprika og chili sammen med tomat. De trenger like mye vann og samme stell.

I krukker

Chili og paprika liker ikke å tørke ut. De liker heller ikke å stå i solsteiken på varme dager, da vil de lett miste mange blomster og dermed gi dårlig avling. Chili og paprika passer derfor ypperlig å dyrke i krukker. Da kan du enkelt flytte plantene inn og ut etter hvor forholdene er best. I krukke tørker plantene lettere ut, så gi rikelig med vann på varme dager. Chili tar til seg mye vann, så pass på å vanne jevnlig.

Flytt krukkene inn på sensommeren og la plantene overvintre i vinduskarmen så har du ferdige paprika og chili planter til neste år.

Høsting

De fleste sorter modner rundt september. Det gjelder å ha is i magen og la de henge lenge nok til at de modnes på planten, da smaker de best. Chili kan fint både tørkes og fryses, så du trenger ikke å bruke opp alt på en gang.

 

3 replies
 1. Unni Jakobsen
  Unni Jakobsen says:

  Jeg lurte på om toppen skal knypes på pakrika ? Har dem i store Potter på innebygd veranda !🥰

  Svar
  • Gunnhild Bårdsnes
   Gunnhild Bårdsnes says:

   Hei:) Du kan toppe paprikaplanter over tredje bladpar, det vil gi tettere og mer buskete vekst og kanskje mer paprikafrukter. Jeg bruker ikke å toppe, rett og slett fordi jeg ikke syns det gav merkbart mer frukter. Men her kan du altså gjøre som du vil. Alternativt kan du toppe noen og la resten være, så kan du sammenligne og se hva du syns er best.
   Det jeg imudlertid alltid gjør er å fjerne de første blomstene på paprikaplanter, de fruktene er planten for spinkel til å bære fram. Da får planten får brukt energien til å vokse seg kraftigere slik at den kan bære fram de neste blomstene/fruktene. Lykke til.
   Mvh Gunnhild

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar