Kjøkkenhage med spirende grønnsaker
,

Så på vinteren!

Kjøkkenhage med spirende grønnsaker

Dette er vårfølelse!

Sola har snudd, det går mot varmere tider og hos mange begynner det å krible i de grønne fingrene. Men, når kan vi egentlig starte?

Siden jeg har en liten kjøkkenhage, ønsker jeg å få mest mulig ut av den lille hageflekken jeg har. Da må jeg utnytte den korte vekstsesongen best mulig og derfor sår jeg så tidlig jeg kan.

 

Det beste med å så tidlig er at jeg kan høste tidlig! Det blir ingen stor avling og ikke mye på en gang, men noen blader fra hver plante hver dag. I begynnelsen er det små mengder og bare nok til matpakka eller til å spe på middagen med. Små smaksbomber av babyspinat og babysalat og små minigulerøtter som smaker himmelsk! Mmm, jeg gleder meg allerede!

Hvorfor så mens det enda er vinter?

Jeg ønsker å få så mye deilige grønnsaker som mulig ut fra den lille kjøkkenhagen min. Det aller beste er om vi kan være litt selvforsynte gjennom hele våren og sommeren. For å få til det prøver jeg å strekke vekstsesongen i begge ender. Derfor begynner jeg å så ute allerede i februar-mars. Det kalles vintersådd og går ut på å så kuldetålende grønnsaker ute mens det enda er vinter. Frøene legges i kald jord, den kan til og med være frossen det gjør ikke noe, og så dekker jeg frøene med litt tint jord. Deretter skal frøene ligge i den kalde jorden til det blir vår og passe lyst og varmt til at de kan spire.

Jeg sår gulerot, salat og spinat tidlig. Frøene tåler kulden godt og kan fint ligge ute i jorden og vente på de rette spireforholdene. Frøene er biologisk programmert til å spire når dagene er lange nok og temperaturene høye nok, så når frøene kjenner at forholdene er ideelle setter de i gang å spire. Det er egentlig ganske fint å overlate til frøene selv å finne ut av når det er på tide å sette igang. Da slipper du å lure på når det er på tide å så. Dessuten er det jo flust av ting å gjøre i hagen på våren, så det er bra med alt som er gjort!

Om vintersådden lykkes kan du få en skikkelig pangstart på dyrkingen din. Kanskje kan du høste de første grønnsakene allerede i april-mai!

Flere runder

Når spiringen kommer igang tidlig blir det tid til flere runder iløpet av sesongen. Planlegger du dyrkingen godt kan du få mye grønsaker ut av den lille hageflekken du har. Du kan utnytte plantenes egenskaper slik at du sår de mest kuldetålende grønsakene tidlig. Etterhvert som du høster disse, blir det plass til å så mer varmekjære grønnsaker i april-mai. På sensommeren kan du så en tredje runde, med mer kuldetålende grønsaker som du kan høste av utover høsten.

Vintersådd er ikke risikofritt

Vintersådden kan du så allerede i november desember frem til februar-mars. Men i år har vinteren vært så mild at jeg ikke har tatt sjansen på å så for tidlig. Risikoen er at frøene spirer for tidlig og at de små plantene deretter bli ødelagt av en lang kuldeperiode. Derfor kommer jeg til å så i februar-mars i år. Jeg følger med på værmeldingen og prøver å så i forkant av en kuldeperiode, slik at frøene ikke skal spire for tidlig. Det er også en risiko for at det blir så vått at frøene råtner før de rekker å spire.

Det er alltid et sjangsespill å så, man vet jo ikke hvordan været blir. Spiringen kan bli dårlig eller utebli av ulike grunner. Været og klimaet er dessuten mer og mer skiftende og uforutsigbart. Det fins heller ingen garanti mot at sneglene spiser opp de små spirene dine. Men, jeg tenker at kjøkkenhage er litt risikosport uansett, så hvorfor ikke prøve å så på vinteren? Og skulle det gå skeis, så rekker du likevel å så på nytt til «vanlig tid». I beste fall høster du salat og spinat i april-mai og kan så for andre gang allerede da!

Det hører også med å minne om at hvilken klimasone du holder til i er avgjørende for når du kan så. Selv bor jeg i klimasone 3-4.

Gjør kjøkkenhagen klar for å dyrke grønnsaker, vintersådd

Her gjør jeg klar kjøkkenhagen med næringsrik kompost slik at jeg kan så senere. Det milde været nå i vinter gjør at jeg venter litt før jeg tar sjansen på å så

 

Hvilke grønsaker kan du så tidlig?

Generelt er bladgrønsaker lettest å lykkes med i vintersådd. De grønsakene vi spiser for bladenes skyld, sånn som salat, spinat og ruccola tåler fint litt kulde. Gulerot, kål, grønnkål og feltsalat tåler også kulde godt. Flere grønnsaker, som spinat, salat og gulerot, spirer best under lave temperaturer.

 

Slik går du frem

  1. Gjør klar kjøkkenhagen i en mildværsperiode iløpet av vinteren, slik at jorden er klar for å så i. Luk og rydd bort visne planter og tilfør kompost eller møkk. Jeg anbefaler å så rundt midten av februar-begynnelsen av mars.
  2. Så i forkant av en kuldeperiode når jorden er tint, eller når det er frost. Så tett! Du tynner mens du høster, slik at du etterhvert står igjen med passe avstand mellom plantene du høster av.
  3. Strø et lag tint jord over frøene og klapp godt til. Legg gjerne snø over dersom du har, snøen både isolerer og vanner jorden. Alternativt kan du dekke til med halm eller striesekker. Dyr og fugler må ikke få tilgang til å grave i jorden, det vil ødelegge avlingen din.
  4. Når frøene spirer bør du legge et plastlokk over. Men pass på at de små plantene få rikelig med lys og luft.

 

Se også hvordan jeg klargjør kjøkkenhagen med egenprodusert kompost

[yotuwp type=»videos» id=»TplaqM767mg» ]

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar