Sommergulrot `Harlequin Mix`
,

Så gulrot i melkekartonger

Sår du gulerøtter tidlig kan du rekke å høste før du drar på ferie! Jeg sår gulerøtter ute mens det fortsatt er vinter slik at jeg kan høste tidlig på sommeren. Det er dessuten en fin aktivitet for hele familien å så grønnsaker! Barna elsker å være med å så – særlig gulerøtter som er så godt!

 

Så gulerot i melkekartonger, gøy for hele familien

Hvorfor så tidlig

Gulrotfrø bruker lang tid på å spire og siden frøene tåler kulde godt sår jeg allerede nå. Da ligger frøene i jorda og er klare til å sette i gang og spire når dagslys og temperatur er passe.

Hva som er passe lyst og varmt er biologisk nedarvet informasjon som ligger lagret i frøenes genmateriale. Daglengde, temperatur og fuktighet er faktorene som styrer når frøet setter i gang veksten. Dersom jeg skulle vente med å så til jeg trodde det var gunstige forhold for frøene, er sannsynligheten stor for at det ville blitt mye senere enn når frøene selv setter i gang. Derfor sår jeg gulerot tidlig og overlater til frøene å bestemme når de vil spire. Det gir tidligere spiring og dermed også tidligere høsting.

Bladgrønnsaker som salat, spinat, feltsalat og ruccola tåler også kulde og kan såes på vinteren eller tidlig vår.

Melkekartong

Fordelen med å så i melkekartonger er at du kan så tidlig uten å prikle før utplanting. Gulrot har pålerot og liker ikke at røttene blir forstyrret ved prikling eller omplanting. I melkekartonger får røttene stå uforstyrret og gulerøttene kan vokse seg lange og rette.

Så tett så kan du høste mens du tynner fra gulerøttene er ganske små.

 

Dette trenger du

 • Jord (helst økologisk)
 • Tomme melkekartonger, helst 1,75l (med avklipt topp og bunnhjørner)
 • Gulrotfrø (helst økologiske). Jeg har god erfaring med
 • Plastkasse med lokk, gjennomsiktig

Jeg har god erfaring med sommergulerot `Harlequin mix` og `Rainbow mix`. I år har jeg i tillegg sådd Sommergulerot `Red Samurai` og Vintergulerot `Autumn King`.

Så gulrot i melkekartonger

 

Slik går du frem

 1. Fyll jord i alle kartongene, komprimer lett underveis. Fyll nesten opp til kanten.
 2. Så rikelig med frø i hver kartong. 20-30 frø per kartong. Husk at det skal rekke til hele sommeren, dessuten må du regne med litt svinn.
 3. Vann forsiktig, evt legg på snø.
 4. Sett kartongene i en plastkasse med lokk.  Plasser kassen over bakkenivå, på en hylle el. Pass på at det er god lufting, slik at frøene ikke råtner.
 5. Hold fuktig (men ikke for fuktig) frem til spiring, legg på snø, eller vann forsiktig.

Tynning

Etterhvert som gulerøttene blir spiseklare må du tynne slik at plantene ikke står for tett i kartongene. Det er her moroa begynner, for små babygulerøtter er utrolig smaksrike! Etterhvert som gulerøttene vokser og du småspiser blir det færre planter og mer vokseplass for de som står igjen.

Utplanting

Når temperaturen tilsier det kan du «plante» kartongene i kjøkkenhagen, rundt midten av mai. Det bør ikke være for mange gulerøtter i hver kartong. Står de tett kan du enten høste flere eller snitte kartongen slik at røttene får mer plass.

Skjær av bunnen på kartongen og plant i næringsrik og godt drenert jord. Du kan plante i store krukker, pallekarmer eller rett i jorden.

4 replies
  • Gunnhild Bårdsnes
   Gunnhild Bårdsnes says:

   Hei Siri!
   Jeg plasserer plastkassr med gulerøtter over bakkenivå (i en hylle under plantebordet mitt). Der står de beskyttet for regn, slik at jeg har kontroll på fuktigheteten i jorden og kassene. Den er heller ikke like utsatt for frost som om den stod på bakken. Ønsker ikke at boksene skal fryse fast i bakken dersom det skulle bli is eller snø. Jeg tror ikke det er noen særlig fare for at mus eller katter skal rote oppi melkekartongene, så om du har et sted å plassere kassene som er under tak kan nok det fungere fint.

   Svar
 1. Ingrid Lauritsen
  Ingrid Lauritsen says:

  Hva hvis jeg har plantet gulrøtter i melkekartonger i april. Ikke fått de ut i ny jord, men det er fortsatt liv i dem nå i september. Den grønne delen har vokst 2-5cm opp av jorda. kan de overvintre? Eller er det bare å kaste?

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar