Tang og tare, naturlig gjødsel og jordforbedrer
,

Tang og tare – naturlig gjødsel

Tang og tare, kilde til naturlig gjødselØnsker du en flott og frodig hage uten å bruke kunstgjødsel? Og er du som meg opptatt av å dyrke økologisk? Tang og tare er ett av flere alternativer til kunstgjødsel. Så hvorfor ikke samle med deg litt tang og tare neste gang du er i fjera? Du får økologisk og kortreist gjødsel til hagen din. Det er miljøvennlig og dessuten gratis!

Jordforbedring

Tang og tare inneholder mange næringsstoffer og sporstoffer som plantene trenger. I tillegg har tang og tare som gjødsel en positiv effekt mot sopp og skadedyr. Tangen er en nyttig jordforbedrer. Den bedrer jordstrukturen og styrker plantenes forsvarsmekanismer. Et lag med tang hjelper jorden å holde på fuktighet i tørre perioder og du unngår at ugresset vokser.

Tang og tare inneholder både stoffer fra havet og fra land. Næringstoffer fra land blir skylt på sjøen og tatt opp av tang og tare, så når vi bruker disse havplantene er vi med på å resirkulere næringstoffer tilbake til landjorda.

Langtidsvirkende gjødsel

Naturlig gjødsel gir god, gradvis tilføring av næringsstoffer til jorda og plantene.

Det finnes flere kilder til naturlig gjødsel i tillegg til tang. Hestemøkk, hønsemøkk, kumøkk, matavfall, kompost, rekeskall og gressklipp er blant de vanligste. Gjødselvann av ulike næringsrike planter, som for eksempel brennesle, er også naturlig gjødsel. Det anbefales å bruke flere ulike typer gjødsel for at plantene skal få mest mulig variert tilgang på næringstoffer.

Naturlig gjødsel er langtidsvirkende. Det vil si at det tar lang tid før næringstoffene som tangen inneholder frigjøres til jorda. Mikroorganismene i jorda må først gå løs på oppgaven! Disse nedbryterne har som oppgave å bryte ned planter og annet dødt materiale i naturen til næringsstoffer som plantene kan nyttiggjøre seg. Karbon, forsfor og nitrogen er de viktigste stoffene som plantene trenger for å vokse. Etterhvert som tangen brytes ned frigjøres stoffene og kan tas opp gjennom planterøttene.

Naturlig gjødsel er et kortreist og miljøvennlig alternativ som ikke trenger energikrevende industri for å produseres, i motsetning til kunstgjødsel. Det tar lengre tid før næringsstoffene frigjøres til plantene, men næringen bindes bedre til jorden. Kunstgjødsel vaskes raskt ut av jorda, og avrenning til vassdrag og sjø er et stort forurensingsproblem. Kunstgjødsel har heller ingen jordforbedrende funksjon.

Tidlig vår eller sen høst

Siden det tar tid før næringsstoffene frigjøres krever det litt planlegging å gjødsle med tang. Legg derfor tangen i bedene tidlig på våren eller sent på høsten, slik at næringstoffene har blitt tilgjengelige for plantene når du skal dyrke.

Rett på jorda

Tang kan brukes til alle planter. De fleste planter tåler litt salt (unntatt poteter og bønner), så du kan legge tangen rett på jorda. Legg tangen der du trenger gjødsling, som for eksempel under bærbuskene, i kjøkkenhagen eller under epletreet.

Tang kan brukes som et langtidsvirkende og beskyttende dekke mot ugress og tørke. Gradvis vil næringen fra tangen bli tilgjengelig for plantene, samtidig som du slipper å luke ugress.

Vær oppmerksom på at tang som har ligget lenge i fjæra kan være dekket av ugressfrø. Derfor kan det lønne seg å skylle tangen før du tar den i bruk, selv om det betyr at du går glipp av næringsstoffer.

Dyrke poteter

Tradisjonelt har tang og tare vært brukt som gjødsel i potetdyrking. Slik gjør du det:

 • Skyll tangen i ferskvann, poteter er saltømfintlige.
 • Legg tangen på jorda der du skal sette poteter.
 • Legg potetene på tangen og legg jord over.

Dette har jeg tenkt å prøve når jeg skal sette poteter i år!

Hente tang i fjæra. Gjødsle med tang.

Hente tang i fjæra. Foto: Nina Iren Ugelvik

Høste tang

Plukk helst tang som har blitt skylt opp i fjæra etter uvær, da høster du bare av overskuddet i havet. Dersom du høster tangen fersk fra strandkanten, må du ikke høste fra samme sted hvert år. Husk at dette er planter som må få tid til vokse opp igjen.

Kilde til forurensing

Tang bør ikke være din hovedkilde til gjødsel. Det er fordi tang har god evne til å ta opp i seg stoffer fra havet, både plantenæringsstoffer og stoffer som er negative for planter og mennesker. Vi må også anta at tang inneholder mikroplast. Ingen av disse stoffene er ønskelige å ha i jorden som vi dyrker maten vår i. Tenk derfor på hvor du henter tangen fra! Styr unna industriområder eller forurensede fjordområder.

 

 

12 replies
 1. Ingrid
  Ingrid says:

  Korleis gjekk det med potetdyrking på tang? Vurderer å prøve det same, så er veldig nysgjerrig på resultatet (og gjerne fleire detaljar om korleis du gjekk fram).

  Svar
  • Gunnhild Bårdsnes
   Gunnhild Bårdsnes says:

   Hei! Potetdyrking i tang er virkelig å anbefale! Poteter og tang er en gammal og genial kombinasjon. Poteter har ingenting i mot litt saltholdig jord og tangen inneheld næringstoff som potetene treng. Eg fekk tidenes potetavling da eg satte dei i tang, så det kjem eg til å fortsette med:-) Beklager seint svar fra meg, har ikkje oppdatert bloggen det siste året. Har forresten planer om å skrive meir detaljert o korleis eg gjekk fram no i vår, slik at det kan være til nytte for årets potetavling. Håper dette var til hjelpe.
   mvh Gunnhild

   Svar
  • Gunnhild Bårdsnes
   Gunnhild Bårdsnes says:

   Hei! Du kan fint skylle tangen. Det anbefales om du skal dyrke saltømtåelige planter som feks bønner. Men for de fleste planter er det ikke et problem med lit salt, og noen liker det ekstra godt sånn som poteter. Jeg legger tang rett på jorda der jeg skal dyrke poteter og rundt bærbusker og frukttrær og det går veldig bra.

   Mvh Gunnhild

   Svar
 2. Tina
  Tina says:

  Hei!
  Jeg lurer på om tangen blir brutt ned? Har en stor hage nede ved sjøen, men lurer på om jeg må bruke våren til å samle opp igjen.

  Svar
  • Gunnhild Bårdsnes
   Gunnhild Bårdsnes says:

   Hei:)

   Tangen blir brutt ned ja. Du vil bli overrasket over hvor raskt det går. Den tangen som du legger på er nesten fullstendig nedbrutt neste år.

   Jeg samler ikke inn tanga jeg har lagt på. Jeg bruker den som jorddekke og langtidsgjødsling på en gang.

   Jeg setter poteter i tang og legger også tang på dyrkingskassene i kjøkkenhagen og inntil stammene på frukttrærne og bærbusker. Tang er fantastisk som jorddekke.

   Men om man er av den sorten som liker å ha det veldig ryddig på strøkent, så liker man kanskje ikke å se tangen ligge der og tørke og skrumpe inn? Jeg har sansen for prosesser og bruker jorddekke aktivt.

   Mvh Gunnhild

   Svar
 3. Anne-Lise
  Anne-Lise says:

  Det har vært at vi får i oss får lite hos det er jo jod i tang vil den joden bli opptatt av plantene?

  Svar
  • Gunnhild Bårdsnes
   Gunnhild Bårdsnes says:

   Hei!
   Det er et interessant spørsmål! Det stemmer at det er mye jod i tang og at vi kan få i oss næringstoffer som jod ved å spise tang og tare. Men om vi kan få i oss jod ved å bruke tang som gjødsel vet jeg desverre ikke nok om. Jod er et stoff vi trenger en viss mengde av, men som vi heller ikke bør få for mye av. Det gjelder også flere av de andre stoffene som finnes i tang. Defor skal man spise tang og tare med måte. I tang er det mye kalium, magnesium og svovel. I tillegg er det også høyt innhold av arsen og kadmium, og natrium (salt) naturligvis. Derfor må vi bruke tang og tare med måte også når vi gjødsler. Fra gammel av ble tang og tare brukt både som husdyrfor og gjødsel. Jeg syns dette er veldig spennende og håper det blir forsket mer på bruk av marine ressurser, som tang og andre restprodukter fra naturen, til bruk som gjødsel og jordforbedring!

   Svar
 4. Arvid Rusten
  Arvid Rusten says:

  Lurer på 2 ting: Kan de vere skadeleg å dyrke grønsaker i tare som har vore på land i flere år, og er delvis oppråtna? Har brukt dette i komposten, med godt resultat, blåbærplantene mine er store og frodige etter kort tid i dette. Kva med å plante i badekar, er dette skadeleg for helsa på grunn av emaljen på kara? Fint med et svar på dette.

  Svar
  • Gunnhild Bårdsnes
   Gunnhild Bårdsnes says:

   Hei!

   Svaret på første spørsmål er nei. Det gir tvert i mot skikkelig god jord for både grønnsaker og andre planter.

   Ang emalje og planter, så vet jeg ikke om det er skadelig. Jeg ville ikke dyrket grønnsaker i det, men blomster vil jeg tro går greit. Det er nok små mrngder emalje som slites av for hvert år.

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar