Hvordan få rosene til å trives
Har du tatt over en hage med roser og lurer på hvordan du skal stelle dem, eller har du roser som du ikke får helt til?
Roser krever mye stell, solrik plassering og næringsrik jord for å trives. De er langt i fra lettstelte planter. Men hva er vel mer vakkert enn roser? Derfor har jeg samlet noen gode råd til deg slik at du kan lykkes med dine roser!

Roser, finnes det noe mer vakkert!
Plassering
Roser er kravstore planter. Det aller viktigste for at de skal trives er god og næringsrik jord og mye sol. Jorden må være dyp, godt drenert og inneholde rikelig med kompost.
Plasser roser i den luneste kroken i hagen, men ikke inntil en vegg. I regnskyggen under et tak blir det lett for tørt, noe som kan føre til sykdommer. Roser trenger også jevn tilgang på vann. Så her er det mye å passe på.
Finn ut hvilken herdighetssone du bor i og velg riktig sort ut fra hvor rosen skal plantes og hvilken type rose du trenger.
Roser deles inn i seks hovedgrupper etter voksemåte og skal behandles og beskjæres ulikt.
- Buskroser (remonterende)
- Buskroser (engangsblomstrende)
- Klatreroser
- Stilkroser
- Klaseroser
- Markdekkende roser.
Gode naboer
Plant roser i grupper med flere ulike sorter og sammen med andre planter. Roser liker ikke å stå alene og vil gjerne ha naboer som persille, hvitløk, lavendel og kattemynte.
En plantekombinasjon med et knippe rosebusker og et flor av blomstrende stauder under seg er ikke bare vakkert å se på, men også nyttig for rosebuskene. Et bunndekke av stauder dekker jorden under rosebuskene slik at jorden holder på fuktigheten og ikke tørker så lett ut. Lavendel og kattemynte er også tørketålende stauder som ikke tar for mye vann fra rosene. I tillegg er de humlefavoritter som vil tiltrekke seg pollinerende insekter til rosebuskene dine.
Planting
Plant dypt! Grav et halvmeterdypt hull, for podestedet skal minst 10-15 cm under bakken når du planter. Bland godt med kompost i plantehullet før du planter slik at rosen får en god start. Plant på våren eller tidlig på sommeren, så rekker den å etablere seg den første vekstsesongen.

Rhapsody in Blue. Foto: Maj-Lis Espeland
Beskjæring
Både buskroser, klatreroser, stilkroser og klaseroser klippes ned om våren. Men de ulike rosetypene trenger ulik beskjæring, se derfor i faktaboksen under for mer utdypende informasjon.
Beskjæringen skjer før knoppene begynner å bryte. Roser skal beskjæres etter siste frostnatt, eller når bjørka begynner å få grønne knopper. Normalt er det en gang i april, men dette må du vurdere ut fra hvor i landet du bor.
Slik gjør du det
Buskroser (remonterende)
Klippes ned til ca. 40-80 cm over bakken.
Buskroser (engangsblomstrende)
Klipp bort litt, inntil 1/3, av de nye greinene.
Klatreroser
Trenger bare foryngelsesbeskjæring, ikke nødvendigvis hver vår. Klipp ned til frisk ved eller der du ønsker nye skudd. Klipp også bort skudd som går innover i busken.
Stilkroser
Klippes ned til ca. 20-25 cm over bakken.
Klaseroser
Klippes ned til ca. 20-50 cm over bakken.
Bunndekkende roser
Trenger ikke beskjæres, men kan forynges forsiktig.

Austinrose. Foto: Maj-Lis Espeland
Gjødsling
Gjødsel gir sterke planter som er motstandsdyktige mot sykdom og som blomstrer rikelig.
Gjødsle to ganger, en gang om våren og en gang på sommeren, første gang i april og andre gang i mai-juni. Ikke gjødsle etter slutten av juli, for da ønsker du ikke ny vekst. Nye skudd er utsatt for frostskader.
Slik gjødsler du
- Løsne på jorda rundt busken med en liten plantespade, jobb i god avstand til stammen.
- Vær forsiktig så du ikke skader røttene.
- Hakk komposten godt ned i den løse jorda med plantespaden
- Vann godt!
Naturgjødsel
Jeg fortrekker å gjødsle med naturgjødsel. Naturgjødsel er langtidsvirkende og tilfører jorden næring som gjør at mikroorganismene får gode levevilkår. Naturgjødsel tilfører også struktur til jorden slik at den blir mer porøs, noe roser liker godt. Gjødsler du med naturgjødsel gjødsler du ikke bare planten, men også hele jorda. Det skaper et godt mikroklima i jorda og forebygger plantesykdommer.
Naturgjødsel kan også brukes som jorddekke. Det er supert for roser! Legg et 10 cm tykt lag med kompost, eller tang om du har tilgang på det, rundt rosebuskene. Jorddekket vil hjelpe jorden å holde på fuktigheten samtidig som det gjødsler jorden over tid.
Er du så heldig å få tak i hønsemøkk eller kumøkk anbefaler jeg å bruke det til rosene. Alternativt kan du kjøpe hønsegjødselpellets eller kugjødselkompost. I tillegg anbefaler jeg å lage gjødselvann av brennesle. Dette kan brukes til alle planter. Det er næringsrikt og inneholder mye nitrogen, noe roser i vekst trenger. Bland gjødselvannet ut med vann i en kanne i forholdet 1:10.
Kalk
Mange pleier å kalke rosene. Roser trives i kalkrik jord, men det er ikke nødvending å kalke jorden med mindre den er sur.
Ønsker du likevel å tilføre kalk til rosene kan du hakke ned knust eggeskall eller bananskall i jorden. Bananskall inneholder kalium og kan derfor også tilføre rosene kalk.

Nytteinsekter som marihøner spiser bladlus
Bladlus
Har du roser får du garantert bladlus! Det er ikke til å komme unna at når sola skinner og varmen kommer, så kommer bladlusa også. Lær deg å leve med det i steden for å bruke plantevernmidler. Plantevernmidler er insektgift og skader ikke bare bladlus, men også alle de nyttige insektene i hagen. Klem lusene flate med fingrene, spyl med vann ofte og sørg for å lokke nytteinsekter og fugler til hagen. Fugler og marihøner spiser lus.
Planter som er stessa, av for eksempel tørke eller for lite næring, vil lettere bli angrepet av lus. En rosebusk som står inntil en vegg er mer utsatt for tørke enn frittstående busk. Har du roser som gjentagende ganger blir angrepet av sykdom og lus, kan du prøve å behandle med mye og god kompost istedenfor kunstgjødsel og plantevernmidler. Kunstgjødsel utarmer jorden og gjør plantene dine utsatt for sykdomsangrep og lus. Plantevernmidler kan stresse planten og skader andre insekter og planter.
Vanning
Roser trenger mye vann spesielt når sommeren er på det varmeste. La jorden rundt plantene bli skikkelig våt, det holder ikke å bare dusje bladene.
Rosene dine vil ha jevn tilførsel av fuktighet. Da er det en fordel å legge et tykt lag med kompost rundt buskene som holder på fuktigheten i jorden.
Angående kalkitilskudd av roser, så stusser jeg på rådet om bananskall. Banan inneholder mye kalium, men det er ikke det samme som kalsium:)
Hei 🙂
Det stemmer, kalium er ikke det samme som kalsium, og så vidt jeg vet trenger rosene kalium. Har du lest noe annet vil jeg gjerne vite det 🙂
Mvh Gunnhild
Du skrev «Bananskall inneholder kalium og kan derfor også tilføre rosene kalk»
Det er godt mulig rosene trenger kalium også, det aner jeg ikke. Men her skriver du altså om kalk. Kalk er det samme som kalsium. Bananer tilfører ikke roser kalk😊 Eggeskall, derimot, gjør det.
Det har du jo helt rett i. Dette skal jeg se på og rette opp i. Takk for at du gjorde meg oppmerksom på det!
Mvh Gunnhild Bårdsnes