Nå kan du beskjære hageblåbær
Hvem drømmer vel ikke om bugnende bærbusker med blåbær som du kan plukke i din egen hage! De modne bærene henger i klaser på busken fra august og smaker utrolig godt. I tillegg til å gi velsmakende bær er blåbærbusken også en flott prydbusk! Den har dekorativt bladverk og får fantastiske bladfarger i rødt og orange på høsten.

Deilig følelse å plukke sin egen sommerdessert rett fra busken! Hageblåbær med vaniljesaus til
Finn riktig sted
Hageblåbær Vaccinium Corymbosum er kravstore til vokseplass, så tenk litt gjennom hvor du plasserer buskene. Med gjennomtenkt plassering, god gjødsling og riktig beskjæring vil drømmen om å høste egne hageblåblåbær bli virkelig!
Velg en lun og solrik plass for blåbærbuskene dine. De kan trives i halvskygge, men liker ikke å stå der det er fuktig og kaldt. Hageblåbær vil ikke å ha for våt jord eller stå i vann og røttene må ha løs jord. Buskene vokser godt i leirholdig sandjord eller godt drenert kompostholdig jord.
Sur jord
Hageblåbær hører til lyngfamilien Vacciniacae, i likhet med ville blåbær, tyttebær, blokkebær og tranebær- og omtrent 400 andre arter. Som andre lyngplanter trives blåbær best i sur jord. Derfor må blåbærbuskene dine gjødsles med surjordsgjødsel. Bland i tillegg barnåler, helst av gran, i jorden for å bidra til lav pH.
Gjødsle tidlig om våren hvert år. Vann godt etter gjødsling og når det er tørt. Buskene trenger også vann når bærene utvikler seg, så vann godt når buskene blomstrer og når bærene modnes.
Gode naboer
Plant hageblåbær sammen med andre surjordsplanter, ikke sammen med bærbuskene dine. Planter som rhododendron, asalea og lyng vil ha de samme vekstforholdene som hageblåbær. Lag derfor et bed hvor du plasserer alle surjordsplantene, da er det lettere å sørge for at vekstforholdene blir gode.
Husk at du må ha minst to ulike sorter hageblåbær, slik at de kan krysspollinerer seg.

Hageblåbær har fantastiske høstfarger!
Beskjæring
Det lønner seg å beskjære blåbærbuskene hvert år. Med riktig beskjæring vil du få god avling og store bær. Dersom buskene ikke beskjæres vil avlingen blir mindre for hvert år. I tillegg blir bærene små og modner sent. Hageblåbær kan beskjæres fra februar til april, men vanligst er det å klippe buskene i mars.
Det er viktig å huske på at blåbær ikke skal beskjæres like hardt som andre bærbusker og frukttrær. Alderen på buskene avgjør hvor hardt og på hvilken måte du skal beskjære.
Hageblåbær kan beskjæres fra februar til april.
Busken danner nye skudd hver vekstsesong og disse skuddene lever i flere år. Blomsterknoppene dannes om høsten på de nye skuddene og gir bær neste år. Ettersom grenene blir eldre avtar bærproduksjonen. Derfor bør du forynge busken litt hvert år.
For hageblåbær gjelder det å holde veksten ung, ved å beskjære slik at busken setter nye friske skudd hvert år. Det gjør du ved å først fjerne de grenene som er skadde, døde og svake. På eldre busker kan du fjerne et par av de eldste grenene hvert år. Dette gir en åpnere busk som får mer lys, luft og kraft til de skuddene som skal gi bær

Blåbærbuskene bør beskjæres nå i mars-april for å få mye bær i august
Slik beskjærer du hageblåbær
Nyplanta busker
Unge busker
Eldre busker
Hei! Jeg lurer på når hageblåbærbusken begynner å få knopper nå om våren? Min har ikke knoppet seg enda, så lurer litt på om den har dødd. Den står i pallekarm. Det har kommet blader og museører på ripsen, epletreet, bringebærene, jordbærene og syrinen. Hilsen offensiv balkongbonde
hei! Det høres jo ikke helt bra ut nei. Det spørs om blåbærbusken din er død. Hos blåbær settes knoppene året før, men de sveller på våren, avhengig av hvor i landet du bor og hvordan lokalklimaet er der du bor. Blåbær liker å stå på et lunt sted og ikke i våt eller vassjuk jord. Kan det være det som er grunnen? For mye nitrogen i jorden kan også påvirke herdigheten på busken. DBlåbær vil helst ha sur, løs og godt drenert jord. Håper det var til nytte!
Mvh
Gunnhild
Hei.
Vi opplevde noe forferdelig trist. Hadde en flott stor blåbærbusk som var 2 år. Men så klippet vår nabo ned den med gressklipperen ( ikke spør hvorfor ,jeg aner ikke 😢)
Mitt spørsmål er, er det noen sjanse for at den vokser opp igjen eller er den død nå?
Hei.
Nei og nei. Dette var da utrolig kjedelig for dere! Dersom den er klipt helt ned er jeg redd det er små sjangser for at den klarer seg. Blåbær tåler dårlig hard beskjæring, for å si det slik..
Jeg beklager så mye for sent svar på spørsmålet ditt! Jeg har ikke fått fulgt opp bloggen de siste månedene. Men jeg håper blåbærbusken din hadde hellet med seg?
Hilsen Gunnhild
Takk for svar.😊
Gjennom sommeren kom det opp noen nye skudd. Jeg lot den egentlig bare få stå der å se litt hva som skjer. Den har fått et skudd som blitt veldig høyt og noen korte. Jeg tenkte at jeg bare sett hva som skjer også neste sommer.🤷
Men den døde i hvertfall ikke 😏
Så bra da! Da er det liv i busken:) Om noen år er den nok seg selv igjen;-)
Hvordan beskjæres blåbærbusk på stamme ? Gjelder de samme prinsipper ?
Hei:) jeg har ikke prøvd å bæskjære oppstammet blåbærbusk, så det ble litt vanskelig å svare på. Jeg antar du kan bruke de samme prinsippene, men en oppstammet busk får vel mer lys, så kanskje ikke skjære like hardt? Det ble bare en antagelse fra meg.
Mvh Gunnhild