Forsythia i blomst
,

Forsythia – hagens gull

Å ha en forsythia i hagen er bokstavelig talt gull! Gullbusken lyser så muntert opp med sine knall gule blomster. Det gjør godt med litt farge på tilværelsen tidlig på våren når alt er grått og brunt. Det er ikke mange busker som blomstrer på denne tiden, så kanskje burde vi alle ha en gullbusk i hagen?

Forsythia i blomst

Forsythia i blomst

Gullbusk

Forsythia x intermedia hører til familien Oleaceae. Det norske navnet kler denne busken godt. Når gullbusken blomstrer er den et lysende utropstegn i hagen. Den har også flotte gule høstfarger.

Resten av året derimot er forsythia en ganske uunnseelig busk. Den bør derfor plasseres litt i bakgrunnen, men likevel godt synlig inne fra huset. I min hage har jeg en gullbusk ved inngangspartiet. Den er også synlig fra kjøkkenet. Vårblomstring ved inngangspartiet muntrer opp og ønsker velkommen.

Forsythia kan brukes både som hekk, frittstående busk og bunndekker. Forsythia intermedia `Spectabilis` , `Lynwood` og `Nortern Gold` er vanlige sorter. Jeg synes gullbusk er finest når den får vokse fritt. Men busken tåler beskjæring godt og egner derfor også som klippet hekk. Forsythia x intermedia `Nana` har en lav, krypende vekst, og  passer derfor som bunndekke og i skråninger.

Forsythia ved inngangspartiet

Forsythia ved inngangspartiet gir en fargerik velkomst

På bar kvist

Gullbusk blomstrer på bar kvist, altså før bladene spretter. Kvister av forsythia kan derfor drives til blomstring. Ta inn kvister, sett i en vase med vann og plasser lyst, så vil blomstene komme. Det er nesten magi med vårblomstring inne mens det er vinter ute!

Forsythia trenger sol for å blomstre, så gi den en solrik plassering i hagen, gjerne sammen med andre blomstrende busker. Gullbusk vil ha veldrenert og god jord.

Nå kan du beskjære lavendel

Når forsythia blomstrer er det et sikkert tegn på at du trygt kan beskjære lavendel!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar