Mange rom i en liten hage

Har du store hagedrømmer, men liten hage? Som landskapsarkitekt er jeg opptatt av å skape gode rom når jeg planlegger. Her kan du lese om hvordan jeg har planlagt uterommene i min egen hage. Tittelen på bloggen min er «liten hage – stor glede» og som dere skjønner er hagen ganske liten, bare i underkant av 300 kvm. Men en liten tomt er jo en ekstra morsom utfordring! 

Kjøkkenhage

Å kunne dyrke sine egne grønnsaker og urter synes jeg gir en ekstra dimensjon til hagelivet! Vi har satt av en egen sone til kjøkkenhage langs sydsiden av huset hvor vi dyrker i pallekarmer og krukker. Dette er også et fint sted å nyte morgenkaffen på sommeren.

På sommeren bugner det fra pallekarmer og krukker i kjøkkenhagen,  et perfekt sted å nyte en kopp kaffe og høre humla suse! Leveggen som avgrenser terrassen og kjøkkenhagen er bygget i lærk og utformet slik at den ikke har en tydelig bakside, men er like fin på begge sider.

Sosial sone

En lun og hyggelig uteplass er selve hjertet i hagen! Den skal gjerne inneholde mange funksjoner, men i en liten hage er det begrenset med plass. Da gjelder det å utnytte arealet godt. Vi har bygget en plassbygd sittebenk langs leveggen som rammer inn terrassen. Plassbygde løsninger tar gjerne mindre plass og kan ha mange funksjoner. Deilige puter og pledd og et teppe på gulvet gjør terrasserommet lunt og koselig. Vi har satset på slanke hagemøbler som enkelt kan flyttes rundt. Planter vokser i krukker og utsparinger i terrassegulvet.

Hagerommet for fest og lek

Selv om vi har en liten hage, har vi en gressplen. Den er akkurat stor nok til et slag crocket eller litt fotball. Hagerommet er avgrenset av busker, staudebed og ligger inntil terrassen. Gressplenen er også god å ha når vi skal ha hagefest eller bursdagsfeiringer og skal ha plass til mange gjester. Da flytter vi bare spisebordet til gressplenen. Med en linduk, litt blomster på bordet og en lysslynge blir det feststemning i sommerkvelden!

Et sted for en god bok

For meg er det viktig å ha et godt og lunt sted å sitte og lese. Et innbydende sted med en god stol, litt skygge, frodige planter og god ryggdekning!

Det føles trygt og beroligende å sitte inntil noe, da kan du fordype deg i en god bok uten å føle at noe skjer bak ryggen din. Det skaper også ro å sitte et sted uten innsyn slik at du bokstavelig talt er helt i din egen verden. Og har du noen deilige puter, et lite sidebord til boken og en fotskammel kan du legge bena høyt og nyte.

En summende hage

Jeg ønsker å ha en frodig og naturvennlig hage og da trenger jeg hjelp av de pollinerende insektene! Derfor legger jeg til rette for at de skal trives i hagen og har laget et insekthotell hvor de kan overvintre. Jeg velger humlevennlige planter og planlegger blomstringen slik at insektene finner nektar i hagen min hele sesongen. Insekthotellet er plassert i utkanten av hagen slik at insektene ikke blir forstyrret.

Hagerom på flere nivå

Terrengforskjeller skaper også rom! Jeg synes variert terreng gir spennende hager, så utnytt terrenget til å lage ulike nivåer. For å utnytte plassen har vi laget et tredekke på et berg på tomten. Her har vi dyrkingskasser og koselig liten sitteplass med morgensol. Bruk høydeforskjellen til å lage ulike soner med bed, sitteplasser og skap små spennende oaser.

 

Ønsker du å lese mer om hvordan jeg tenker når jeg planlegger hage.

Les her

 

2 replies
 1. Else Marie Høklingen
  Else Marie Høklingen says:

  Hei! Har tenkt å gi min datter en gave og en landskapsarkitekt kunne vært perfekt – men ditt firma er ikke med på befaring og planlegging…?

  Svar
  • Gunnhild Bårdsnes
   Gunnhild Bårdsnes says:

   Hei!
   Beklager sent svar, jeg har ikke hatt mulighet til å holde denne oppdatert på en stund. Jeg har desverre ikke kapasitet til å ta på meg slikt nå, men med tiden håper jeg å kunne ta på meg oppdrag med å tegne hager og komme på befaringer.

   Mvh Gunnhild Bårdsnes

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar