Så ute nå!
Du kan så nå, selv om det er kaldt og snø. Du trenger ikke drivhus og du kan fint så i frossen jord. Flere frø tåler kulde og tar ikke skade av snø. Snøen både isolerer og vanner. Les mer om fordelene med å så tidlig!
Så i hva som helst
Så lenge jorden er ugressfri og det er god drenering (hull i bunnen) slik at vannet renner unna, kan du så i det du har; pallekarm, krukker, plastkasser, baljer..
Husk at du trenger jord til å dekke frøene med viss jorda er frossen. Et tips er å sette en sekk med jord frostfritt, så har du jord tilgjengelig når du trenger det. Det glemte jeg i høst, derfor måtte jeg benytte meg av en periode med mildvær i vinter for å så.
Jeg sår også i melkekartonger som jeg plasserer i gjennomsiktige plastkasser. Over legger jeg plastlokk som beskyttelse, det gir også en liten drivhuseffekt når våren kommer. Jeg har ikke lokk på pallekarmer, her legger jeg kun et jorddekke med løv eller annet organisk materiale.

Lettvint
På våren er det mye å gjøre i hagen. Jeg ender ofte opp med å så for seint fordi jeg glemmer det, eller venter fordi jeg er usikker på om det er riktig tidspunkt. Da er det kjekt med alt som allerede er gjort, så blir det mindre travelt senere.
Når frøene ligger klare i jorda, spirer de når tiden er inne. De vet selv når det er passe lyst, passe varmt og passe fuktig.
Flere avlinger
Fordelen med å så tidlig er at jeg kommer tidlig i gang og får så lang dyrkingssesong som mulig. Det betyr forhåpentligvis tidlig høsting – og det gir ledig plass som kan brukes til å så mer. For jeg har jo lyst å få mest mulig ut av den jorden jeg har!

Dette sår jeg på vinteren
Jeg sår i flere omganger på samme sted gjennom sesongen. Det betyr at jeg høster forskjellige grønsaker fra det samme arealet. Det kan du fint gjøre år etter år uten å bytte ut jorden, om du tilfører næring i form av kompost og jorddekke.

I januar/februar breddsår jeg ulike typer plukksalat, ruccola og spinat ute.
Samtidig sår jeg gulrot tett i tett i melkekartonger som plasseres i plastkasse med lokk. Husk lufting så det ikke blir for tett eller fuktig under lokket.
Så i flere runder
Ut over våren og forsommeren høster jeg salatblader hver dag. Knip eller klipp av de små bladene, da vokser det ut flere. Jeg høster også små minigulerøtter fra melkekartongene. De smaker utrolig godt! Samtidig blir det bedre plass til de som skal få vokse seg større.

I mai/juni sår jeg sukkererter og planter melkekartongene med gulrotplantene i. Klipp av bunnen på melkekartongene og plant dem i jorda. Gulrøtter har ømtålige røtter, så vær forsiktig med røttene når du planter dem.
Så gjerne sukkerertene langs kanten på krukker og murerbaljer, eller i midten av en pallekarm og gi dem noe å klatre på slik at de kan vokse i høyden. Plasser gulrøttene slik at sukkerertene ikke skygger for dem eller konkurrerer dem ut. Sukkererter og gulrot høster jeg etter hvert gjennom juli og august.

I august sår jeg igjen spinat, plukksalat og ruccola, som jeg høster blader av gjennom hele høsten. Slik har jeg selvdyrka salat i flere måneder i strekk på sommeren.
Før frosten kommer, eller iløpet av vinteren sår jeg ny runde med salat, spinat og ruccola. Da er alt klart til spiring neste vår! Dekk til med løv eller lokk, så ikke fuglene spiser frøene.
Så i omganger
Jeg liker å høste litt hver dag, da rekker vi å spise opp det jeg har dyrka. Derfor prøver jeg å strekke såingen og sår i omganger over noen uker. Da blir også grønsakene klare for høsting til ulik tid og jeg unngår at alt må høstes på en gang.

Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!