Så gulrot i melkekartonger

Du kan så nå, selv om det er kaldt og snø. Du trenger ikke drivhus og du kan fint så i frossen jord. Flere frø tåler kulde og tar ikke skade av snø. Snøen både isolerer og vanner. Les mer om fordelene med å så tidlig!

Så i hva som helst

Så lenge jorden er ugressfri og det er god drenering (hull i bunnen) slik at vannet renner unna, kan du så i det du har; pallekarm, krukker, plastkasser, baljer..

Husk at du trenger jord til å dekke frøene med viss jorda er frossen. Et tips er å sette en sekk med jord frostfritt, så har du jord tilgjengelig når du trenger det. Det glemte jeg i høst, derfor måtte jeg benytte meg av en periode med mildvær i vinter for å så.

Jeg sår også i melkekartonger som jeg plasserer i gjennomsiktige plastkasser. Over legger jeg plastlokk som beskyttelse, det gir også en liten drivhuseffekt når våren kommer. Jeg har ikke lokk på pallekarmer, her legger jeg kun et jorddekke med løv eller annet organisk materiale.

Gulrot sådd i melkekartonger en regnfull dag i februar

Lettvint

På våren er det mye å gjøre i hagen. Jeg ender ofte opp med å så for seint fordi jeg glemmer det, eller venter fordi jeg er usikker på om det er riktig tidspunkt. Da er det kjekt med alt som allerede er gjort, så blir det mindre travelt senere.

Når frøene ligger klare i jorda, spirer de når tiden er inne. De vet selv når det er passe lyst, passe varmt og passe fuktig.

Flere avlinger

Fordelen med å så tidlig er at jeg kommer tidlig i gang og får så lang dyrkingssesong som mulig. Det betyr forhåpentligvis tidlig høsting – og det gir ledig plass som kan brukes til å så mer. For jeg har jo lyst å få mest mulig ut av den jorden jeg har!

Sommergulrot `Harlequin Mix`
Å høste sine egne grønsaker er utrolig gøy!

Dette sår jeg på vinteren

Jeg sår i flere omganger på samme sted gjennom sesongen. Det betyr at jeg høster forskjellige grønsaker fra det samme arealet. Det kan du fint gjøre år etter år uten å bytte ut jorden, om du tilfører næring i form av kompost og jorddekke.

Store murerbaljer rommer mye jord, er praktiske å så i og er holdbare. I disse dyrker jeg grønnsaker og blomster på terrassen.

I januar/februar breddsår jeg ulike typer plukksalat, ruccola og spinat ute.

Samtidig sår jeg gulrot tett i tett i melkekartonger som plasseres i plastkasse med lokk. Husk lufting så det ikke blir for tett eller fuktig under lokket.

Så i flere runder

Ut over våren og forsommeren høster jeg salatblader hver dag. Knip eller klipp av de små bladene, da vokser det ut flere. Jeg høster også små minigulerøtter fra melkekartongene. De smaker utrolig godt! Samtidig blir det bedre plass til de som skal få vokse seg større.

Plukksalat tidlig vår. Jo mer du plukker, jo mer får du.

I mai/juni sår jeg sukkererter og planter melkekartongene med gulrotplantene i. Klipp av bunnen på melkekartongene og plant dem i jorda. Gulrøtter har ømtålige røtter, så vær forsiktig med røttene når du planter dem.

Så gjerne sukkerertene langs kanten på krukker og murerbaljer, eller i midten av en pallekarm og gi dem noe å klatre på slik at de kan vokse i høyden. Plasser gulrøttene slik at sukkerertene ikke skygger for dem eller konkurrerer dem ut. Sukkererter og gulrot høster jeg etter hvert gjennom juli og august.

Sukkererter sådd i midten av pallekarmen, langs klatreanordning. Spinat og salat langs kantene har nok lys. Når sukkerertene vokser seg store er salat og spinat uansett ferdige.

I august sår jeg igjen spinat, plukksalat og ruccola, som jeg høster blader av gjennom hele høsten. Slik har jeg selvdyrka salat i flere måneder i strekk på sommeren.

Før frosten kommer, eller iløpet av vinteren sår jeg ny runde med salat, spinat og ruccola. Da er alt klart til spiring neste vår! Dekk til med løv eller lokk, så ikke fuglene spiser frøene.

Så i omganger

Jeg liker å høste litt hver dag, da rekker vi å spise opp det jeg har dyrka. Derfor prøver jeg å strekke såingen og sår i omganger over noen uker. Da blir også grønsakene klare for høsting til ulik tid og jeg unngår at alt må høstes på en gang.

Spinat i massevis! Note to self: Med mange planter blir det mye på en gang, uansett..

2 replies
  • Gunnhild Bårdsnes
   Gunnhild Bårdsnes says:

   Hei! Det enkleste er å bare legge noe i mellom lokk og kasse, en plankebit eller hva du nå har for hånden. Legg en stein eller noe annet tungt på lokket så det ikke blåser av. Som alternativ kan du lage luftehull øverst på plastboksen ved hjelp av en loddepenn, som smelter hull i plasten.
   Hilsen Gunnhild

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar