kjempeverbena

Kjempeverbena

kjempeverbena

Et hav av kjempeverbena. Foto: Anne Amundsen, Hagen vår

Kjempeverbena er en drøm av en plante! Høy og elegant med tynne grasiøse stengler og med en sky av små, lilla blomsterskjermer i toppen. I tillegg til å være vakker er den elsket av humler,  sommerfugler og andre pollinerende insekter. Altså både vakker og nyttig! Dette er en plante til å bli forelsket i.

Verbena bonariensis

Kjempeverbena, eller argentinajernurt, som den også kalles er rundt 130 cm høy, men kan bli opp mot 2 meter. Den trives på et solrikt sted og tåler litt tørke. Planten blomstrer hele juli og august, men kan også blomstre langt ut i september. Siden den tåler litt frost kan den bli et blikkfang hele høsten.

Denne drømmen av en plante er også en humlefavoritt. Den er som en magnet på sommerfugler og andre pollinerende insekter, så med kjempeverbena i hagen er du på god vei til å få en summende hage! Insektene våre trenger mer blomster, både ville og kultiverte. En summende hage er nyttig for deg som hageeier. Insektene velger seg de hagene som har mye blomster og gir disse hagene bedre service i form av pollinering, enn hager med lite blomster.

En fin oversikt over andre humlefavoritter du kan plante i hagen din finner du på nettsiden blomstermeny.

Kjempeverbena vever seg sammen med andre høye blomster i hvitt, limegult og sølv. Dette syns jeg er en lekker plantekombinasjon! Foto: Anne Amundsen, Hagen vår.

Skaper høyde

Med sin elegante vokseform svever kjempeverbena over de fleste andre planter. Tynne, tilsynelatende skjøre, stengler med en litt vill vokseform bærer nydelige små, lilla blomsterskjermer i toppen. Det litt skjøre inntrykket forsterkes av at planten nesten er gjennomskinnelig.

Kjempeverbena egner seg både som solitær og i større sammenplantinger sammen med prydgress og stauder. Den har en vokseform som passer i både stramme og moderne, som i mer romantiske parker og hager.

Den kan brukes som en vever, det vil si at den vever seg inn mellom andre høye blomsterstengler. Den kan også brukes som en solitær. Det vil si at planten står alene og fremheves som en kontrast mot bakgrunnen. Som solitær kan den stå i krukke eller staudebed sammen med lavere stauder, eller mot en bakgrunn som fremhever blomstene og vokseformen.

Jeg syns lillafargen passer godt til hvitt, limegult, sølv eller lys rosa. Gule og orange blomsterfarger står også godt til lillafargen. Plantekombinasjoner med kjempeverbena og prydgress er en vinner.

Kjempeverbena passer godt sammen med blomster i hvitt og lys rosa. Foto: Anne Amundsen, Hagen vår.

Flerårig sommerblomst

Kjempeverbena kommer opprinnelig fra Sør-Amerika der den er flerårig. Men i Norge regnes den som en flerårig sommerblomst, som må overvintres innendørs på linje med pelargonium og andre overvintringsplanter. Planten tåler litt frost, men må overvintres tørt og frostfritt for å overleve vinteren. Så her er du heldig om du har en mørk kjeller.

Det er lett å ta stiklinger til nye planter fra kjempeverbena fordi den roter seg fort. Da slipper du å starte helt på nytt med frø til neste år.

Kjempeverbena fra frø

Kjempeverbena er litt vanskelig å få til og man må være tålmodig.

  • Start tidlig. Frøene trenger 3-4 uker på å spire. For å få store nok planter til at de kan blomstre i juli-august, må du så tidlig, fra november til mars.
  • Frøene spirer best i mørke, fra 20-25 grader. Dekk frene med et tynt lag jord og sett til spiring på badgulvet. Husk å slå av lyset på badet!
  • Så snart spirene viser seg må de ha lys i form av vekstlys.
  • Dersom det ikke spirer etter 3-4 uker kan du gi frøene en kuldebehandling, det hender frøene trenger stratifisering for å spire. Sett pottene i kjøleskapet eller grav dem ned under snøen i 3 uker. Det vekker frøene fra dvalen og de vil spire kort tid etter at de kommer inn i romtemperatur igjen.
  • Prikle om i større potter når plantene er store nok til det.

 

De vakre bildene har jeg fått låne av Anne Amundsen som står bak bloggen Hagen vår.

 

2 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar