Dronninghumlene våkner opp fra dvalen
,

Vårblomstring til ære for humlene

Dronninghumlene våkner opp fra dvalen

Når dronninghumlene våkner opp fra dvalen trenger de mat. Løvetann er en humlefavoritt!

Vårblomstringen er godt i gang! I hagen blomstrer krokus, russeblåstjerne, tulipaner og påskeliljer. Og overalt dukker hestehov, hvitveis og løvetann opp. Etter en lang vinter blir jeg så glad av å se alt som våkner til liv! Fargerike blomster som skyter opp av alt det visne. Nå er det så mye å se frem til og glede seg til!

Jeg er ikke alene om å sette pris på de tidlige vårblomstene, det gjør humlene også! Og nå har humlene våknet opp fra vinterdvalen. Du har kanskje observert noen store humler som summer rundt med litt dorske bevegelser – det er dronninghumlene. Det er bare de som overlever vinteren. Så nå skal hver og en av dem starte en ny humlekoloni – og for å klare det trenger humlene mat.

Humler som har ligget i dvale en hel vinter er skikkelig sultne. Humledronninger trenger pollen og nektar for å klare jobben med å lage et nytt humlesamfunn med mange nye humler. Den tidlige vårblomstringen er livsviktig for humlene. Finner ikke dronninghumlene nektar og pollen når de våkner fra dvalen vil de dø og dermed blir det heller ikke etterkommere.

Du kan hjelpe humledronningene ved å sørge for tidlig blomstring. Plant krokus, vårlyng, kusymre, selje og andre tidlige blomster i hagen eller på balkongen din, så hjelper du dronningene å finne mat slik at de overlever den første kritiske fasen!

Vi mennesker er jo tross alt helt avhengige av at humlene gjør jobben sin. Uten dem får vi verken mat eller blomster, så det skulle bare mangle at vi tar litt ekstra godt vare på dem.

Les mer om tidligblomstrende planter som humlene foretrekker:

 

Kilde: Insektøkologene

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg inn en kommentar